Avto.info

Ford Mustang Mach 1

Evropskim kupcem bo prvič na voljo tudi izjemno zmogljiva legenda

Ford Mustang Mach 1: Evropskim kupcem bo prvič na voljo tudi izjemno zmogljiva legenda

Ford Mustang Mach 1

Avtor: Foto: Ford
Ford Mustang Mach 1: Evropskim kupcem bo prvič na voljo tudi izjemno zmogljiva legenda Ford Mustang Mach 1: Evropskim kupcem bo prvič na voljo tudi izjemno zmogljiva legenda Ford Mustang Mach 1: Evropskim kupcem bo prvič na voljo tudi izjemno zmogljiva legenda

Ford je napovedal, da bo kupcem v Evropi prvič na voljo omejena različica izjemno zmogljivega Mustanga Mach 1. Mustang Mach 1, najzmogljivejši produkcijski Mustang, kar jih je bilo kdaj na voljo kupcem na stari celini, se je globalnemu virtualnemu občinstvu prvič predstavil na dogodku Goodwood SpeedWeek v Zahodnem Sussexu v Veliki Britaniji. Uporabo legendarnega vzdevka Mach 1 upravičuje nadgrajena zmogljivost z izpopolnjeno aerodinamiko, posebej ‘uglašenim’ 5,0-litrskim motorjem V8 s 460 KM1 in močnejšim hlajenjem za uspešno premagovanje izzivov na dirkališčih.

Mach 1 je prvi Mustang v Evropi, pri katerem lahko kupci izberejo izjemno zmogljiv šeststopenjski ročni menjalnik TREMEC, ki za brezhibno prestavljanje v nižjo prestavo deluje s tehnologijo za uskladitev s številom vrtjajev (med-plin), zmogljivejši sistem s hladilnikom olja pa ustreza večjim zahtevam pri športni vožnji. Kupcem je na voljo tudi Fordov 10-stopenjski samodejni menjalnik z zmogljivejšim hladilnikom olja in prilagojeno nastavitvijo programske opreme za optimalno zmogljivost pri športni vožnji na cestah in dirkališčih.

Legendarni motor V8
Mustanga Mach 1 poganja posebej za večjo zmogljivost na cesti in na dirkališčih izpopolnjena različica Fordovega povsem iz aluminija izdelanega 5,0-litrskega motorja V8 s 460 KM. Odprt sistem za indukcijski zajem zraka, polnilni kolektor in ohišje dušilne lopute s premerom 87 mm za povečanje prostega pretoka zraka v motor so enaki kot pri modelu Mustang Shelby GT350, ki je na voljo kupcem v Severni Ameriki. Izboljšano ‘prezračevanje’ dopolnjujeta nova umeritev programske opreme za upravljanje motorja in kombinacija nizkotlačnega posrednega in visokotlačnega direktnega vbrizgavanja goriva za živahno povečevanje vrtljajev vse do rdeče oznake pri 7500 vrtljajih v minuti. Motor največjo moč razvije pri 7500 vrtljajih v minuti, največji navor 529 Nm pa je na voljo pri 4600 vrtljajih v minuti.

Dodatni hladilnik motornega olja, ki je prav tako skupen s Shelbyjem GT350, za zagotavljanje optimalnega pretoka olja in dosledno zmogljivost pri velikih obremenitvah sodeluje z novim adapterjem filtra motornega olja. Edinstveno ‘uglasitev’ športnega izpušnega sistema z aktivnim ventilom pri modelu Mach 1 zaključujejo izpušne cevi s premerom 4,5 palca (11,4 cm) za še bolj nepreslišen zvok Fordovega motorja V8. Izbira možnosti glede menjalnika je osredotočena na zmogljivost, vozne lastnosti in primernost za uporabo na dirkališču. Šeststopenjski ročni menjalnik TREMEC 3160 z dvolamelno sklopko odlično obvlada agresivno prestavljanje v visokih vrtljajih in s kratkimi pomiki hitro prestavlja za kar največjo zmogljivost in zabavno vožnjo.

Ena od značilnosti šeststopenjskega menjalnika TREMEC je uskladitev s številom vrtljajev, ki zagotavlja večjo prefinjenost na cesti in še večjo zmogljivost na dirkališču. Tehnologija uporablja sistem za upravljanje motorja in pri prestavljanju v nižjo prestavo za kratek čas odpre dušilno loputo (Američani temu pravijo ‘blip’, mi pa ‘med-plin’) ter tako uskladi vrtljaje motorja z izbrano prestavo. Tudi prestavljanje 'na polno' – ko voznik prestavi brez popuščanja pritiska na stopalko za pospeševanje – je možno. Za izpopolnjeno zmogljivost menjalnika pri povečanih obremenitvah je vgrajen poseben sistem za hlajenje olja.

Fordov napredni 10-stopenjski samodejni menjalnik deluje z nadgrajenim pretvornikom navora in posebno umeritvijo za Mustanga Mach 1, to pa zagotavlja optimalen navor, poseben značaj prestavljanja in splošno zmogljivost. Za vozne situacije z večjimi obremenitvami dodatni zračno hlajeni hladilnik olja poveča zmogljivost hlajenja za 75 odstotkov. Ne glede na to, ali je avto opremljen z ročnim ali s samodejnim menjalnikom, je na zadnji gredi dodaten hladilni sistem, ki podpira vožnjo na dirkališču, prav tako je serijsko vgrajen diferencial z omejenim zdrsom za boljši prenos moči na podlago tako pri vožnji naravnost kot pri izhodu iz ovinka.

Pripravljen na dirkanje
Mustang Mach 1 prinaša tudi vrsto aerodinamičnih sprememb za še večjo zmogljivost pa tudi za prepoznaven videz, ki predstavlja priklon oblikovanju originalnih modelov. Unikatna konfiguracija sprednjega dela vključuje novo dvodelno zgornjo masko, novo spodnjo masko, spojler in novi stranski rešetki: vsi elementi prispevajo k izboljšani aerodinamiki in učinkovitejšemu hlajenju. Mustang Mach 1 zagotavlja za 22 odstotkov večji potisk ob podlago od Mustanga GT, k temu pa pripomoreta tudi zasnova zadnjega difuzorja, ki si jo deli z modelom Mustang Shelby GT500 za kupce v Severni Ameriki, in daljši kanal pod vozilom s posebnimi rebri za usmerjanje hladilnega zraka k zavoram. Oblika sprednjega spojlerja poskrbi za večji potisk ob podlago, kar omogoča boljši oprijem na dirkalni stezi, posebej prilagojeni zadnji spojler z enim krilom pa je usklajen z aerodinamiko sprednjega dela, da zagotovi idealno ravnovesje vertikalne sile zračnega pritiska od sprednjega do zadnjega konca vozila.

Izjemnim zahtevam vožnje na dirkališču je prilagojena posebna nastavitev vzmetenja. Sistem prilagodljivega vzmetenja MagneRide®2 za sproten odziv na spremembe cestišča elektronsko krmili magnetoreološko tekočino v blažilniku in je bil posebej umerjen za optimalno zmogljivost, svoje pa dodajo bolj toge sprednje vzmeti in prečna vodila koles. Poleg umeritve novega servovolana EPAS prispevajo k najostrejši odzivnosti krmiljenja med Mustangi v Evropi tudi pomožna okvirja iz modelov Mustang Shelby GT350 in GT500 ter komponente povezav. Mustang Mach 1 je opremljen z zmogljivejšim zavornim ojačevalnikom s hitrejšim odzivnim časom, ki zagotavlja hitro in enakomerno zaviranje tudi pri velikih obremenitvah. Na unikatnih 19-palčnih platiščih iz zlitine, ki so spredaj in zadaj širše za pol palca, so nameščene za dirke pripravljene pnevmatike Michelin Pilot Sport 4.

Ponovno rojstvo legendarnega oblikovanja
Posebno, iz sveta dirk izpeljano oblikovanje, ki upošteva pravila aerodinamike, je bilo ključna komponenta vsake generacije Mustanga Mach 1, seveda ob ustrezni kombinaciji osupljive barve in nalepk. Kupci najnovejše različice modela z omejenim številom izdelanih vozil lahko izbirajo med osmimi kombinacijami barve karoserije ter drznih črt na pokrovu motornega prostora in stranicah, med katerimi so tudi Fighter Jet siva z mat črnimi/odsevno oranžnimi črtami, Iconic srebrna, Shadow črna in Oxford bela z mat črnimi/rdečimi črtami ter Velocity modra, Twister oranžna, Race rdeča in Grabber rumena z mat črnimi/belimi črtami.

Zgornja in spodnja maska Mustanga Mach 1 sta lakirani v sijajno črni barvi, legendarni logotip Mach 1 pa je na pokrovu prtljažnika in obeh sprednjih blatnikih. Notranjost krasi barvna shema Ebony z okrasnimi elementi iz aluminija z obdelavo Dark Engine, na usnjenem oblazinjenju športnih sedežev pa izstopajo šivi v barvi Metal Grey. Na armaturni plošči vsakega Mustanga Mach 1 je posebna unikatna oznaka z logotipom Mach 1 in številko izdelave, dopolnjujejo pa jo obloge pragov in nov vstopni prikaz na 12-palčni digitalni instrumentni plošči. V serijsko opremo so vključene številne tehnologije za udobje in priročnost: ogrevana in hlajena sprednja sedeža, Fordov dovršeni sistem za informacije, razvedrilo in povezave SYNC 3,3 vrhunski zvočni sistem B&O z 12 zvočniki in modem FordPass Connect4 za vrhunsko povezavo prek spleta.

“Mach 1 pripravljenosti za dirkališča ne kaže le z videzom, temveč prinaša tudi vso potrebno opremo za vznemirljive športne preizkuse na tekmovalni progi in uživanje na cestah, ki ju zahtevajo Mustangovi občudovalci,” je povedal Tonn. “To je najvznemirljivejši Mustang v Evropi doslej in navdušeni smo, da smo uspeli legendarno ime Mach 1 prvič pripeljati v Evropi.”

Leta 1969 prvič predstavljeni Mustang Mach 1 je dopolnil zmogljivost modela Mustang GT z vrsto izboljšav, vključno z močnejšimi motorji V8, dirkaškim vzmetenjem in posebnim oblikovanjem. Mach 1 prve generacije je postavil 295 hitrostnih in vzdržljivostnih rekordov na stezi Bonneville Salt Flats, dirkaške ekipe pa so z Mustangom Mach 1 osvojile naziv prvaka med proizvajalci na prvenstvu v reliju leta 1969 in 1970. Nove ali posodobljene različice so uvedli leta 1971, 1974 in 2003. Od leta 1969 so izdelali več kot 300.000 Mustangov Mach 1. Edinstvena nastavitev vzmetenja dodatno izboljša zmogljivost in pripravljenost za dirkališče. Posebej umerjeni blažilniki MagneRide®2 in prilagojene vzmeti, prečna vodila in specifikacije puš zagotavljajo izboljšan nadzor in odzivnost pri velikih obremenitvah v hitrih ovinkih. Nastavitev programske opreme električnega servovolana (EPAS) modelu Mach 1 omogoča najnatančnejše krmiljenje med vsemi Mustangi v Evropi.

Rezultat je najhitrejši Mustang, kar jih je bilo kdaj na voljo evropskim uporabnikom
Poleg zmogljivosti tudi zunanjost Mustanga Mach 1 spominja na legendarne Mustange Mach 1 iz šestdesetih in sedemdesetih let 20. stoletja, saj jo krasijo drzne črte na pokrovu motornega prostora in na stranicah, izrazito športni vožnji prilagojeno oblikovanje karoserije in edinstvena 19-palčna platišča iz lahke zlitine. Model z omejenim številom vozil je na voljo v edinstvenih kombinacijah barv karoserije, črt in kontrastne linije, ki odražajo prepoznavno oblikovanje originalnega avta. Vsak Mustang Mach 1 je individualno oštevilčen s posebno okrasno ploščico glede na številko naročila.

“Originalni Mach 1 je prinesel vrhunec v proizvodnji Mustanga in se je dokazal z izjemnim uspehom v avtomobilskem športu,” je povedal Matthias Tonn, glavni programski inženir modela Mustang Mach 1 za Evropo. “Novi Mach 1 je najzmogljivejši Mustang, kar jih je kdaj prispelo v Evropo, pripravljen je tudi za preskus na dirkališču, krasi pa ga unikaten slog, ki več kot opravičuje uporabo tako legendarne oznake.”

V počastitev uvedbe Mustanga Mach 1 je Ford ustvaril prvo interaktivno izkušnjo, s katero lahko uporabniki s pomočjo spletne aplikacije naredijo svoj kratek video. Izberejo lahko barvo svojega Mustanga Mach 1 in želeni snemalni kot ter ‘posnamejo’ kratek video, ki ga lahko delijo na družbenih omrežjih. Aplikacija nudi tudi izkušnjo z obogateno resničnostjo in uporabnikom omogoča, da digitalnega Mustanga Mach 1 ‘umestijo’ v dejansko okolje.

Preizkus interaktivne izkušnje

1 Uradno homologirani podatki o porabi goriva in izpustih CO2 bodo objavljeni pred začetkom prodaje.
2 MagneRide® je blagovna znamka skupine BWI.
3 Ne dopustite motenj med vožnjo! Če je le možno, uporabite glasovno upravljanje; med vožnjo ne uporabljajte ročnih naprav. Ko je izbrana prestava za vožnjo, so lahko nekatere možnosti blokirane. Nekatere funkcije niso združljive z vsemi telefoni.
4 Funkcije lahko zahtevajo aktiviranje.

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.