Avto.info

Renault austral e-tech full hybrid 200 iconic espirit alpine

Soliden naslednik kadjarja

Avtor: Foto: Jernej Prelac


Opis in fotogalerija

Renault austral e-tech full hybrid 200 iconic espirit alpine: Soliden naslednik kadjarja Renault austral e-tech full hybrid 200 iconic espirit alpine: Soliden naslednik kadjarja Renault austral e-tech full hybrid 200 iconic espirit alpine: Soliden naslednik kadjarja Renault austral e-tech full hybrid 200 iconic espirit alpine: Soliden naslednik kadjarja Renault austral e-tech full hybrid 200 iconic espirit alpine: Soliden naslednik kadjarja Renault austral e-tech full hybrid 200 iconic espirit alpine: Soliden naslednik kadjarja Renault austral e-tech full hybrid 200 iconic espirit alpine: Soliden naslednik kadjarja Renault austral e-tech full hybrid 200 iconic espirit alpine: Soliden naslednik kadjarja

Kadjar se je poslovil, zamenjal ga je austral. Ali je menjava imena smiselna ali ne, niti ne bomo razglabljali; dejstvo je, da je novi Renaultov SUV na voljo le z bencinskimi – oziroma, natančneje, hibridnimi motorji, bodisi blagimi bodisi polnovrednimi hibridi.

Testni austral je bil najmočnejši iz ponudbe, njegov pogonski sklop razvije 200 »konj«, gre pa za kombinacijo prisilno polnjenega 1,2-litrskega trivaljnega bencinskega motorja in izdatne pomoči elektrike, ki prek večstopenjskega menjalnika (ta z voznikovega vidika deluje kot klasični samodejni) poganja sprednji kolesi. Baterija kapacitete 2 kWh omogoča, da precej časa vozite zgolj na elektriko, čeprav stikala za izbiro tovrstnega režima vožnje ni na voljo. Speljete vedno le z njo in v praksi, če je energije dovolj in ste dovolj nežni z desno nogo, to zmore vse do hitrosti, ki so primerne za vožnjo zunaj naselij, ko pa odločneje pritisnete na stopalko za plin, svoje z običajno precej opaznim sunkom doda še bencinski motor. Žal pa je celoten sklop v običajnem režimu (comfort) precej počasen in neodziven; ko se na primer vključujete na avtocesto ali potrebujete več moči za prehitevanje počasnejšega tovornjaka pred seboj, je zamik že kar neprijetno dolg in brez slabe vesti lahko zapišem, da so hibridi drugih znamk pri tem precej bolj odločni.

10,1 metra je s sistemom 4control obračalni krog; meter manj, kot pri številko manjšem capturju.

Za bolj dinamično vožnjo je zato precej bolj smotrno izbrati režim sport, tu pa austral prepriča tudi s precej dobrim občutkom na volanu. Testni avtomobil je bil nadgrajen še z opcijskim krmiljenjem vseh štirih koles 4control (doplačilo 1.500 evrov), ki, glede na hitrost, zadnji kolesi obrača bodisi v isto bodisi v nasprotno smer od sprednjih in pri majhnih hitrostih opazno zmanjša obračalni krog na vsega 10,1 metra. Kot celota se lahko pohvali z zanesljivo lego na cesti, kjer pa je vseeno treba vzeti v zakup, da gre za razmeroma visok avtomobil z mehkim vzmetenjem in blaženje ter udobno požiranje neravnin mu je bolje pisano na kožo kot pa kakšno pretirano priganjanje skozi zavoje. Nekateri tekmeci, zlasti cupra formentor, se pri dinamiki precej bolje odrežejo, po drugi strani pa velika in lepa 20-palčna kolesa z nizkopresečnimi pnevmatikami pri počasnejši vožnji prispevajo k nekaj bolj intenzivnemu prenosu zlasti kratkih udarcev na telesa voznika in potnikov.

Če imate radi velike zaslone, vam bo njegova notranjost prav gotovo všeč – zaslon pred voznikom premera 31,2 cm z možnostjo različnih prikazov podatkov dopolnjuje še pokončen osrednji zaslon premera 30,5 cm, pri katerega upravljanju pozdravljamo pomično oporo med sedežema, na katero lahko med tem udobno naslonite desno roko. Za njegovo delovanje skrbi Google, vključno z možnostjo glasovnega upravljanja in odlično navigacijo, pod njim pa je še, pohvalno, vrsta klasičnih stikal za upravljanje klimatske naprave. Notranjost kot celota pušča prijeten vtis, piko na i v paketu espirit alpine poleg mehke plastike dodajo še vložki iz alkantare z modrimi šivi.

5,5 litra je porabil na sto testnih kilometrov, kar je glede na zmogljivosti in značaj avtomobila dober rezultat.

Tudi sedi se dobro, zaradi izdatnih nastavitev boste zlahka našli sebi najprimernejši položaj za volanom, pa tudi prostorsko austral nikakor ne razočara. Spredaj je prostora dovolj tako za višje rasle ljudi kot tudi številne drobnarije, z vzdolžno pomično zadnjo klopjo pa lahko prostor prilagajate bodisi potrebam tamkaj sedečih potnikov bodisi prtljagi. Kot celota je austral soliden naslednik kadjarja in Renaultovo izbiro v segmentu kompaktnih križancev prav gotovo postavlja na višjo raven. Še posebej z najbogatejšo opremo diši že po prestižu, je pa res, da se z več kot 40 tisočaki ne ceni prav nizko in da bi si pri motorni izbiri namesto precej neodločnega, a po drugi strani varčnega hibrida želeli še kakšno drugo možnost. Si upam zapisati, da bi mu soliden dizelski motor vse prej kot škodil.

Renault austral e-tech full hybrid 200 iconic espirit alpine: Soliden naslednik kadjarja
Renault austral e-tech full hybrid 200 iconic espirit alpine: Soliden naslednik kadjarja
Renault austral e-tech full hybrid 200 iconic espirit alpine: Soliden naslednik kadjarja
Renault austral e-tech full hybrid 200 iconic espirit alpine: Soliden naslednik kadjarja
Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov