Avto.info

Na MAN se lahko zanesete

Na Baumi 2016 bo MAN prikazal celovite rešitve za gradbeništvo

Na MAN se lahko zanesete: Na Baumi 2016 bo MAN prikazal celovite rešitve za gradbeništvo

Na MAN se lahko zanesete

Avtor: Foto: MAN Truck & Bus
Na MAN se lahko zanesete: Na Baumi 2016 bo MAN prikazal celovite rešitve za gradbeništvo Na MAN se lahko zanesete: Na Baumi 2016 bo MAN prikazal celovite rešitve za gradbeništvo Na MAN se lahko zanesete: Na Baumi 2016 bo MAN prikazal celovite rešitve za gradbeništvo Na MAN se lahko zanesete: Na Baumi 2016 bo MAN prikazal celovite rešitve za gradbeništvo Na MAN se lahko zanesete: Na Baumi 2016 bo MAN prikazal celovite rešitve za gradbeništvo Na MAN se lahko zanesete: Na Baumi 2016 bo MAN prikazal celovite rešitve za gradbeništvo Na MAN se lahko zanesete: Na Baumi 2016 bo MAN prikazal celovite rešitve za gradbeništvo Na MAN se lahko zanesete: Na Baumi 2016 bo MAN prikazal celovite rešitve za gradbeništvo Na MAN se lahko zanesete: Na Baumi 2016 bo MAN prikazal celovite rešitve za gradbeništvo Na MAN se lahko zanesete: Na Baumi 2016 bo MAN prikazal celovite rešitve za gradbeništvo Na MAN se lahko zanesete: Na Baumi 2016 bo MAN prikazal celovite rešitve za gradbeništvo Na MAN se lahko zanesete: Na Baumi 2016 bo MAN prikazal celovite rešitve za gradbeništvo Na MAN se lahko zanesete: Na Baumi 2016 bo MAN prikazal celovite rešitve za gradbeništvo Na MAN se lahko zanesete: Na Baumi 2016 bo MAN prikazal celovite rešitve za gradbeništvo Na MAN se lahko zanesete: Na Baumi 2016 bo MAN prikazal celovite rešitve za gradbeništvo Na MAN se lahko zanesete: Na Baumi 2016 bo MAN prikazal celovite rešitve za gradbeništvo Na MAN se lahko zanesete: Na Baumi 2016 bo MAN prikazal celovite rešitve za gradbeništvo Na MAN se lahko zanesete: Na Baumi 2016 bo MAN prikazal celovite rešitve za gradbeništvo Na MAN se lahko zanesete: Na Baumi 2016 bo MAN prikazal celovite rešitve za gradbeništvo Na MAN se lahko zanesete: Na Baumi 2016 bo MAN prikazal celovite rešitve za gradbeništvo Na MAN se lahko zanesete: Na Baumi 2016 bo MAN prikazal celovite rešitve za gradbeništvo Na MAN se lahko zanesete: Na Baumi 2016 bo MAN prikazal celovite rešitve za gradbeništvo Na MAN se lahko zanesete: Na Baumi 2016 bo MAN prikazal celovite rešitve za gradbeništvo Na MAN se lahko zanesete: Na Baumi 2016 bo MAN prikazal celovite rešitve za gradbeništvo

MAN bo s petimi vozili v dvorani B4, na razstavnem prostoru 225, pokazal kaj vse zmore na področju gradbeništva. Na razstavnem prostoru bodo prekucnik z žerjavom serije TGL, dvoosni MAN TGS s pogonom HydroDrive v vlogi sedlastega vlačilca, mešalnik za beton z optimizirano nosilnostjo na podvozju štiriosnega modela MAN TGS, MAN TGS načrtovan za nosilnost 33 ton, namenjen rudarstvu in triosni prekucnik MAN TGX z novim motorjem D38, ki ima moč 560 KM. Štiri druga tovorna vozila bodo razstavljena na prostem, pred dvorano B4 (ob izhodu pri razstavnem prostoru). Tukaj bo MAN razstavil težki sedlasti vlačilec TGX 41.640 z motorjem D38, petosni MAN TGS, načrtovan za bruto nosilnost 50 t, MAN TGS s trojno osjo v standardni opremi in MAN TGM s pogonom na vsa kolesa.

Potrebe uporabnika so v središču proizvodnega programa družbe MAN – povsem v skladu z motom sejma: Na MAN se lahko zanesete. Posebna usmeritev družbe MAN na panogo je dobro vidna na več področjih, na primer pri izbiri treh tehničnih različic pogona na vsa kolesa.  
- Priklopljivi pogon na vsa kolesa je prva izbira pri občasni vožnji po bolj zahtevnem terenu
- Stalni pogon na vsa kolesa je najbolj primeren tam, kjer sta pogosto potrebna velika vlečna moč, delo pa poteka na podlagah z zelo različnim oprijemom
- MAN HydroDrive je hidrostatični pogon na prednji osi, ki je idealni dodatek vozilom, ki vozijo predvsem po tlakovanih cestah in le občasno potrebujejo dodaten oprijem.

Zgodba o uspehu se nadaljuje: MAN HydroDrive S predstavitvijo pogona MAN Hydrodrive v letu 2005 je MAN pripeljal na tržišče novo tehnološko različico pogona. Tehnično izvedbo s hidrostatičnim pogonom prednje osi, ki po potrebi poveča vlečno moč in zagotavlja močan zavorni učinek pri vožnji po strmih terenih, so v mnogih panogah navdušeno sprejeli. HydroDrive se zato pojavlja v več pogonskih različicah, pri vozilih z dvema, tremi in štirimi osmi. MAN je skrbel za nadaljnji razvoj sistema in izboljšal njegovo praktično uporabnost. Izboljšan je potek hidravličnih cevi in povečan prostor okoli koles, kar pomeni, da se lahko namestijo večja platišča in širše pnevmatike - celo z verigami. MAN bo na Baumi 2016 naznanil razširitev svojega izbora pogonov.. MAN HydroDrive bo v kombinaciji s samodejnim menjalnikom verjetno na razpolago za naročilo po sejmu IAA 2016.

Prednost pri nosilnosti: nova lahka hipoidna tandemska os Na Baumi 2016 bo MAN predstavil novo lahko hipoidno tandemsko os za transportne naloge, ki zahtevajo večjo nosilnost. V primerjavi s planetno osjo je lažja za približno 280 kg. V primerjavi z navadnimi hipoidnimi osmi, ki so trenutno na razpolago v izvedbi za 13-tonsko nosilnost, znaša prihranek pri teži 180 kg. Pri mešalnikih betona to na primer pomeni, da lahko prepeljejo 180 kg več betona ali vode. Zahteva za uporabo toplotno izoliranih vsebnikov pri transportu asfalta prispeva dodatno težo. Upravljavec lahko sedaj to dodatno težo kompenzira z izbiro lažje osi. Ta tandemska (dvojna) os ima poleg večje nosilnosti tudi druge prednosti: Poraba goriva je malo manjša kot pri vozilih s planetarnimi osmi.

Pri neposredni primerjavi s hipoidno osjo nova konstrukcija osi – načrtovana za nosilnost 11,5 t – ponuja tudi za približno 4 cm večjo razdaljo od tal. To pomeni, da MAN sedaj tudi s hipoidnimi osmi ustreza odobritvi za terensko vozilo (N3G) srednje višine s kolesi 315/80 R22.5. Nova os se lahko namesti vozila z motornimi močmi do 480 KM v različici z normalno višino in izvedbami z listnatim - listnatim ter zračno - listnatim vzmetenjem v modelnih različicah TGX 6x4, TGS 6x4 in 8x4. Sem spada tudi TGM v izvedbi 6x4. TGX 6x4 ter TGS 6x4 in 8x4 prav tako pridobijo z novo različico opreme pri srednje visoki izvedbi z listnatim-listnatim vzmetenjem.

Paradni konj gradbišč: MAN TGX z motorjem D38 MAN na Baumi prvič predstavlja močni motor D38 v seriji TGX. Rezultat te kombinacije je idealno vozilo za naloge, ki zahtevajo robustno vlečno moč. Z motorjem, katerega moč presega 500 KM lahko prevažate težke tovore in dosegate visoke povprečne hitrosti. Tipičen primer uporabe so sedlasti vlačilci – prekucniki ali prekucniki 6x4, ki pogosto vozijo s priklopniki ter težki kotalni prekucniki. Če je potrebno pri gradbiščnem transportu povleči nizkopodni priklopnik, na katerem je gradbeni stroj, to za TGX D38 z močjo motorja 520 in 560 KM ni nič posebnega, saj lahko z lahkoto povleče priklopnik s skupno težo do 120 t - odvisno od izvedbe pogonskega sklopa. V skladu z zahtevami panoge dodaja MAN v prodajni program tudi TGX D38 v izvedbi z normalno in srednjo višino ter s trpežnimi jeklenimi odbijači. Z dvostopenjskima turbinskima polnilnikoma, ki sta značilnost motorjev MAN, doseže 6-valjni vrstni motor s prostornino 15.256 cm3 nazivni navor 2700 Nm že pri 930 r/min. Največji navor je na razpolago v širokem območju med 930 in 1350 r/min. To pomeni, da ima ta vrhunski model veliko vlečno moč že pri nizkih obratih, omogoča hitrejše pretikanje v višje prestave in ohranja velik navor tudi v višjih prestavah.

V poletju 2015 je MAN pri seriji TGX D38 prešel na novo generacijo menjalnikov TipMatic TX. Različica z direktnim pogonom je načrtovana za orjaški navor 2.500 do 2.700 Nm, ki ga zmorejo motorji D38. Menjalnik TX prinaša strankam številne funkcije, ki zagotavljajo več udobja. Iz kataloga funkcij so v nadaljevanju naštete tiste, ki so še posebej primerne za gradbeništvo.

- Tipalo nagiba: Tipalo nagiba omogoča, da TGX D38 pri izbiri najbolj primerne prestave upošteva tudi razgibanost terena. Še zlasti pri speljevanju bo pogonski sklop vedno izbral pravo prestavo –ne glede na to, ali vozite navkreber, s praznim vozilom ali s polno obremenitvijo.
- Prosto zibanje: Na zasneženih cestah ali nezadostno utrjenih poteh gradbišč omogoča ta funkcija, da se tovornjaki serije TGX D38, ki so obtičali, lažje izvlečejo.  Če je aktivirana funkcija prostega zibanja, se sklopka razklene zelo hitro, ko voznik dvigne nogo s stopalke plina. Pri ponovnem pritisku na stopalko plina se sklopka sklene in s tem omogoči vozniku, da z „zibanjem“ reši ujeto vozilo. Avtomatika samodejno izbere primerno prestavo in s tem zmanjša navor gnanih koles ter prepreči njihovo spodrsavanje.
- Ranžirni način: Povezava med položajema stopalk plina in sklopke je načrtovana tako, da deluje bolj tekoče in omogoči vozniku bolj natančno manevriranje na nakladalni rampi ali tesno odmerjenem prostoru gradbišč.

Druge funkcije menjalnika TipMatic TX so namenjene predvsem varčevanju z gorivom. To pomeni, da pozitivno vplivajo na skupne stroške lastništva serije MAN TGX D38. Novi GPS tempomat EfficientCruise s funkcijo kotaljenja EfficientRoll se je seriji pridružil skupaj z menjalnikom TipMatic TX. Kombinacija obeh sistemov omogoča še dodatne prihranke. Sistem uporablja 3D zemljevid in z njegovo pomočjo predvidi potek poti pri določeni obremenitvi in ustrezno prilagodi hitrost.

Hkrati EfficientCruise predvideva izbiro prestave in pretakne v nižjo prestavo še pred začetkom vzpona. Namen je premagovanje vzponov brez prekinitve vlečne moči. Pri kratkih vzponih sistem  – če je izvedljivo – prepreči pretikanje v nižje prestave. Poznavanje topografije poti, ki jo mora prevoziti vozilo, omogoča predčasno pretikanje prestav in s tem manjšo porabo goriva. Tukaj opravi svojo nalogo funkcija za hitro pretikanje. Zaradi posebne uskladitve motorja, sklopke in menjalnika, poteka še hitreje pretikanje med tremi najvišjimi prestavami (10., 11. in 12.). To pomeni, da lahko na primer menjalnik pri vožnji navkreber hitreje pretakne v nižjo prestavo, s tem pa se skrajša čas izgube vlečne moči.  S tem se ohrani večji zagon in zmanjša poraba goriva.

Funkcija Idle Speed Driving uporablja velik navor 15,2litrskega motorja pri nizkih hitrostih in zagotavlja udobno in varčno počasno vožnjo. Slednje bo še posebej uporabno pri gostem in pogosto mirujočem prometu ali pa takrat, ko se vozilo le kotali do krožišča.  V takih prometnih okoliščinah se bo vozilo pomikalo naprej v prostem teku s sklenjeno sklopko, dokler voznik ne začne zavirati.

Za težke tovore: težki transporter MAN TGX MAN TGX z motorjem D38 zagotavlja vrhunsko zmogljivost pri prevozu težkih tovorov. Štiriosni MAN TGX 41.640 8x4/4 združuje najmočnejšo različico motorja  D38 in menjalnik MAN TipMatic TX, ki je serijsko opremljen s sklopko s pretvornikom navora. Zaradi navora, ki dosega izjemnih 3.000 Nm, je tudi vleka tovorov s težo 250 t mehka, vendar nikoli ne zmanjka moči. Sklopka s pretvornikom navora omogoča zelo natančne pomike na tesnih mestih, na vzponih in pri težkih tovorih. 

Predstavitev modela MAN TGX D38 je bil razlog za razširitev izbora modelov na segment za prevoz težkih tovorov. Na izbiro so kabine XL, XLX and XXL, in sedaj tudi že tovarniško pripravljene različice z volanom na desni. Pomembno za izvajalce težkih transportov: pri prehodu od modela Euro 5 z motorjem V8 na novo serijo Euro 6 z motorjem D38 se medosna razdalja ni spremenila. To pomeni, da se značilnosti vlečnega vozila in priključenega priklopnika pri vožnji v ovinkih niso spremenile. Obstoječa izvedenska mnenja so torej še naprej veljavna in jih ni potrebno spreminjati. Poleg kraljevskega razreda s 640 KM, dodaja MAN tudi druge modele v paleto vozil za težke transporte. Skupno težo kompozicije do 180 t zmorejo motorji D38 s 560 KM in navorom 2.700 Nm.

Prilagojeno panogi v vseh pogledih: delno dvignjen izpušni sistem
MAN ima v ponudbi štiriosno šasijo serije TGS z dvodelnim izpušnim sistemom. Filter za trdne delce je nameščen med prvi osi, katalizator SRC pa je na okvirju za kabino. Ta dodatek k prodajnemu programu je novost za Baumo 2016. Različica je sedaj na razpolago tudi v izvedbi 8x4 v kombinaciji s kabinama L in LX. Do sedaj je bila na razpolago le s kabino M v različicah 8x4, 8x6, 8x8 in 8x6H.  Prednosti take ureditve je preprečevanje dviganja prahu pri izpušni cevi, usmerjeni navzdol in dodaten prostor na šasiji med drugo in tretjo osjo. Ta dodatni prostor se lahko uporabi za večji rezervoar za gorivo ali dodatke na šasiji. Kot dodatna možnost se lahko uporabi vozilo s krajšo medosno razdaljo in  tem poveča okretnost. Ta izvedba sistema za čiščenje izpušnih plinov je na razpolago tudi v standardni petosni izvedbi, ki je nastala z dodajanjem krmiljene zadnje osi k izvedbi 8x4.

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.