Avto.info

Hyundai kona N

Zakaj bi se odpovedali užitkom?

Avtor: Foto: Jernej Prelac


Opis in fotogalerija

Hyundai kona N: Zakaj bi se odpovedali užitkom? Hyundai kona N: Zakaj bi se odpovedali užitkom? Hyundai kona N: Zakaj bi se odpovedali užitkom? Hyundai kona N: Zakaj bi se odpovedali užitkom? Hyundai kona N: Zakaj bi se odpovedali užitkom? Hyundai kona N: Zakaj bi se odpovedali užitkom? Hyundai kona N: Zakaj bi se odpovedali užitkom? Hyundai kona N: Zakaj bi se odpovedali užitkom? Hyundai kona N: Zakaj bi se odpovedali užitkom? Hyundai kona N: Zakaj bi se odpovedali užitkom?

Če ste vi in vaša družina prerasli okvire klasične kombilimuzine, a se kljub temu ne želite odreči športnim vozniškim užitkom, je kona N morda prava izbira. Takšne oblikovne križance zlahka preštejemo na prste ene roke – Hyundaievemu orožju v tem segmentu delajo družbo volkswagen T-roc R in premium audi SQ2 ter mini countryman JCW – je pa res, da so ti s 300 in več »konji« močnejši, tudi štirikolesni pogon imajo, a so s ceno krepko več kot 40 tisočakov dražji. Forda pume ST (s sprednjim pogonom in »le« 200 »konji«) pri nas še ni v ponudbi.

Hyundai kona N stane 38 tisočakov oziroma z nekaj malega opreme testnega vozila (ogrevanje zadnjih sedežev, zasilno rezervno kolo, barva) malenkost več. Motor, prisilno polnjen dvolitrski stroj z 206 kW (280 KM), je praktično enak kot v modelu i30 N in do stotice butne v petih sekundah in pol, res pa je, da je med vožnjo skozi ovinke kona po pričakovanjih za drobec manj natančna, tudi nagibanja je (vsaj z vozniškega sedeža sodeč) malce več.

Kona N je pisana na kožo tistim očetom (in mamicam), ki se kljub družinskim potrebam nočejo odreči voznim užitkom.

V primerjavi z običajno kono je vzmetenje precej trše (inženirji so med drugim še dodatno okrepili karoserijo in namestili zmogljivejše zavore ter 19-palčna kovana platišča s pnevmatikami pirelli P-zero) in omenjeno nagibanje zmanjša na minimum, a po drugi strani v običajnem režimu (normal, ta je najudobnejši med vsemi) še vedno dovolj učinkovito pobira razne udarce s ceste. Vzmetenje je nastavljivo in v programu sport (in še v posebej dirkaškem N) otrdi do te mere, da je vsakodnevna vožnja, milo rečeno, neudobna, a na gladki cesti ali celo na dirkaški stezi je prava izbira in občutno izboljša stik voznika s cesto. Volan je v vsakem primeru prijetno neposreden, natančen in dobro uravnotežen, za še boljšo trakcijo poskrbi delna (elektronska) zapora diferenciala.

Pri brutalnem pospeševanju morate vseeno čvrsto poprijeti za volan, saj avtomobil takrat malce vleče levo in desno, pri izhodu iz zaprtih zavojev prav tako ni priporočljivo takoj do konca pritisniti na stopalko za plin oziroma moč dodajajte postopoma, da se izognete siljenju nosa proti zunanjemu robu. Nič nepričakovanega, zelo podobno je pri i30 N in nasploh vseh »večstokonjskih« avtomobilih z zgolj sprednjim pogonom. Ob odločnem pritisku na stopalko za plin si turbo sicer vzame trenutek ali dva, da popolnoma prime, nekje do treh tisočakov niti ne pričakujte pretirane brutalnosti, višje pa stroj pokaže vse svoje zobe in telo pritisne ob naslonjalo sedeža. Če to ni dovolj, je tu še (rdeče obarvano) stikalo na volanu z oznako NGS (N Grin Shift), ki za 20 sekund moč poveča za dodatnih 10 »konj«, menjalnik v hipu prestavi v optimalno prestavo in optimizirano hitrost prestavljanja pospremi z brutalnimi rafali iz dveh zajetnih izpušnih cevi na zadku – delno podkrepljenimi z umetnim zvokom.

Sedenje je v primerjavi z drugimi križanci precej nizko – podobno kot v številko večji cupri formentor.

Menjalnik sicer deluje v več režimih in samodejno prilagaja prestavljanje. Pri običajni vožnji svoje delo opravlja presenetljivo umirjeno in gladko, v načinu N power shift (ob vsaj 90-odstotno pritisnjeni stopalki za plin) prepozna športne ambicije in s tem pri menjavi ohranja visok navor motorja, N track sense shift pa glede na način vožnje prepozna dirkaške pogoje steze in še dodatno skrajša čas menjave prestav. Skratka, po eni strani krotek in umirjen, po drugi športno hiter in oster, ko to potrebujete. Izbirate lahko tudi med tremi nastavitvami sistema ESP (popolnoma vklopljena, športni režim, ki dovoljuje nekaj drsenja, in popolnoma izklopljena), poleg delovanja ostalih komponent pa lahko izbirate še med različnimi nastavitvami ostalih sklopov – N je, seveda, najbolj športen, omogočeno je tudi individualno nastavljanje posameznih komponent, kot so ESP, odzivnost motorja, delovanje menjalnika, nastavitve diferenciala in trdota vzmetenja ter volana.

Ne, sploh ni zapleteno, hitro boste dobili občutek, kaj vam (in koni) v določenem trenutku in na določeni cesti najbolj paše. Ko se odpravite na družinski izlet, izberete običajni (udobni) režim, po ovinkasti cesti na poti v službo (ali kar tako) športnega, če se vam v nadzorovanih pogojih dirkališča ponudi priložnost priganjanja do skrajnih meja, pa je kona N odličen parter za izpolnitev tudi takšnih strasti.

Hyundai kona N: Zakaj bi se odpovedali užitkom?
Hyundai kona N: Zakaj bi se odpovedali užitkom?
Hyundai kona N: Zakaj bi se odpovedali užitkom?
Hyundai kona N: Zakaj bi se odpovedali užitkom?
Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov