Avto.info

Za zeleno Ljubljano - zmagovalko Zelena prestolnica Evrope 2016

30 mestnih nizkopodnih zgibnih avtobusov MAN Lion's City CNG za Ljubljanski potniški promet

Za zeleno Ljubljano - zmagovalko Zelena prestolnica Evrope 2016: 30 mestnih nizkopodnih zgibnih avtobusov MAN Lion's City CNG za Ljubljanski potniški promet

Za zeleno Ljubljano - zmagovalko Zelena prestolnica Evrope 2016

Avtor: Foto: Mediaspeed
Za zeleno Ljubljano - zmagovalko Zelena prestolnica Evrope 2016: 30 mestnih nizkopodnih zgibnih avtobusov MAN Lion s City CNG za Ljubljanski potniški promet Za zeleno Ljubljano - zmagovalko Zelena prestolnica Evrope 2016: 30 mestnih nizkopodnih zgibnih avtobusov MAN Lion s City CNG za Ljubljanski potniški promet Za zeleno Ljubljano - zmagovalko Zelena prestolnica Evrope 2016: 30 mestnih nizkopodnih zgibnih avtobusov MAN Lion s City CNG za Ljubljanski potniški promet Za zeleno Ljubljano - zmagovalko Zelena prestolnica Evrope 2016: 30 mestnih nizkopodnih zgibnih avtobusov MAN Lion s City CNG za Ljubljanski potniški promet Za zeleno Ljubljano - zmagovalko Zelena prestolnica Evrope 2016: 30 mestnih nizkopodnih zgibnih avtobusov MAN Lion s City CNG za Ljubljanski potniški promet Od leve proti desni: Martin Strier, direktor, MAN Truck & Bus Slovenija in Peter Horvat, direktor, LPP

Od leve proti desni: Martin Strier, direktor, MAN Truck & Bus Slovenija in Peter Horvat, direktor, LPP

Za zeleno Ljubljano - zmagovalko Zelena prestolnica Evrope 2016: 30 mestnih nizkopodnih zgibnih avtobusov MAN Lion s City CNG za Ljubljanski potniški promet Za zeleno Ljubljano - zmagovalko Zelena prestolnica Evrope 2016: 30 mestnih nizkopodnih zgibnih avtobusov MAN Lion s City CNG za Ljubljanski potniški promet Za zeleno Ljubljano - zmagovalko Zelena prestolnica Evrope 2016: 30 mestnih nizkopodnih zgibnih avtobusov MAN Lion s City CNG za Ljubljanski potniški promet Za zeleno Ljubljano - zmagovalko Zelena prestolnica Evrope 2016: 30 mestnih nizkopodnih zgibnih avtobusov MAN Lion s City CNG za Ljubljanski potniški promet Za zeleno Ljubljano - zmagovalko Zelena prestolnica Evrope 2016: 30 mestnih nizkopodnih zgibnih avtobusov MAN Lion s City CNG za Ljubljanski potniški promet Za zeleno Ljubljano - zmagovalko Zelena prestolnica Evrope 2016: 30 mestnih nizkopodnih zgibnih avtobusov MAN Lion s City CNG za Ljubljanski potniški promet Za zeleno Ljubljano - zmagovalko Zelena prestolnica Evrope 2016: 30 mestnih nizkopodnih zgibnih avtobusov MAN Lion s City CNG za Ljubljanski potniški promet Za zeleno Ljubljano - zmagovalko Zelena prestolnica Evrope 2016: 30 mestnih nizkopodnih zgibnih avtobusov MAN Lion s City CNG za Ljubljanski potniški promet

Od 9. maja dalje je vozni park Ljubljanskega potniškega prometa bogatejši za trideset novih, mestnih nizkopodnih zgibnih avtobusov MAN, ki so z 18 m dolžine najdaljši zgibni avtobusi v voznem parku LPP. Z nakupom avtobusov so se kapacitete Ljubljanskega potniškega prometa deloma tudi povečale, saj bodo zgibni avtobusi zamenjali tudi starejše solo avtobuse. Povečanje zmogljivosti v jutranjih konicah je še posebej pomembna na najbolj obremenjenih linijah, na katerih bodo novi avtobusi v bodoče večinoma tudi obratovali.

Najnovejši avtobusi so opremljeni v skladu z najnovejšimi evropskimi standardi. So nizkopodni, imajo video sistem, LED prikazovalnike, so prilagojeni na vseh področjih osebam z oviranostmi (imajo klančino, glasovne napovednike, napoved v smeri vožnje, prikazovalnike nad voznikom, ustrezne prostore za starejše in osebe z oviranostmi, ustrezno obarvano oprijemalno drogovje ter nosijo oznako najnovejšega evropskega standarda za izpušne pline EURO VI.

»Svetovna urbanizacija, rastoča prometna, zračna in hrupna obremenitev v mestih ter podnebne spremembe zahtevajo nove, okolju prijazne in učinkovite rešitve za mestno mobilnost, na kar odgovarja MAN z rešitvami za avtobuse. MAN že več kot 100 let vlaga v prihodnost z izdelki in storitvami, ki utelešajo najboljše rešitve za mobilnost v mestih. Učinkoviti in okolju prijazni avtobusi MAN omogočajo izvajanje konceptov urbanih transportnih rešitev, ki izpolnjujejo izzive prihodnosti. Ponosni smo, da lahko z našimi avtobusi, ki delujejo skoraj ogljično nevtralno, kadar deluje na bioplin ali e-plina,  prispevamo k bolj zeleni Ljubljani. Še posebej smo ponosni, da smo bili izbrani kot zanesljivi partner LPP v tem pomembnem mejniku za bolj zeleno pobudo mesta." je pojasnil Martin Strier, direktor podjetja MAN Truck & Bus Slovenija.

»Z modernimi in kakovostnimi avtobusi, ki za pogonsko gorivo uporabljajo zemeljski plin, bomo v prihodnje izboljšali kakovost urbanega življenja v Ljubljani, ohranili lepše in bolj zdravo okolje, čistejši zrak in znižali raven hrupa.« Peter Horvat, direktor, Javno podjetje Ljubljanski potniški promet. 

Obnova voznega parka LPP
Novi avtobusi predstavljajo do sedaj drugi največji nakup za obnovo voznega parka LPP. Prihod novih avtobusov pomeni stabilen korak na poti k popolni prenovi voznega parka, katerega naj bi v naslednjih letih nato predvidoma postopoma obnavljali vsako leto s številom avtobusov, ki predstavlja okoli 10% voznega parka Ljubljanskega potniškega prometa; na ta način bi lahko zamenjali vse avtobuse, ki imajo oznako motorja pod EURO IV, kar je še posebej pomembno za vzdrževanje nizkih emisij v urbanem okolju. Z novimi avtobusi bodo potniki pridobili povečano obratovalno zanesljivost ter udobje, povprečna starost voznega parka mestnega potniškega prometa pa se bo pomladila na 8, 73 let.

Tehnične značilnosti mestnih nizkopodnih zgibnih avtobusov MAN Lion's City CNG
- Znamka vozila: MAN
- Tip vozila: Lion's City CNG
- Vrsta vozila: zgibni mestni avtobus, nizkopodni
- Pogonsko gorivo: zemeljski plin
- Emisijski razred: EURO VI
- Shranjevanje goriva: v visokotlačnem rezervoarju pri pritisku 200 bar (CNG)
- Volumen rezervoarja: 1690 litrov, kar zadošča za shranjevanje približno 240 kg plina pri tlaku 200 barov
- Število vrat: 4, notranje odpiranje
- Dolžina avtobusa: 17980 mm
- Širina: 2500 mm
- Višina: 3370 mm
- Motor: 6 valjni vrstni motor
- Prostornina motorja: 12.816 cm3    
- Moč motorja: 228 kW (310 KM) pri 2000 vrt/min
- Navor motorja: 1250 Nm od 1000 – 1700 vrt/min    
- Menjalnik: avtomatski, VOITH D 864.6 z integriranim retarderjem in opremljen s programom Senso Top za prilagajanje konfiguraciji terena
- Doseg avtobusa: poln rezervoar plina pod pritiskom 200 bar zadošča za 400 km mestne vožnje
- Masa avtobusa: 17.010 kg
- Število potniških mest: 155
- Število sedežev: 36
- Število stojišč: 120

Oprema avtobusov
- sistem proti priprtju potnikov med vrati
- odpiralna avtomatika vrat
- kamere za preventivno preprečevanje nasilja
- prilagojena in ergonomično oblikovana voznikova kabina
- avtomatska klimatska naprava z integriranim stropnim gretjem
- poseben prostor za invalidski oz. otroški voziček
- primerno število navpičnih in vodoravnih oprijemnih drogov in oprijemal na naslonjalih sedežev za slepe in slabovidne
- preklopna nakladalna ploščad (klančina) za invalidske in otroške vozičke
- glasovni napovednik postaj, z enakomerno slišnostjo po vsem vozilu
- notranji prikazovalnik informacij potnikom, v izvedbi s svetlečimi diodami
- zunanji prikazovalniki za smer vožnje v LED izvedbi
- sistem za določanje lokacije vozila na liniji (GPS)
- vgrajen sistem za avtomatiziran nadzor voznega parka

Opis opreme avtobusov
Avtobusi so nizkopodni. Obenem je določena največja dopustna višina vstopa / izstopa za lažje gibanje oseb s posebnimi potrebami. Znotraj avtobusov so dopustni le blagi nagibi (nekaj stopinj) pohodne površine, ki ne smejo ovirati potnikov, ki imajo težave pri gibanju. Odpiralna avtomatika vrat omogoča potnikom, da si sami odpirajo vrata. Pred zapiranjem vrat se oglasi tonski signal, ki potnika obvesti, da se vrata zapirajo. Dodatno je varnost proti zaprtju vrat omogočena s sistemom proti priprtju. Zaznavanje potnikov med vrati je izvedeno s pomočjo fotocelice. V primeru priprtja se avtomatično sproži zavora. Robovi pohodnih površin so posebej označeni.

V avtobusih so nameščene kamere za preventivno preprečevanje nasilja nad vozniki in potniki. Obenem služijo kamere spremljanju varnosti potnikov pri izstopanju, o čemer je potnik obveščen z obvestilom pri vstopnih vratih oz. pred vstopom v avtobus. Voznikova kabina je prilagojena tako, da voznik ne čuti vdora hladnega zraka in da je zavarovan pred morebitnimi fizičnimi grožnjami. Obenem lahko voznik preverja plačilo prevoza, komunicira s potniki in hitro izstopa iz svoje „kabine“, pri roki sta gasilni aparat in prva pomoč. Vozilo je opremljeno z avtomatsko klimatsko napravo z integriranim stropnim gretjem. Klimatska naprava zagotavlja segrevanje in hlajenje zraka, sušenje zraka ter ustrezno izmenjavo zraka. Zračni tok ni neposredno usmerjen v potnike temveč pod strop in v stekla.

V vozilu je poseben prostor za invalidski ali otroški voziček. Prostor je ustrezno opremljen, da se voziček lahko varno pritrdi. Potnik s posebnimi potrebami lahko s tipko s simbolom vozička vozniku sporoči, da želi izstopiti. V notranjosti vozila je v pod pri drugih vratih vgrajena preklopna nakladalna ploščad (klančina), ki jo voznik ročno dvigne in postavi na zunanjo stran vozila, da lahko potnik z invalidskim vozičkom zapelje v notranjost avtobusa. Vgrajeno je varovalo, ki preprečuje speljevanje vozila, če je nakladalna ploščad v zunanjem položaju. V potniškem prostoru je zadostno število navpičnih in vodoravnih oprijemnih drogov in oprijemal na naslonjalih sedežev, ki omogočajo varen oprijem stoječim potnikom, kar je posebej pomembno za slepe in slabovidne. Na horizontalnih drogovih so na vsakih 50 cm montirane oprijemne zanke, da se lahko primejo potniki, ki so nižje rasti. Na vratnih krilih vrat ali v bližini vrat so nameščena oprijemala, ki olajšajo vstop oziroma izstop potnikov.

Vozila so opremljena z ozvočenjem, ki je povezano z glasovnim napovednikom postaj, z enakomerno slišnostjo po vsem vozilu ter s prikazovalniki, na katerih se izpišejo: ime postajališča, na katerem se avtobus nahaja (v povezavi z govornim napovednikom postajališč) in dnevni čas in sporočila za potnike. Zunanji LED prikazovalniki za smer vožnje so na prednji, stranski in zadnji strani avtobusa. Komunikacija med avtobusom in operativnim prometnim centrom LPP ter nadzor nad obratovanjem avtobusov se izvajata s pomočjo vgrajenega sistema za avtomatiziran nadzor voznega parka.

Več informacij

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.