Avto.info

Renault eWays ElectroPop

Zgodovinska pospešitev strategije Skupine Renault

Luca de Meo

Luca de Meo

Avtor: Foto: Renault
Renault eWays ElectroPop: Zgodovinska pospešitev strategije Skupine Renault Renault eWays ElectroPop: Zgodovinska pospešitev strategije Skupine Renault Renault eWays ElectroPop: Zgodovinska pospešitev strategije Skupine Renault

»To, kar smo napovedali danes, je zgodovinska pospešitev strategije Skupine Renault za električna vozila in proizvodnjo v Evropi. Z vzpostavitvijo Renault ElectriCity, našega kompaktnega ekosistema za električna vozila, ki na severu Francije združuje učinkovitost in visoko tehnologijo, skupaj s tovarno električnih pogonskih sklopov MegaFactory v Normandiji, ustvarjamo pogoje za našo konkurenčnost na domačih tleh. Izobraževali bomo, vlagali in sklepali partnerstva z uveljavljenimi in razvijajočimi se podjetji, vodilnimi na svojih področjih, med katerimi so STMicroelectronics, Whylot, LG Chem, Envision AESC in Verkor. Uvedenih bo deset novih električnih modelov in do milijona električnih vozil bo izdelanih do leta 2030, od konkurenčnih mestnih vozil do športnih modelov višjega razreda. Stavimo na učinkovitost in na emblematične modele, kot je sloviti R5, da bodo elektrifikaciji dodali Renaultov predznak: izdelati električne avtomobile za množice,« je dejal Luca de Meo, glavni izvršni direktor Skupine Renault.

Akumulatorji: obvladati kemijo NMC, da bi do leta 2030 na ravni Zveze proizvedli milijon enot
Strategija Skupine Renault za področje akumulatorjev je na podlagi 10-letnih izkušenj z vrednostno verigo električnih vozil vodila k drznim odločitvam za standardizacijo v okviru Zveze s ciljem povečati konkurenčnost. Skupina bo 100 odstotkov svojih prihodnjih električnih vozil vseh segmentov pokrila z akumulatorji s kemijo NMC (nikelj, mangan in kobalt) in poenoteno zasnovo akumulatorskih celic. To bo omogočilo izdelavo do milijona električnih vozil v okviru Zveze do leta 2030. Izbira te kemije ponuja zelo konkurenčno stroškovno razmerje na kilometer in za do 20 odstotkov večji doseg kot druge kemijske možnosti in tudi veliko boljše možnosti za reciklažo.

Kar zadeva akumulatorske celice je Skupina sprejela dve ključni odločitvi
- Da se poveže z Envision AESC, ki bo v Douaiju postavil giga tovarno z zmogljivostjo 9 GWh v letu 2024 in s ciljem, da se jo poveča na 24 GWh do leta 2030. Partner Skupine Renault bo v bližini Renault ElectriCity tako proizvajal akumulatorje z najnovejšo tehnologijo, stroškovno učinkovite, z majhnim ogljičnim odtisom in varne za električna vozila vključno s prihodnjim modelom Renault 5.
- Da podpiše memorandum o soglasju za vstop v lastniški kapital francoskega zagonskega podjetja z več kot 20-odstotnim lastniškim deležem. Oba partnerja nameravata v sodelovanju razviti visoko zmogljiv akumulator, ki bo primeren za Renaultova vozila segmenta C in višjih, prav tako pa tudi za modele znamke Alpine. Partnerstvo vključuje razvoj pilotne proizvodne linije za prototipe akumulatorskih celic in modulov v Franciji od leta 2022. V drugi fazi, začenši z letom 2026, Verkor namerava zgraditi prvo giga tovarno visoko zmogljivih akumulatorjev v Franciji, z začetno zmogljivostjo 10 GWh za Skupino Renault, ki pa do leta 2030 lahko zraste na 20 GWh.

V manj kot desetih letih bo Skupina svoje stroške na akumulator postopno zmanjšala za 60 odstotkov s ciljem pod 100 dolarji na kWh v letu 2025 in celo pod 80 dolarji na kWh v letu 2030, hkrati pa se bo pripravljala na uvedbo tehnologije akumulatorjev iz trdnih snovi (All Solid State Battery) v okviru Zveze.

Električni pogonski sklopi: od nabave do lastne proizvodnje
Skupina Renault, prvi proizvajalec avtomobilov, ki je razvil svoj lasten elektromotor – brez redkih zemelj (brez permanentnih magnetov) temelječ na tehnologiji sinhronih elektromotorjev z navitjem na rotorju EESM (Electrically Excited Synchronous Motor) in lasten reduktor, ima tako eno dolžino prednosti pred tekmeci. S tem, da je že uresničila večino naložb, ki so potrebne za obvladovanje teh tehnologij, je Skupina v zadnjih desetih letih lahko prepolovila stroške akumulatorjev in jih bo še enkrat prepolovila v prihodnjem desetletju. Skupina po v svoj elektromotor EESM od leta 2024 naprej postopoma vgradila nove tehnološke izboljšave – stator z lasničnim navitjem (stator hairpin), lepljene lamelaste kopice (glued motor stack), brezkrtačen rotor z votlo gredjo – s čimer bo zmanjšala stroške in izboljšala zmogljivosti elektromotorja.

Skupina je sklenila tudi partnerstvo z francoskim zagonskim podjetjem Whylot za inovativen avtomobilski elektromotor z aksialnim tokom. Ta tehnologija bo najprej uporabljena v hibridnih pogonskih sklopih s ciljem zmanjšanja stroškov za 5 odstotkov ob prihranku do 2,5 grama izpusta CO2 po WLTP (za osebne avtomobile segmenta B in C). Skupina Renault bo prvi proizvajalec avtomobilov, ki bo elektromotorje z aksialnim tokom izdeloval v velikem obsegu od leta 2025.

Kar zadeva močnostno elektroniko bo Skupina svojo vrednostno verigo razširila z lastno proizvodnjo ohišja z inverterjem, pretvornikom DC-DC in v vozilo vgrajenim polnilnikom OBC (On-Board Charger). To skupno ohišje s kompaktno zasnovo bo združljivo z 800V, manj bo sestavnih delov, kar bo znižalo stroške, za povečan učinek ekonomije obsega pa bo uporabljeno na vseh konstrukcijskih osnovah in z vsemi skupinami pogonskih sklopov (BEV, HEV, PHEV). Moduli močnostne elektronike za inverter, pretvornik DC-DC in polnilnik OBC bodo zahvaljujoč strateškemu partnerstvu z STMicroelectronics sloneli na silicijevem karbidu (SiC) oziroma galijevem nitridu (GaN).

Poleg teh novih tehnologij se Skupina ukvarja tudi z bolj kompaktnim električnim pogonskim sklopom, ki so ga poimenovali »sistem vse-v-enem«. Ta električen pogonski sklop sestavljajo elektromotor, reduktor in močnostna elektronika, vse v enem samem sklopu, ki omogoča prihranek za 45 odstotkov celotne prostornine, kar ustreza prostornini posode za gorivo sedanjega modela Clio, za 30 odstotkov manjši strošek celotnega pogonskega sklopa, kar je toliko kot strošek samega elektromotorja, in za 45 odstotkov manjše energijske izgube v ciklu WLTP, kar pomeni za do 20 km večji doseg.

Električnim vozilom namenjene konstrukcijske osnove: zagotavljanje velike učinkovitosti in optimalnega dosega ob konkurenčnih stroških
V konstrukcijskih osnovah CMF-EV in CMF-BEV so upoštevane desetletne izkušnje Skupine pri izdelavi namenskih konstrukcijskih osnov za električna vozila. Osnova CMF-EV Za vozila segmentov C in D ponuja izpopolnjen užitek v vožnji z zmogljivostmi brez primere. Ta osnova bo do leta 2025 služila za proizvodnjo 700.000 vozil na ravni Zveze. CMF-EV ponuja doseg do 580 km po WLTP z zelo majhno porabo energije. Ta dosežek je plod poglobljenega znanja inženirjev Skupine Renault in Nissana, ki so se posvetili zmanjšanju trenja, teže in najsodobnejšemu toplotnemu upravljanju.

Inovativna arhitektura omogoča večji prostor za potnike, saj so vsi tehnični elementi nameščeni v motornem prostoru. Ta zasnova tudi odpravlja vse vzdolžne snope kablov od zadnjega k prednjemu delu ter zmanjšuje tako težo kot stroške. Tudi sistem gretja, prezračevanja in klimatska naprava so nameščeni v motornem prostoru, kar omogoča ožjo zasnovo armaturne plošče. Poleg naštetih izboljšav konstrukcijska osnova CMF-EV zagotavlja velik užitek v vožnji zahvaljujoč nizkemu težišču in idealni razporeditvi teže. Zelo neposreden volan (zaradi majhnega prestavnega razmerja) skupaj z večvodilsko zadnjo premo poskrbi za veliko okretnost in odzivnost vozila. Novi Mégane E-Tech Electric, ki ga izdelujejo v Douaiju, ima konstrukcijsko osnovo CMF-EV.

Konstrukcijska osnova CMF-BEV za vozila segmenta B bo Skupini Renault omogočila proizvodnjo cenovno dosegljivih električnih vozil. Ta povsem nova konstrukcijska osnova bo stroške zmanjšala za 33 odstotkov v primerjavi s sedanjo generacijo modela ZOE. To je bilo doseženo z izmenljivostjo akumulatorskega modula, stroškovno ugodnejšim pogonskim sklopom z močjo 100 kW in prevzemom vseh sestavnih delov, ki niso vezani na električni pogon, od konstrukcijske osnove CMF-B in s tem treh milijonov vozil na tej osnovi, ki bodo letno proizvedeni do leta 2025. Osnova CMF-BEV bo ponujala velike zmogljivosti – doseg do 400 km po WLTP brez kompromisov pri sami zasnovi ter zvočnih in voznih lastnostnih. Ta konstrukcijska osnova bo vključevala tudi inovacijo Skupine: sistem Plug & Charge na osnovi predpisa NF-C 15118.

Tovarne: konkurenčna proizvodnja električnih vozil v Franciji
Skupina je 9. junija oznanila ustanovitev grozda Renault ElectriCity s ciljem, da na trgu ponudi električna vozila »made in France«. Ta nova pravna oseba na severu Francije združuje tri Renaultove tovarne – Douai, Maubeuge in Ruitz – ter močan ekosistem dobaviteljskih obratov. Od leta 2024 bo oskrbovan s stroškovno konkurenčnimi akumulatorji iz prihodnje giga tovarne Envision AESC v Douaiju in bo izkoristil svojo idealno lego v osrčju evropskega trga električnih vozil, saj bodo Francija, Velika Britanija, Nemčija, Italija in Španija pomenile dve tretjini povpraševanja v letu 2025.

Ta industrijski ekosistem bo utelešal uspešen prehod s tradicionalnih motorjev z notranjim zgorevanjem na električen pogon in bo do konca leta 2024 ustvaril 700 novih delovnih mest. S podjetjema Envision AESC in Verkor bo Skupina Renault v Franciji do leta 2030 skupno ustvarila 4.500 neposrednih zaposlitev. Ta pravna oseba bo največji center za proizvodnjo električnih vozil v Evropi in bo Skupini Renault omogočila, da bodo ti njeni obrati za proizvodnjo električnih vozil najbolj konkurenčni in zmogljivi v Evropi z zmogljivostjo 400.000 vozil letno do leta 2025 in s proizvodnimi stroški znižanimi na približno 3 odstotke vrednosti vozila.

Življenjski cikel akumulatorja: ustvarjanje vrednosti skozi vso življenjsko dobo
Skupina Renault je prvi proizvajalec avtomobilov, ki je dejavna skozi celoten življenjski cikel akumulatorja. Z desetletnimi izkušnjami je nabrala veliko strokovnega znanja, ki ga z znamko Mobilize pospešeno razvija naprej s ciljem povečanja trajnosti akumulatorjev in podaljšanja njihove uporabnosti še za druge namene, s ciljem dodatnega ustvarjanja vrednosti na vsakem koraku življenjskega cikla.

- Za prvo življenjsko obdobje akumulatorja v električnem vozilu Skupina razvija rešitve dvosmernega priklopa v električno omrežje (Vehicle-to-grid, skrajšano V2G), ki omogoča tudi obraten prenos energije – iz akumulatorja električnega vozila v omrežje. Shranjevanje energije v akumulatorje cenijo operaterji omrežij, ki morajo ves čas uravnoteževati obremenitve. Na ta način bi lahko avtomobil, ki bi bil na omrežje priključen osem ur na dan, z V2G ustvaril za do 400 evrov na leto. Ti prihodki, ki bi si jih delila Skupina in njeni kupci, bi uporabnikom omogočali delno znižanje letne najemnine ali zakupnine za njihovo električno vozilo, Skupini Renault pa ustvarjanje prihodkov iz te dejavnosti.

Ob koncu prvega življenjskega obdobja (v vozilu) imajo akumulatorji še vedno do dve tretjini svoje prvotne zmogljivosti, zato jih je možno v drugem življenjskem obdobju uporabiti še za druge namene. V ta namen Mobilize razvija nove vrste uporabe za stacionarne hranilnike energije, ki pomagajo izravnavati konice v električnem omrežju, za mobilne hranilnike energije ali za generatorje namenjene drugim panogam. Skupina Renault je z znamko Mobilize pionir na tem trgu in je določila edinstven industrijski sistem, s katerim bo potrdila svoj vodilni položaj na tem področju;
- z zbiranjem akumulatorjev s pomočjo svoje prodajno-servisne mreže,
- z zmožnostjo ocenjevanja njihovega stanja zahvaljujoč tehničnemu sprotnemu spremljanju in
- z industrijskimi zmogljivostmi za obnovo akumulatorjev po konkurenčnih cenah in ponovno sestavljanje prihajajočih 250.000 akumulatorjev iz prodanih primerkov modela ZOE.

Za pospešitev razvoja vrednostne Skupina namerava sodelovati s podjetji za ocenjevanje preostale vrednosti vozil, da bi na trgu rabljenih vozil upoštevali tudi preostalo vrednost akumulatorja, ki lahko doseže do 500 evrov na vozilo. V tem kontekstu bo Mobilize ponujal »potrdila o zdravju« akumulatorja (SOH - State Of Health), pogodbe o podaljšanju garancije in ponudbe za odkup akumulatorja, vse to pa bo možno zaradi povezljivosti vozila.

- Na koncu življenjskega cikla akumulatorja bo Skupina preko svoje podružnice Indra in njenega dolgoletnega partnerja Veolia deležna solidnega strokovnega znanja o zbiranju in reciklaži akumulatorjev električnih vozil. Do zdaj je že reciklirala akumulatorje s skupno zmogljivostjo 75 MWh, polovico tega samo v letu 2020. Še več, Skupina uvaja obrate za obnovo, ponovno rabo, razstavljanje in reciklažo akumulatorjev v okviru svojega projekta Re-Factory v Flinsu s ciljem, da do leta 2030 z dejavnostjo obnove in reciklaže ustvari za več kot milijardo evrov prihodkov. Za še večji korak pri recikliranju bo nedavno oznanjeni konzorcij s podjetjema Solvay in Veolia omogočil zelo učinkovito pridobivanje strateških snovi za akumulatorje primerne kakovosti v reciklažnem postopku, s čimer bodo te snovi lahko ponovno uporabili za izdelavo novih akumulatorjev za električna vozila.

Tako utrjen bo celoten proces zbiranja in reciklaže akumulatorjev Skupini Renault omogočil, da neto strošek reciklaže do leta 2030 zmanjša za dve tretjini ter si za del svojih potreb zagotovi alternativen in trajnosten vir surovin za akumulatorje ob konkurenčnih stroških.

Ponudba: vozila »Elektro-pop«
Skupina namerava kar najbolj izkoristiti svoje namenske konstrukcijske osnove za električna vozila z uvedbo deset novih povsem električno gnanih vozil do leta 2025, od katerih bo sedem znamke Renault. Ikonični Renault 5 z modernim in električnim pridihom bodo izdelovali na severu Francije (v okviru Renault ElectriCity) od akumulatorja do pogonskega sklopa in končne montaže, postavljen pa bo na povsem novo konstrukcijsko osnovo CMF-BEV.

Skupina bo oživila še en ikoničen model, ki ima za zdaj le delovno ime »4ever« in namen, da postane brezčasna klasika. Skupina Renault bo tudi okrepila ponudbo električnih avtomobilov v segmentu C začenši z modelom Mégane E-Tech Electric v letu 2022. Na koncu je še »dream garage« znamke Alpine, ki je bila razkrita januarja letos in bo postala resničnost v letu 2024. Znamka Renault ima cilj v letu 2025 imeti najbolj »zeleno« ponudbo modelov v Evropi z več kot 65-odsotnim deležem električnih in elektrificiranih vozil v svoji prodaji, leta 2030 pa predvideva do 90-odstoten delež povsem električnih vozil.

Obiščite našo digitalno platformo za poglobljeno električno izkušnjo in odkritje drugih podatkov po spletni konferenci.

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.