Avto.info

Hyundai kona electric 64 kWh impression

Obljube izpolni tudi v praksi

Avtor: Foto: Jernej Prelac


Opis in fotogalerija

Hyundai kona electric 64 kWh impression: Obljube izpolni tudi v praksi Hyundai kona electric 64 kWh impression: Obljube izpolni tudi v praksi Hyundai kona electric 64 kWh impression: Obljube izpolni tudi v praksi Hyundai kona electric 64 kWh impression: Obljube izpolni tudi v praksi Hyundai kona electric 64 kWh impression: Obljube izpolni tudi v praksi Hyundai kona electric 64 kWh impression: Obljube izpolni tudi v praksi

Ne, kona ni namensko grajen električni avtomobil (tudi prav rosno mlad ni več, čeprav jo je zadnja prenova z novimi lučmi in odbijači dodobra osvežila), kar po eni strani prinaša nekatere prednosti, a tudi slabosti. Med slabostmi je prav gotovo ta, da nima sprednjega prtljažnika in morate polnilni kabel zato tlačiti v zadnjega, prednost pa, da prinaša vse dobrote običajne kone. Kompaktne zunanje mere, nekoliko višji položaj sedenja križanca in prostorsko solidno notranjost. Da, zelo dobro se znajde v mestu, tudi na daljši družinski potep se zlahka podate z njo, saj z večjo baterijo kapacitete 64 kWh obljublja do 449 kilometrov dosega (manjša v ponudbi ima 39,2 kWh, doseg 289 kilometrov).

400 km je približno realni doseg, ki smo ga dosegli ob zgodnjepomladanskih temperaturah z nočmi pod lediščem.

Tudi v praksi ne zmore dosti manj, in čeprav so bile med našim testom ponoči temperature še pod lediščem, nas je v hladnem jutru pozdravila s 411 kilometri. Z dodatnim ogrevanjem kabine (v opremi impression je toplotna črpalka serijska) je ta številka sicer padla na približno 380, poraba pa se je ustalila pri dobrih 16 kWh na sto kilometrov. Vozili smo resda bolj zmerno, a vseeno večkrat izkoristili polno moč motorja, ki zaradi 150 kW moči omogoča pospešek do stotice v dobrih sedmih sekundah. Po drugi strani je regeneracija učinkovita, s pomočjo obvolanskih vzvodov izbirate njeno moč in dejansko lahko večino časa vozite zgolj z desno stopalko, brez uporabe zavorne (s sicer zelo dobrim občutkom med zaviranjem, kar ni značilno za vse električarje).

Največja moč polnjenja 100 kW (DC) je za današnje standarde resda malce skromna, a ob večinoma 50-kW polnilnicah ob avtocestah pravzaprav zadostuje, za trifazni AC-polnilec z močjo 11 kW je kljub temeljiti opremi in ne ravno nizki ceni treba doplačati (serijsko enofazni s 7,2 kW).

Hyundai kona electric 64 kWh impression: Obljube izpolni tudi v praksi
Hyundai kona electric 64 kWh impression: Obljube izpolni tudi v praksi
Hyundai kona electric 64 kWh impression: Obljube izpolni tudi v praksi
Hyundai kona electric 64 kWh impression: Obljube izpolni tudi v praksi
Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov