Avto.info

SEAT Mii Ecofuel, Ibiza TGI, Arona TGI in Leon TGI

SEAT širi paleto modelov s pogonom na stisnjeni zemeljski plin

SEAT Mii Ecofuel, Ibiza TGI, Arona TGI in Leon TGI: SEAT širi paleto modelov s pogonom na stisnjeni zemeljski plin

SEAT Mii Ecofuel, Ibiza TGI, Arona TGI in Leon TGI

Avtor: Foto: SEAT
SEAT Mii Ecofuel, Ibiza TGI, Arona TGI in Leon TGI: SEAT širi paleto modelov s pogonom na stisnjeni zemeljski plin SEAT Mii Ecofuel, Ibiza TGI, Arona TGI in Leon TGI: SEAT širi paleto modelov s pogonom na stisnjeni zemeljski plin

SEAT je še naprej glavni akter pri uvajanju tehnologije za uporabo stisnjenega zemeljskega plina (CNG), saj kupcem nudi bogato paleto čistejših, bolj trajnostnih, še učinkovitejših vozil.

SEAT-ova ponudba vključuje modele Mii Ecofuel, Ibiza TGI, Arona TGI in Leon TGI – vsak kupec torej lahko najde model na CNG-pogon, ki bo ustrezal njegovemu življenjskemu slogu in okusu, ter izkoristi hitro rastočo evropsko mrežo javnih CNG-polnilnic skupaj z največjima prednostma mobilnosti na CNG-pogon: trajnostnim razvojem in zelo nizkim stroškom na kilometer vožnje. Vsa vozila so bila zasnovana in razvita na sedežu SEAT-a v Martorellu ter pomenijo korak dlje v SEAT-ovem programu razvoja vozil in pripomorejo k uveljavitvi CNG kot goriva, ki manj obremenjuje okolje, ne da bi se ob tem zmanjšal užitek v vožnji.

"SEAT je zavezan spodbujanju uporabe stisnjenega zemeljskega plina kot trajnostne alternative običajnim fosilnim gorivom. Ponuja priložnost za zmanjšanje emisij CO2, ne da bi vplival na odlike naših vozil," je povedal Luca de Meo, predsednik uprave družbe SEAT. "Zaradi kompatibilnosti tehnologije z obnovljivim biometanom ta postaja vse pomembnejši v naboru goriv na naši poti do nizkoemisijske mobilnosti."

Vozilo na stisnjeni zemeljski plin emisije CO2 zmanjša za okoli 25 % glede na primerljivo vozilo, gnano na bencin. Poleg prednosti za okolje in nižjih davkov tehnologija omogoča izredno nizke stroške na kilometer vožnje – do 50 % nižje kot pri primerljivih bencinskih modelih in 30 % nižje kot pri dizelskih modelih, pri čemer SEAT-ove najnovejše tehnološke izboljšave zagotavljajo še večji doseg avtomobila z enim polnjenjem goriva. Glavna novost je uvedba tretje jeklenke za stisnjeni zemeljski plin; pri Ibizi in Aroni zdaj doseg s pogonom izključno na stisnjeni zemeljski plin znaša do 360 km (po kriterijih WLTP), pri Leonu pa celo do 440 km (po kriterijih WLTP). Ta tehnološka nadgradnja izpolnjuje zahteve kupcev modelov TGI, ki so si želeli večjega dosega v načinu delovanja s CNG-pogonom.

S tehnologijo za vožnjo na stisnjeni zemeljski plin lahko SEAT kupcem ponudi pravo alternativo, ki je učinko­vita in hkrati sodobna – in to v vozilu, ki stane skoraj enako kot primerljiv dizelski model. Poleg tega so tudi stroški vzdrževanja modelov TGI podobni stroškom vzdrževanja vozil s klasičnimi motorji z notranjim zgorevanjem. Vozila so tudi čistejša in zagotavljajo boljše razmerje med ceno in vrednostjo, k čemur močno prispeva učinkovitost stisnjenega zemeljskega plina v primerjavi z drugimi vrstami goriva. SEAT podpira tudi razvoj in razpoložljivost obnovljivega biometana; ta nevtralizira emisije CO2, ki nastajajo pri vožnji z avtomobili. Bolje se odrežejo samo še avtomobili, ki jih žene 100-odstotno obnovljiva energija: elektrika.

Nova konfiguracija jeklenk za večji doseg CNG-pogona
SEAT-ova odločitev, da poveča doseg pri načinu delovanja s CNG-pogonom namesto z bencinskim pogonom, je rezultat povpraševanja SEAT-ovih kupcev, ki trenutno vozijo avto s CNG-pogonom: vozniki se čedalje pogosteje odločajo za CNG, saj se zavedajo vse večjega prispevka plinskega vozila k trajnostnemu razvoju in občutnega prihranka pri gorivu, hkrati pa tudi že vedo za najbližje polnilnice na svojih običajnih relacijah.

V modelih Mii Ecofuel, Ibiza TGI in Arona TGI so vgrajene jeklenke, izdelane iz jekla najvišje trdnosti, SEAT Leon 1.5 TGI EVO pa je opremljen s kombinacijo ene jeklenke iz jekla najvišje trdnosti, ki je manjša in vgrajena pred zadnjo premo, ter dveh novih velikih jeklenk, vgrajenih za zadnjo premo in izdelanih iz kompozita iz ogljikovih vlaken; ker sta lažji, je porazdelitev teže optimizirana.

Mii, Ibiza, Arona in Leon kot glavno gorivo uporabljajo naravni zemeljski plin. Če se zunanja temperatura spusti pod –10 °C, se motor zažene v načinu za delovanje z bencinskim pogonom, medtem pa se šobe za vbrizgavanje plina segrevajo na delovno temperaturo, da lahko nato aktivirajo kroženje plina. Preklop je izveden avtomatsko in voznik ne opazi razlike v moči ali dinamiki vozila; ta pristop pomeni, da je vozilo kos vsem pogojem.

V običajnih voznih situacijah SEAT-ova vozila s CNG-pogonom uporabljajo bencin kot alternativno gorivo, kadar so jeklenke za plin prazne; a z občutnim povečanjem dosegov pri vožnji na plin se bo potreba po uporabi bencina zmanjšala. V vsakem primeru pa je preklop med uporabo ene in druge vrste goriva tako tekoč, da ga voznik niti ne opazi.

SEAT Leon je zasnovan na modularni prečni platformi MQB-A, Ibiza in Arona pa uporabljata tehnologijo MQB-A0. Ti platformi omogočata večjo prilagodljivost proizvodnje ter robustnejšo implementacijo in izdelavo zelo lahke, funkcionalne, varne karoserije izjemno visoke strukturne togosti. Vse različice motorjev TGI ustrezajo najstrožjim standardom naletne varnosti. Ibiza, Arona in Leon se proizvajajo v SEAT-ovi tovarni v Martorellu v Španiji, model Mii Ecofuel pa v tovarni v Bratislavi na Slovaškem. Vsi modeli se sestavljajo na istem tekočem traku kot druga vozila iz SEAT-ove palete, vendar so prilagojeni zahtevam za uporabo stisnjenega zemeljskega plina kot primarnega pogona.

Vozila na CNG-pogon imajo po dve (Mii Ecofuel) oziroma tri jeklenke za plin (Ibiza, Arona in Leon TGI), polnilni nastavek, ki je nameščen za pokrovom polnilne odprtine za bencin, senzorje za tlak goriva in dvostopenjski elektronski regulator tlaka, ki učinkovito nadzoruje dovod goriva v motor s CNG-pogonom. Vsi modeli – Ecofuel in TGI – so temeljito prilagojeni in opremljeni s številnimi posebnimi komponentami, ključnimi za optimalno delovanje s plinskim kot tudi bencinskim pogonom, ter s komponentami, posebej prilagojenimi značilnostim zgorevanja zemeljskega plina (ojačani bati in optimizirani batni obročki, ojačane ležajne čaše, prilagojene odmikalne gredi, material, iz katerega so izdelana vodila ventilov, ojačani sedeži ventilov, z nitridom prevlečeni izpušni ventili, lambda sonda in katalizator, optimiziran za pretvorbo metana itd.).

Čeprav se stisnjeni zemeljski plin shranjuje pod visokim tlakom (pribl. 200 barov), so jeklenke izdelane in homologirane za tlak, več kot dvakrat višji od njihovega najvišjega delovnega tlaka. Deli visokotlačnih cevi so izdelani iz legiranega jekla, medtem ko elektronski varnostni ventili izolirajo posamezne dele visokotlačnega toko­kroga. Same jeklenke so opremljene s termičnimi varovalkami, ki se odprejo v – sicer malo verjetnem – primeru izredne vročine, da bi sprostile plin, ki se potem varno odvaja.

Širok razpon značajev
SEAT je razvil družino vozil na CNG-pogon, da bi tako zadostil potrebam raznolike baze kupcev. Mii, Ibiza, Arona in Leon s širokim razponom lastnosti izpolnjujejo zahteve voznikov z najrazličnejšimi življenjskimi slogi, naj ti vključujejo vožnjo po ozkih mestnih ulicah ali načrtovanje daljših potovanj. Vsi modeli pa v sebi združujejo priznano SEAT-ovo vozno dinamiko, praktičnost in značaj ter še večjo učinko­vitost in manjše emisije.

Nova SEAT Arona TGI
To je prvi SUV na svetu, ki uporablja tehnologijo CNG-pogona in se uvršča v enega najhitreje rastočih segmen­tov na svetu. Opremljen je s tremi jeklenkami s skupno kapaciteto 13,8 kg in ima v načinu delovanja s CNG-pogonom doseg do 360 km (po kriterijih WLTP). 9-litrski bencinski rezervoar omogoča dodatnih 150 km vožnje; skupni doseg torej znaša 510 km.

Nova SEAT Arona TGI je na voljo z vsemi paketi opreme – Reference, Style, Xcellence in FR – ter ima 3-valjni 12-ventilni 1,0-litrski motor TGI z močjo 66 kW (90 KM) pri 4.000 do 5.500 vrt./min. in najvišjim navorom 160 Nm pri 1.800 do 3.800 vrt./min. Motor je kombiniran s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom za čim večjo učinkovitost in čim udobnejšo vožnjo. Arona TGI lahko doseže najvišjo hitrost 172 km/h in iz mirovanja do 100 km/h pospeši v 13,2 sekunde. Arona TGI je ekspresivno vozilo z značilnim videzom križanca. Ponaša se z bogatim naborom opcij – vključno s kar 68 možnimi barvnimi kombinacijami –, ki bodo izpolnile najrazličnejše potrebe vsakega voznika. Odmik karoserije od tal znaša 190 mm; vozilo ima 282-litrski prtljažnik, v dolžino meri 4.138 mm, v širino 1.780 mm in v višino 1.552 mm.

Na področju pasivne, aktivne in preventivne varnosti je SEAT Arona TGI prelomni avtomobil v svojem segmentu. Opremljen je z asistenčnimi sistemi, kot so sistem za mestno vožnjo Front Assist s funkcijo zaznavanja pešcev, asistenca za speljevanje na klancu, žarometi s celostno LED-tehnologijo, sistem za zaznavanje utrujenosti voznika, senzor in luči za dež ter funkcija večnaletnega zaviranja. Opcijsko so na voljo asistenca za odparkiranje – za varno vzvratno zapuščanju parkirnega mesta, senzor za mrtvi kot in parkirni sistem s krmilno avtomatiko Park Assist (ki je uporaben pri bočnem parkiranju in vzvratnem prečnem parkiranju).

Na področju povezljivosti in tehnologije SEAT slovi po infotainment sistemih; Arona je tako opremljena z enakim dovršenim sistemom kot drugi avtomobili SEAT-ove palete. Tehnologije vključujejo sistem za zaklepanje in zagon brez ključa, kamero za vzvratno vožnjo, 8-palčni barvni zaslon na dotik in brezžični polnilnik za telefon z ojačevalnikom GSM-signala. Aronin infotainment sistem z vmesnikom Full Link zagotavlja, da je SUV popolnoma povezan, in telefon sinhronizira z avtomobilom prek tehnologije Apple CarPlay ali Android Auto.

SEAT Ibiza TGI
Ibiza v modelsko serijo znova uvaja stisnjeni zemeljski plin – tokrat z dodatno plinsko jeklenko; v vozilu so tako skupno tri jeklenke. Te s skupno kapaciteto 13,8 kg plina omogočajo doseg do 360 km (po kriterijih WLTP) v načinu delovanja s CNG-pogonom, 9-litrski rezervoar za bencin pa omogoča še dodatnih 150 km; skupni doseg Ibize TGI tako znaša 510 km.

SEAT Ibiza TGI je na voljo z vsemi linijami opreme ter je opremljena z enakim motorjem 1.0 TGI kot Arona in s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Največja moč 66 kW (90 KM) je na voljo pri 4.500 do 5.800 vrt./min, najvišji navor 160 Nm pa pri 1.900 do 3.500 vrt./min. Kar zadeva vozne zmogljivosti, to pomeni najvišjo hitrost 180 km/h, pri čemer vozilo iz mirovanja do 100 km/h pospeši v 12,1 s.

Ibiza TGI v dolžino meri 4.059 mm, v širino 1.780 mm in v višino 1.444 mm; medosna razdalja znaša 2.564 mm. Kot pri Aroni tudi pri Ibizi notranjost vzbuja občutek prostornosti. Skupna širina v sprednjem delu znaša 1.425 mm, največja višina od sedežev v najnižjem položaju do stropa pa 1.022 mm. Zadnji sedeži so široki 1.403 mm ter omogočajo največjo višino 957 mm in obilje prostora za noge. Ibiza TGI ima prtljažnik s kapaciteto 262 litrov.

V Ibizi TGI so serijsko med drugim na voljo sistem za zaviranje pri mestni vožnji Front Assist, sistem za uravnavanje razdalje, sistem za zaznavanje utrujenosti voznika, povezljivostni sistem Full Link, sistem za zaklepanje in zagon brez ključa, žarometi s celostno LED-tehnologijo in navigacijski sistem z 8-palčnim zaslonom na dotik.

SEAT Leon 1.5 TGI EVO
SEAT-ov najučinkovitejši kompaktni model je izpopolnjen tako, da se je njegova moč povečala z 81 kW (110 KM) na 96 kW (130 KM). Poleg tega je zdaj na voljo tudi s paketoma opreme Xcellence in FR (poleg izvedbe Style) kot petvratni karavan Leon ST, izbirati pa je mogoče med 6-stopenjskim ročnim menjalnikom in 7-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko DSG.

Novi SEAT Leon 1.5 TGI EVO je opremljen s tretjo CNG-jeklenko iz jekla najvišje trdnosti poleg dveh jeklenk, ki sta po novem izdelani iz kompozita iz ogljikovih vlaken in sta vgrajeni pod dnom prtljažnika. Skupna kapaciteta vseh treh jeklenk znaša 17,3 kg, kar Leonu TGI – z ročnim menjalnikom ali menjalnikom DSG – omogoča doseg do 440 km (po kriterijih WLTP) v načinu delovanja s CNG-pogonom. Poleg tega ima Leon TGI 9-litrski bencinski rezervoar, ki doseg poveča še za 140 km. Skupni doseg Leona z ročnim menjal­nikom ali menjalnikom DSG tako znaša osupljivih 580 km.

Novi 1,5-litrski motor TGI EVO ima štiri valje in štiri ventile na valj ter prostornino 1.498 cm3. Opremljen je z variabilno turbinsko geometrijo in Millerjevim ciklom zgorevanja za večjo učinkovitost in zmogljivost. Motor  tako doseže moč 96 kW (130 KM) pri 5.000 do 6.500 vrt./min. in največji navor 200 Nm pri 1.400 do 4.000 vrt./min.

Zmogljivost novega 1,5-litrskega motorja TGI EVO je občutno večja v primerjavi s prejšnjo različico 1.4 TGI z močjo 81 kW (110 KM); novi motor se ponaša z največjo hitrostjo 206 km/h, pospeševanje pa je skoraj za sekundo hitrejše kot pri prejšnjih različicah in izvedbah menjalnika: avto lahko zdaj iz mirovanja do 100 km/h pospeši v samo 9,9 s.

Zunanje dimenzije znašajo: dolžina 4.282 mm, širina 1.816 mm in višina 1.459 mm. Različica ST meri v dolžino 4.549 mm, v širino 1.816 mm in v višino 1.454 mm. Medosna razdalja pri obeh karoserijskih izvedbah znaša 2.636 mm, kapaciteta prtljažnika pa je 275 litrov pri petvratni različici in 482 litrov pri karavanu ST.

Leon TGI ima velik nabor funkcij za varnost in udobje, med katerimi so sistem za avtomatsko uravnavanje razdalje ACC, sistem Front Assist za avtomatsko zaviranje v sili s senzorjem za zaznavanje pešcev, asistenca za zastoje, asistenca za ohranjanje smeri na voznem pasu Lane Assist, asistenca za dolge luči in sistem za zaznavanje utrujenosti voznika. Opremljen je tudi s kamero za vzvratno vožnjo Rear View, brezžičnim polnilnikom za telefon z ojačevalnikom GSM-signala, infotainment sistemom z vmesnikom Full Link za povezavo telefonov prek tehnologije Apple CarPlay ali Android Auto. Navigacijski sistem Plus potnikom omogoča, da svoje naprave prek dostopne točke WLAN povežejo z infotainment sistemom.

SEAT Mii Ecofuel
SEAT-ov najbolj urbani model z 1,0-litrskim motorjem Ecofuel z močjo 50 kW (68 KM) lahko s plinom, shran­jenim v dveh jeklenkah iz jekla visoke trdnosti s skupno kapaciteto 10,9 kg, prevozi 290 km (po kriterijih WLTP). Ima tudi 9-litrski bencinski rezervoar za dodatnih 150 km, tako da skupni doseg znaša 440 km.

1,0-litrski motor Ecofuel s posrednim vbrizgavanjem pri modelu SEAT Mii je kombiniran s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom ter ima največjo moč 50 kW (68 KM) pri 6.200 vrt./min. in največji navor 90 Nm pri 3.000 vrt./min. To pomeni največjo hitrost 164 km/h in pospešek iz mirovanja do hitrosti 100 km/h v 16,3 sekunde.

SEAT Mii je na voljo v petvratni izvedbi in je idealne velikosti za mestno vožnjo: v dolžino meri samo 3.557 mm, v širino 1.645 mm in v višino 1.478 mm. Medosna razdalja znaša 2.420 mm. Majhne mere pa ne  pomenijo, da je tesna tudi notranjost; Mii potnikom omogoča veliko prostora, saj je širina na sprednjih sedežih kar 1.369 mm in na zadnjih sedežih 1.388 mm, kapaciteta prtljažnika pa znaša osupljivih 213 litrov.

Svetla prihodnost
Stisnjeni zemeljski plin je izjemno učinkovit: 1 kg plina ustvari toliko energije kot 2 litra utekočinjenega naftnega plina (LPG), 1,3 litra dizla in 1,5 litra bencina. Ker je stisnjeni zemeljski plin cenejši od dizla in tudi od bencina, lahko kupci uživajo v daljših vožnjah po nižjih stroških na kilometer. Poleg tega polnjenje poteka podobno kot polnjenje z bencinom ali dizlom in tudi začetni stroški za vozilo niso nič višji; zato bo imel stisnjeni zemeljski plin pomembno vlogo v prihodnji modelski ponudbi ter bo tako pripomogel k zadovoljevanju naših mobilnostnih potreb. Omrežje javnih polnilnic v Evropi še naprej hitro raste ter tako pomaga trgu in individualnim kupcem pri zmanjševanju emisij CO2.

SEAT-ova obsežna paleta vozil s pogonom na stisnjeni zemeljski plin je naprodaj v številnih državah, vključno s Španijo, Nemčijo in Italijo; SEAT ima tako priložnost za nadaljnji prodor te tehnologije. S širitvijo uporabe stisnjenega zemeljskega plina ne bomo le zmanjšali neugodnih posledic emisij CO2 na okolje in pomagali strankam pri varčevanju stroškov za gorivo, temveč bomo to počeli z vozili, ki nudijo kar največ užitka v vožnji.

Opomba: v Sloveniji so na voljo naslednji modeli TGI z opremo:
- Ibiza 1.0 TGI Reference; Style in Xcellence na voljo od sredine 2019 (FR ne),
- Arona 1.0 TGI Reference, Style; Xcellence na voljo od sredine 2019 (FR ne),
- Leon in Leon ST 1.5 TGI ročni in DSG Style (ostalih nivojev oprem pri nas ni).

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.