Avto.info

Opel astra 1.2 turbo AT8 ultimate

Ker kri ni voda

Avtor: Foto: Jernej Prelac


Opis in fotogalerija

Opel astra 1.2 turbo AT8 ultimate: Ker kri ni voda Opel astra 1.2 turbo AT8 ultimate: Ker kri ni voda Opel astra 1.2 turbo AT8 ultimate: Ker kri ni voda Opel astra 1.2 turbo AT8 ultimate: Ker kri ni voda Opel astra 1.2 turbo AT8 ultimate: Ker kri ni voda Opel astra 1.2 turbo AT8 ultimate: Ker kri ni voda Opel astra 1.2 turbo AT8 ultimate: Ker kri ni voda Opel astra 1.2 turbo AT8 ultimate: Ker kri ni voda

Nova opel astra, ki je že šesta po vrsti, je prva, odkar Opel ni več pod okriljem General Motorsa, temveč je del gigantske skupine Stellantis. Zato je razumljivo, da so jo razvili s koncernsko tehniko, natančneje na enaki platformi kot novi peugeot 308. Seveda so se pri Oplu potrudili, da bi se avtomobila kljub enaki tehnični osnovi razlikovala. Ob tem niso pozabili na lastnosti, ki so od nekdaj označevale Oplove modele, čeprav je nova astra avtomobil s popolnoma novo oblikovno zasnovo, ki je od predhodnika prevzela le ime. Označujejo jo ostre linije in precej nastopaški sprednji del z masko v obliki vizirja, ki od nove mokke naprej postaja zaščitni znak vseh novih hišnih modelov.

V enakem slogu je oblikovana tudi notranjost, kjer ima poleg ostrih linij glavno vlogo tako imenovani pure panel oziroma bleščeče črna, delno proti vozniku usmerjena plošča z dvema 25,4-centimetrskima (10-palčnima) zaslonoma. Vmesnik tako kot pri peugeotu 308 in pri novejših Citroënovih modelih ter modelih DS omogoča dodajanje elementov po želji in ustvarjanje različnih prikazov, pri čemer je grafično nekoliko siromašnejši kot pri peugeotu. Instrumenta plošča tako, denimo, ne omogoča prikaza v slogu analognih merilnikov, temveč je bolj ali manj vse, tudi merilnik vrtljajev, prikazano v obliki dolgočasnih stolpčnih grafov. Na drugi strani pozdravljamo, da so pri Oplu ohranili klasične gumbe za upravljanje klimatske naprave, gretje volana in gretje ter prezračevanje sedežev, za dostop do glavnih nastavitev in vrtljivi gumb za uravnavanje glasnosti multimedijske naprave. Pritoževati se ne moremo niti nad kakovostjo materialov in izdelave. Skoraj vse površine so mehke in prijetne na otip, vendar ne zaznamo premijskega duha, po katerem diši v peugeotu.

Trivaljnik žal predstavlja edino klasično bencinsko izbiro, kdor želi več, lahko izbere le še občutno zmogljivejši, a tudi občutno dražji priključni hibrid.

Sprednja sedeža s certifikatom nemškega združenja za zdrav hrbet AGR sta zelo čvrsta, a udobna. Ugodnega položaja za volanom ni težko najti, čeprav se bodo vozniki, ki v višino sežejo več kot 180 centimetrov, vsaj s frizuro hitro dotaknili stropa. Podobno je v drugi vrsti, kjer je prostornost zgolj povprečna tudi za kolena in stopala. Bolj radodaren je prtljažnik, ki v osnovni postavitvi ponuja 422 litrov prostora.

Testni avto je poganjal 1,2-litrski turbobencinski trivaljnik s 96 kilovati (130 KM) moči v povezavi z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Gre za kombinacijo, ki jo poznamo že iz drugih koncernskih modelov in lahko z zmogljivostmi zadovolji večino uporabnikov. Motor je živahen in se ob odločnem pritisku na plin rad zavrti. Menjalnik prestavlja hitro in zanesljivo. Stotica je dosegljiva v 9,7 sekunde, končna hitrost znaša 210 kilometrov na uro. Pri avtocestnih hitrostih avtomobil križari gladko in tiho. Edino, kar malce zmoti, je nadpovprečno tresenje pri nizkih hitrostih, denimo počasnih speljevanjih, ustavljanjih in manevriranju. Sicer vemo, da trivaljniki niso prvaki uglajenosti, toda tu je tresljajev nekoliko več, kot bi pričakovali. Tudi poraba goriva je razmeroma velika. Naše testno povprečje se je ustalilo pri 8,2 litra na 100 kilometrov.

Najbogatejši paket opreme ultimate vključuje vse, kar sicer ponujajo modeli višjega razreda.

Ena od lastnosti, ki so od nekdaj označevale Oplove modele, je čvrstost, s čimer se tudi zdaj ločujejo od francoskih bratrancev. Astra se tako v ovinkih skoraj nič ne nagiba in s tem posreduje dober občutek zanesljivosti. Volan je natančen, a razmeroma lahek. V športnem načinu nekoliko otrdi, vendar ne daje neposrednega občutka športnosti. Vzmetenje dobro prestreza udarce pri vožnji čez neravnine, čeprav tistim, ki bi želeli več udobja, svetujemo izbiro različice z manjšimi kolesi, saj se prek 18-palčnih platišč, ki so obuta v nizkopresečne pnevmatike, v kabino prenese več tresljajev, kot bi bilo nujno.

Velika platišča sodijo v paket ultimate z vrha ponudbe, ki med drugim vključuje vse glavne varnostne in asistenčne sisteme, Oplove pametne matrične žaromete intellilux, multimedijsko napravo z digitalnim radiem in projekcijskim zaslonom ter električno pomično strešno okno, s čimer ne pusti veliko neizpolnjenih želja. Testni avto je s spiska doplačil imel še športne sedeže s certifikatom AGR v usnju nappa z ogrevanjem, prezračevanjem in masažno funkcijo ter z ozvočenjem Hi-Fi nadgrajeno multimedijsko napravo. S tem je zaplul v že kar luksuzne vode, v katere se spustijo le redki kupci avtomobilov razreda C, saj je treba za takšno »čofotanje« odšteti 35 tisoč evrov. Sicer pa smo prepričani, da lahko nova astra s solidno osnovo svojo nalogo odlično opravlja tudi z bolj skromno opremo in za kakšnih 10 tisoč evrov manj.

Opel astra 1.2 turbo AT8 ultimate: Ker kri ni voda
Opel astra 1.2 turbo AT8 ultimate: Ker kri ni voda
Opel astra 1.2 turbo AT8 ultimate: Ker kri ni voda
Opel astra 1.2 turbo AT8 ultimate: Ker kri ni voda
Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov