Avto.info

Letna skupščina koncerna Volkswagen

Volkswagen potrdil perspektivo za 2020 in prihodnje naložbe

Letna skupščina koncerna Volkswagen: Volkswagen potrdil perspektivo za 2020 in prihodnje naložbe

Letna skupščina koncerna Volkswagen

Avtor: Foto: Volkswagen
Herbert Diess

Herbert Diess

Koncern Volkswagen je danes potrdil svojo perspek­tivo za leto 2020 in kljub pandemiji covida-19 ostaja pri načrtovanih prihodnjih naložbah. "Že v letu 2019 in tudi letos smo določili ključne smernice za to, da se razvijemo v vodilnega ponudnika električne, digitalizirane mobilnosti, in na tej poti smo dosegli že pomembne mejnike," je dejal direktor koncerna Herbert Diess na virtualni letni skupščini delničarjev družbe Volkswagen. "Korona ni upočasnila prestrukturiranja podjetja, temveč ga je pospe­šila." V koncernu načrtujejo, da bodo do leta 2024 v e-mobilnost investirali 33 milijard evrov, pri čemer je njihov cilj to, da postanejo vodilni na trgu med ponudniki baterijskih električnih vozil. Eden od pomembnih dejavnikov uspeha je tudi novi operacijski sistem VW.OS, ki so ga razvili v družbi Car.Software.Org, prvič pa bo uporabljen v Audijevem projek­tu Artemis. Kar 14 milijard evrov bodo do leta 2024 investirali v zagotovitev IT kompetenc in v avtonomno vožnjo. "Bistveno večja sprememba kot prehod na druge pogonske tehnologije bo to, da bo avto v prihodnjih desetih letih postal popolnoma povezana mobilnostna naprava," je povedal Diess. Pri Volkswagnu pričakujejo, da se bo v naslednjih mesecih letošnjega leta nadaljeval trend rasti, in so tudi potrdili perspektivo za pozitivni izid iz poslovanja za leto 2020.

V letošnjem letu je gospodarski razvoj podjetja močno zaznamovala pandemija covida-19, pri čemer se je poslovanje v drugem polletju ponovno okrepilo. V prvih osmih mesecih se je njihova prodaja po svetu zmanjšala za 21,5 %, na 5,6 (lani: 7,1) milijona vozil. Pri tem je koncernu šlo bolje kot skupnemu trgu, tako da se je njegov tržni delež v svetovnem merilu glede na enako obdobje lanskega leta izboljšal za 0,4 odstotne točke, na 13 %. Premiumske in luksuzne znamke je kriza prizadela manj kot volumenske znamke in poslovno področje Truck & Bus. Na Kitajskem, ki je največje posamično tržišče koncerna, so z 11,5 % do konca avgusta zabeležili najmanjši upad prodaje med vsemi regijami. Tam je skoraj vsako peto novo vozilo pripadlo eni od koncernskih znamk. Z največjim upadom (30,9 %) se je v tem obdobju koncern moral sprijazniti v svoji domači regiji, Zahodni Evropi, ki jo je pandemija covida-19 najmočneje prizadela. A tudi tam se je tržni delež izboljšal za 0,8 odstotne točke, na 23,7 %. Neto likvidnost je ob koncu drugega četrtletja na poslovnem področju avtomobilov spet znašala solidnih 18,7 milijarde evrov, k čemur je veliko prispevalo zmanjšanje zalog.

Z namenom vzdrževanja stabilnosti dobavnih verig med koronapandemijo in nadaljnje oskrbe trgovcev in strank s proizvodi je koncern realiziral načrt, ki je vseboval 100 točk. Poleg tega je Volkswagen izpolnil svojo družbeno odgovornost in je med drugim neko bivšo tovarno v Južnoafriški republiki preuredil v provizorično bolnišnico, proizvajal je ventilatorje za predihavanje in medicinske zaščitne maske ter doniral pripomočke v vrednosti 40 milijonov evrov. Tudi trgovskim partnerjem so pomagali z obsežnim programom subvencij. Predsednik uprave se je zaposlenim zahvalil za njihovo pripravljenost za pomoč. "670.000 Volkswagnovih zaposlenih je še zlasti v koronakrizi dokazalo, kaj vse zmorejo," je dejal Diess.

V septembru v koncernu pričakujejo večjo prodajo in več naročil kot lani, za naslednje mesece letoš­njega leta pa računajo, da se bo trend rasti nadaljeval. Skladno s tem je Volkswagen potrdil svoj cilj, da bo v letu 2020 po seštevku vseh poslovnih področij ostal profitabilen in da bo dosegel pozitiven izid iz poslovanja. "Vse srednje- in dolgoročne napovedi še vedno ostajajo zelo negotove in so odvisne od nadaljnjega poteka pandemije," je dodal Diess.

Upravni odbor in nadzorni svet sta na letni skupščini predlagala dividendo v višini 4,80 evra za navadno in 4,86 evra za prednostno delnico. Podjetje je s tem spremenilo prvotno napovedani predlog za raz­delitev dobička za leto 2019, ki je predvideval 6,50 evra na navadno delnico in 6,56 evra na prednostno delnico; ostanek bilančnega dobička v višini 855 milijonov evrov želijo prenesti v naslednje obdobje. Diess je pojasnil razloge za takšno odločitev: "Ta odločitev ne temelji na pomanjkanju finančne trdnosti koncerna. Prvotni predlog za višino dividend je izhajal iz dobrih rezultatov za uspešno poslovno leto 2019. Novi predlog pa upošteva velikanske posledice, ki jih je našemu podjetju prinesla in jih še prinaša pandemija."

Izjave o strateških področjih in znamkah
Na področju gospodarskih vozil je fokus na realizaciji strategije svetovnega prvaka (Global Champion), s ciljem, da bi še povzdignili sinergije med znamkama MAN in SCANIA ter izkoristili še druge potenciale za večjo učinkovitost. "V upravi koncerna je odgovornost za področje Truck & Bus prevzel Gunnar Kilian, ki se bo sistematično lotil prestrukturiranja našega področja tovornih vozil. Skupaj z novim izvršnim direktorjem družbe TRATON Matthiasom Gründlerjem in novim direktorjem družbe MAN Andreasom Tostmannom si bodo zdaj predvsem prizadevali povečati učinkovitost MAN-a, münchenske družbe z dolgoletno tradicijo," je povedal Diess. Omenil je možni prevzem ameriškega proizvajalca tovornih vozil Navistar kot enega od pomembnih korakov pri uresničevanju te strategije.

O elektrifikaciji pri znamki Porsche je Diess povedal: "Ta znamka si je izmed vseh koncernskih znamk zastavila daleč najbolj ambiciozne cilje na področju  elektrifikacije. Porsche pričakuje, da bo najpozneje leta 2025 več kot polovica vseh novih Porschejev elektrificirana, tj. da bo imela bodisi baterijski električni pogon ali priključnohibridni pogon."

O vlogi znamke Audi je direktor koncerna Diess povedal: "Biti gonilo tehničnega in tehnološkega razvoja v koncernu – to so ambicije Audija in njegovega novega predsednika uprave Markusa Duesmanna. Nova ekipa je spomladi startala z novimi cilji, da Audi spet popelje na vrh premiumske ponudbe." Poseben pomen ima projekt Artemis pod vodstvom Alexandra Hitzingerja. Artemis bo električni avto naslednje generacija in skupaj z družbo Car.Software.Org bodo zanj razvili programsko opremo E3 2.0. To program­sko opremo bodo potem začeli uporabljati v celotnem koncernu. To bo prvi avto v koncernu, ki bo upo­rabljal novi operacijski sistem VW.OS. Projekt je tesno povezan z družbo Car.Software.Org, v kateri je Volkswagen združil svoje obstoječe IT kompetence in druga pridobljena podjetja iz te panoge.

Aktualno situacijo na področju športnih in luksuznih znamk je Diess opisal takole: "Naši emocionalni luksuzni avtomobili Bentley, Lamborghini in Bugatti so skozi krizo šli nadpovprečno dobro. Obseg naročil za motorna kolesa Ducati je bistveno večji kot lani."

Pri osrednji znamki Volkswagen je bilo v središču Diessovega govora lansiranje prvih dveh modelov na osnovi modularne platforme za električna vozila (MEB): "Za prihodnost Volkswagna in za doseganje podnebnih ciljev je začetek prodaje ID.31 ključnega pomena. Za ta popolnoma električni avto imamo zaenkrat več kot 30.000 naročil. Po modelu ID.3 je novi izvršni direktor znamke Volkswagen Ralf Brand­stätter prejšnji teden predstavil že ID.42, drugi model iz družine ID. ID.4 je avto za ves svet, ki ga bomo skoraj sočasno začeli prodajati v Evropi, na Kitajskem in v ZDA."

Koncernski znamki z najdaljšo tradicijo, Škodi, ki letos praznuje 125-letnico obstoja, je Diess čestital za pozitivne odzive na njihov prvi avto, izdelan na platformi MEB. Škoda je z modelom Enyaq3 nedavno predstavila svoj prvi električni SUV na osnovi platforme MEB, ki ga odlikujejo značilne Škodine lastnosti – prepričljiva tehnika, velika prostornost ter dobro razmerje med ceno in kakovostjo. "Thomasu Schäfer­ju kot novemu izvršnemu direktorju želim veliko uspeha pri nadaljnjem piljenju prav teh odlik," tako Diess.

O usmeritvi znamk SEAT in CUPRA je direktor koncerna Diess povedal: "SEAT je sinonim za emocionalne modele in z znamko CUPRA čedalje bolj prodira v višje cenovne segmente. CUPRA postaja električna avtomobilska znamka, ki človeka naelektri in ki navdušuje z emocionalnim dizajnom, najnovejšo tehno­logijo in sodobnim urbanim značajem. Začetek elektrifikacije pri znamki CUPRA zaznamujeta modela CUPRA Leon kot priključni hibrid4 in popolnoma električni el‑Born5, ki bo na trg prišel prihodnje leto."

Za usmeritev znamke Volkswagen Gospodarska vozila so bile v lanskem letu sprejete pomembne odlo­čitve, tako Diess: "Verjetno najbolj radikalna sprememba v koncernu se dogaja pri lahkih gospodarskih vozilih v Hannovru. Smernice smo postavili z odločitvami za partnerstvo s Fordom, za elektrifikacijo VW Transporterja in za pripravo na avtonomne prevoze oseb in blaga z ArgoAI. Skozi te spremembe bo Gospodarska vozila vodil Carsten Intra." Pomembno je predvsem sodelovanje s Fordom, ki močno znižuje stroške razvoja in obema partnerjema prinaša prednosti ekonomije obsega.

Volkswagen se je kot prvi med avtomobilskimi proizvajalci opredelil za pariške podnebne cilje. V zvezi s pobudo Green Deal Evropske unije je Diess povedal: "Z našo hitro rastočo ponudbo električnih vozil in intenzivnim prestrukturiranjem verige ustvarjanja dodane vrednosti je koncern Volkswagen bolje kot konkurenca pripravljen na pričakovano zaostritev ciljev za zmanjšanje emisij CO2. Če želimo še bolj prispevati k uresničevanju Green Deala Evropske komisije, moramo še dodatno okrepiti napore za prestrukturiranje vrednostne verige."

Za konec je predsednik uprave poudaril še pomen digitalne transformacije za panogo: "Sprememba pogonske tehnike je enostaven prehod, ki ga morajo opraviti klasični avtomobilski proizvajalci. Bistveno večja sprememba pa bo, da bo avto v prihodnjih desetih letih postal popolnoma povezana mobilnostna naprava. Volkswagen bo moral biti sposoben, da bo ponudil ne le transportno lupino, temveč tudi možgane, ki bodo vozilo varno upravljali z umetno inteligenco. Volkswagen želi povezati avto, možgane in storitve ter ponuditi edinstveno mobilnostno izkušnjo novega časa. Zato se moramo preobraziti v digitalno podjetje, ki bo zanesljivo upravljalo na milijone mobilnostnih naprav po vsem svetu, ki bo vedno v stiku s strankami in ki bo storitve, udobje vozil in varnost izboljševalo v tedenskem ritmu ali še bolje, vsak dan."

1) Volkswagen ID.3: poraba električne energije, kombinirana 15,4–14,5 kWh/100 km; emisija CO2, kombinirana 0 g/km
2) Volkswagen ID.4: poraba električne energije, kombinirana 16,9–16,2 kWh/100 km; emisija CO2, kombinirana 0 g/km
3) Škoda Enyaq iV 80: poraba električne energije v kWh/100 km: 15,5; emisija CO2 v g/km: 0
4) CUPRA Leon Hybrid: to vozilo v Evropi še ni v prodaji.
5) CUPRA el-Born: to vozilo v Evropi še ni v prodaji.

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.