Avto.info

Zvezdne steze

Nina Kosmač

Nina Kosmač

Nina Kosmač

Avtor: Foto: Marko Miklavc

Nina Kosmač, sicer vnukinja cenjenega pisatelja Cirila Kosmača, je avtorica romana Utvare in ima veliko objavljenih del v španskem jeziku, ker je v Španiji živela vrsto let. V Sloveniji so pod njenim mentorstvom udeleženci delavnice kreativnega pisanja pred kratkim izdali knjigo, ki se imenuje Razlito črnilo. Z njo sem se tokrat pogovarjal glede avtomobilov.

Misliš, da si dobra voznica?
Ne. Sem povprečna voznica.

Kakšno in kako pomembno vlogo ima avtomobil v tvojem življenju?
Pri avtomobilu mi je najvažneje, da me pripelje do cilja. Trenutno vozim poceni znamke avtomobilov in pri tem nikdar ne trpi moja samopodoba ali samozavest. Ne ocenjujem ljudi po avtomobilu, ki ga vozijo. Ni bilo vedno tako, v preteklosti sem oboževala hitre avtomobile.

Kateri avtomobil bi v tem trenutku najraje vozila?
Dejstvo je, da sem imela srečo zaradi spleta okoliščin, da sem lahko imela izkušnje vožnje luksuznih avtomobilov. Oboževala sem hitre in drage avtomobile, ki rjovijo kot divje zveri in imajo notranjo opremo v lesu in usnju. Vozila sem Aston Martina s samodejnim menjalnikom - James Bondov avtomobil od prijateljice v Torontu 13 let nazaj. James Bondov avtomobil ima samo eno pomanjkljivost, kar se mene tiče in to je, da je prenizek. V tem trenutku bi najraje vozila James Bondov avtomobil (Aston Martin DB5) iz filma Goldfinger. 

Od personaliziranih butičnih avtomobilov sem vozila ali se peljala prav v vseh luksuznih avtomobilih razen v Rolls-Roysu. Kar se oblikovanja avtomobilov tiče, so zame italijanski avtomobili res zakon. Čudovit je britanski športni avtomobil, ki ga je leta 1964 oblikoval Giovanni Michelotti. Dvosedežni avtomobil se imenuje Triumph Spitfire in ima res veliko konjev za svojo velikost. Chevrolet Corvette ima tudi krasno obliko - sploh različica C8. Pri Pontiacu GTO in Dodge Chargerju imam občutek, da imata namesto luči zobe in me zato ne privlačita. Princ Harry se je pripeljal na poroko s krasnim Jaguarjem E-type, za katerega je Enzo Ferrari nekoč dejal, da je najlepši avtomobil. Roza Cadillac nastopa večkrat v filmih. Obstaja film s Clint Eastwoodom, ki nosi ime Roza Cadillac … Cadillaca roza barve se tudi ne bi branila. Zanimivi so mi  tudi avtomobili, ki igrajo posebno vlogo v skoraj vseh filmih Quentina Tarantina … 

Zaljubljena sem v oblike novejših vozil znamke Bugatti, ker se mi zdijo prave aerodinamične umetnine. Včasih sem se peljala s cmokom v grlu v divjem Lamborghini Diablu, danes pa mi glavo meša Lamborghini Sián Roadster s svojo nadrealistično obliko. Sedela sem tudi na sosednjem sedežu različnih Ferrarijev, vendar se počutim prestaro za tovrstne vrtoglave hitrosti … Bolj pa mi je všečen Bugatti od Lamborghinija in Ferrarija. Poudarila bi rada kontradiktornost, da imamo včasih tudi salonski socialisti, drage okuse za avtomobile - na žalost. 

Tvoja prva vozniška izkušnja?
Pokojni dedek - zdravnik me je posadil za volan golfa pri desetih letih. Zaletela sem se v steno.

Katerega avtomobila, odnosno izkušnje z njim, ne boš nikoli pozabila?
Pri sedemnajstih letih sem nastopila v enem poglavju telenovele Mala 'mujer', kjer je bil moja vloga ta, da izstopim iz velike limuzine  v vlogi predsednikove tajnice. Takrat sem se prvič v življenju peljala v pravi 'stretch' limuzini. Še vedno iščem celotno nadaljevanko, da bi lahko hčeri pokazala posnetek vožnje s takšno veliko limuzino. Ponovno sem se peljala z manjšo luksuzno limuzino leta 2000 med obiskom prijateljice, ko sem prispela z avionom na letališče JFK v New Yorku. Spomnim se, da sem strmela v ogromen plakat zunaj letališča. Na plakatu sta bila Yoko Ono in John Lennon pod rjuhami, ko sem zagledala limuzino, s prijateljico in šoferjem, ki me je peljala na nočni ogled Pete avenije, Chelsea, Broadwaya … Kasneje sem izvedela, da je najem avtomobilov ali limuzin v New Yorku nekaj dokaj pogostega, sploh pa za sprejem nekoga na letališču … 

Kaj ti je pri avtomobilu najpomembnejše, oziroma čemu daješ ob nakupu avtomobila prednost?
Sedaj gledam na to, da je avto udoben, prostoren in varen ter z velikim prtljažnikom zaradi otroka. Odkar imam hči, se bojim hitrosti in nevarnih avtomobilov. Okus se mi je spremenil. Sedaj bi me bilo strah voziti Ferrarija rdeče barve, ki ga ima v garaži, ilustrator moje naslednje knjige super - zvezdnik Rafael Amargo. 

Tvoj najlepši 'road trip'?
Road trip? Torej prosto po literaturi Keruacka? Ne vem, preveč jih je. Zelo sem uživala, ko sem obiskala večdnevni avtomobilski sejem starodobnikov v Ženevi. Največ luksuznih avtomobilov parkiranih na kupu sem videla zraven jaht v Puerto Banusu.

Tvoja največja nevšečnost, doživeta z avtomobilom?
Strašljive izkušnje sva imeli z mamo v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko sva se brez satelitske navigacije ali današnjega pametnega telefona izgubljali po nevarnih predelih Lime ali Brazilije. Mama je potem, ko sva se varno pripeljali s Volkswagnovim Passatom do doma, imenovala tovrstne podvige - raziskovanje velikih mestnih središč. 

Rada sama voziš lastni avtomobil, ali raje prepustiš volan komu drugemu?
Odvisno od zaupanja, ki ga imam v sovoznika.

Tvoj sanjski avtomobil?
Okus za avtomobile je pri meni povezan v tem trenutku s knjigami, nanizankami ali filmi. James Bondov avtomobil iz filma Goldfinger … Moj sanjski avtomobil je Porsche 718 Spider temno modre ali črne barve. Vsekakor kabriolet in pa glede barve bi bila lahko fleksibilna. Verjamem Fordu, da je najboljši avto pač najnovejši. Za krajše relacije bi imela starodobnika znamke Augusta iz 1921, da bi se lahko počutila kot v norih dvajsetih letih. V Augusti bi bila kot junakinja ali 'flapperka' iz knjige Scotta Fitzgeralda. V Porsche 911 temno modre barve in črne barve sem se zaljubila kot najstnica, ko sem gledala nanizanko Beverly Hills High in je eden izmed junakov nanizanke (Dylan Mckay (pokojni Luke Perry)), vozil to znamko avtomobila in je hkrati oboževal poezijo Lorda Byrona. Torej pesniku Byronu in pisatelju Fitzgeraldu v spomin bi imela ta dva sanjska avtomobila. Imam filmski okus za avtomobile.

Zvezdne steze : Nina Kosmač
Zvezdne steze : Nina Kosmač
Zvezdne steze : Nina Kosmač
Zvezdne steze : Nina Kosmač
Zvezdne steze : Nina Kosmač
Zvezdne steze : Nina Kosmač
Zvezdne steze : Nina Kosmač
Zvezdne steze : Nina Kosmač
Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov