Avto.info

NOVI RENAULT MASTER

»AEROVAN« NOVE GENERACIJE Z VEČ VRST POGONSKIH SKLOPOV

NOVI RENAULT MASTER: »AEROVAN« NOVE GENERACIJE Z VEČ VRST POGONSKIH SKLOPOV

NOVI RENAULT MASTER

Avtor: Foto: Renault
NOVI RENAULT MASTER: »AEROVAN« NOVE GENERACIJE Z VEČ VRST POGONSKIH SKLOPOV NOVI RENAULT MASTER: »AEROVAN« NOVE GENERACIJE Z VEČ VRST POGONSKIH SKLOPOV NOVI RENAULT MASTER: »AEROVAN« NOVE GENERACIJE Z VEČ VRST POGONSKIH SKLOPOV NOVI RENAULT MASTER: »AEROVAN« NOVE GENERACIJE Z VEČ VRST POGONSKIH SKLOPOV NOVI RENAULT MASTER: »AEROVAN« NOVE GENERACIJE Z VEČ VRST POGONSKIH SKLOPOV NOVI RENAULT MASTER: »AEROVAN« NOVE GENERACIJE Z VEČ VRST POGONSKIH SKLOPOV NOVI RENAULT MASTER: »AEROVAN« NOVE GENERACIJE Z VEČ VRST POGONSKIH SKLOPOV NOVI RENAULT MASTER: »AEROVAN« NOVE GENERACIJE Z VEČ VRST POGONSKIH SKLOPOV NOVI RENAULT MASTER: »AEROVAN« NOVE GENERACIJE Z VEČ VRST POGONSKIH SKLOPOV NOVI RENAULT MASTER: »AEROVAN« NOVE GENERACIJE Z VEČ VRST POGONSKIH SKLOPOV NOVI RENAULT MASTER: »AEROVAN« NOVE GENERACIJE Z VEČ VRST POGONSKIH SKLOPOV NOVI RENAULT MASTER: »AEROVAN« NOVE GENERACIJE Z VEČ VRST POGONSKIH SKLOPOV NOVI RENAULT MASTER: »AEROVAN« NOVE GENERACIJE Z VEČ VRST POGONSKIH SKLOPOV NOVI RENAULT MASTER: »AEROVAN« NOVE GENERACIJE Z VEČ VRST POGONSKIH SKLOPOV NOVI RENAULT MASTER: »AEROVAN« NOVE GENERACIJE Z VEČ VRST POGONSKIH SKLOPOV NOVI RENAULT MASTER: »AEROVAN« NOVE GENERACIJE Z VEČ VRST POGONSKIH SKLOPOV NOVI RENAULT MASTER: »AEROVAN« NOVE GENERACIJE Z VEČ VRST POGONSKIH SKLOPOV

Renault je od leta 1980 prodal več kot tri milijone primerkov modela Master, ki so ga že od začetka izdelovali v tovarni Batilly, blizu Metza na severovzhodu Francije. Več kot 40-letna zgodovina treh generacij tega modela in njegova uspešnost ga uvrščata med vodilne v tem razredu na evropskem pa tudi na slovenskem trgu. Ta priljubljeni dostavnik v Sloveniji beleži odlične prodajne rezultate. Leto 2022 je zaključil kot prvi v svojem segmentu z 22% tržnim deležem segmenta, enake uspešne prodajne rezultate pa beleži tudi v letošnjem letu. Renault Master se prodaja v več kot 50 državah po svetu, med katerimi je od leta 1990 tudi več južnoameriških. Četrta generacija dostavnika Renault Master bo s tem tudi nadaljevala.

»Z novim vozilom Renault Master smo se hoteli kolikor je le mogoče približati atributom idealnega dostavnika. Obrtniki, podjetniki in upravljavci voznih parkov bodo z njim dobili dostavnik, ki je naredil velik korak naprej, jim bo odlično služil ob vseh priložnostih in potrebah s povečanjem njihove produktivnosti. Dostavnik, na katerega se pri delu lahko zanesejo vsak dan in ne glede na vrsto pogonskega sklopa, ki so jo izbrali.« - Hélène Carvalho, vodja programa Renault Master

ZASNOVA BIVALNEGA PROSTORA: PRAVA DELOVNA POSTAJA
»Kupca smo postavili v središče z namenom poenostavitve vsakdanje rabe vozila. Vse je domišljeno in zasnovano tako, da je novi Renault Master pristen delovni pripomoček, priročen, uporaben, udoben in predvsem zelo visoke kakovosti.« - Louis Morasse, direktor oblikovanja lahkih gospodarskih vozil Renault

Novi Renault Master ponuja posebno kakovostno notranjost, ki se zelo zgleduje po osebnih avtomobilih znamke Renault. Armaturna plošča v obliki črke S je usmerjena k vozniku in pripomore k povečanju prostornosti kabine. Uporabljeni so žlahtni materiali, serijski 25-centimetrski (10-palčni) zaslon v vseh različicah pa poskrbi za na pogled prijeten tehnološki videz. Volan je enak kot pri osebnih avtomobilih ter nastavljiv po višini in globini, kar vsakomur omogoča najti optimalen položaj za volanom. Različice s samodejnim menjalnikom imajo ročico za upravljanje menjalnika sedaj na volanu, kar pomeni še več prostora na sredinski konzoli.

Prostor za odlaganje je s skupno prostornino 135 litrov za četrtino obsežnejši, s čimer je nova generacija tega priljubljenega dostavnika tudi vodilna na trgu. Novi Renault Master v kabini zagotavlja prostor za vsak predmet: na enem od mnogih odlagalnih mest na armaturni plošči, v stranskih držalih za čaše, v izvlečem predalu za rokavice, na polici pod stropom, ali v dvojnih koritih na vratih. Novi Renault Master se zlahka spremeni tudi v pravo pisarno na kolesih. Sklopljen naslon srednjega sedeža postane delovna miza, pod sedalom je prostor za prenosni računalnik, vtičnici USB-C pa omogočata polnjenje elektronskih naprav. Vsaka podrobnost je namenjena intenzivni vsakdanji rabi, kot na primer umetno usnje (TEP) na zunanjem robu sedežev, ki je ne le odporno in trpežno, ampak tudi olajšuje vstopanje in izstopanje. Na voljo je več različic sedežev: vzmeteni in vrtljivi, posamični ali tri izvedenke klopi (dve prevlečeni z blagom in ena z umetnim usnjem).

OBLIKOVANJE ZUNANJOSTI: MOČAN IN ZAUPANJE VZBUJAJOČ ZNAČAJ
»Novi Renault Master celovit vtis okrepi z impozantno pokončno masko, vodoravnimi žarometi s svetilnimi diodami in zelo čvrstim odbijačem. Oblikovali smo ga v tesnem sodelovanju z direkcijo inženiringa vse do najmanjših podrobnosti, da bi dosegli optimalno zlitje oblike, zmogljivosti in učinkovitosti.« - Louis Morasse, direktor oblikovanja lahkih gospodarskih vozil Renault

Novi Renault Master prinaša oblikovno osvežitev s spektakularnim videzom, močnim značajem, privlačno in moderno zunanjost v delovni vsakdan vsakega poklicnega uporabnika. Kot tak je rojen za nadaljevanje zgodbe o uspehu modela Master. Novi Renault Master vzbuja občutek zanesljivosti, čvrstosti in varnosti. Edinstveno oblikovan prednji del, ki z zajetnostjo spominja na svet velikih tovornjakov, veliko prispeva k temu vtisu. Vključuje novo oblikovno istovetnost znamke z novim zaščitnim znakom na impozantni maski, izjemno velika žarometa s svetilnimi diodami in svetlobni pečat znamke v obliki dveh črk C (C-Shape). Masko poudarja vstavek v obliki črke U pod njo, ki je zrnato črne barve, ali – na najbolje opremljenih različicah – v barvi karoserije. Kupcem je na voljo sedem karoserijskih barv redne ponudbe in več kot 300 posebnih barv in odtenkov.

Mere so skrbno domišljene, da ponujajo najboljše ravnovesje za vsako vrsto karoserije. Zadnji del je malo ožji za boljšo aerodinamičnost, vendar sta velikost odprtine zadnjih vrat in tovornega prostora kljub temu izvrstni. Zadnje okno je nesorazmerno, kar je tradicionalna značilnost modela Master, zadnje luči pa se ponašajo s prepoznavnim svetlobnim pečatom v obliki nasproti obrnjenih črk C, kakršen je tudi spredaj. Zelo veliko dela je bilo posvečenega zaznavni kakovosti in trdoživosti. Dejstvo, da so paneli stranic iz enega samega kosa, poskrbi za bolj trden videz, še posebno daljših različic, poleg tega pa so stranice zasnovane za večjo togost in so manj podvržene deformacijam. Zaznavna kakovost je višja tudi v tovornem delu in sega vse do podrobne obdelave robov in ojačitev.

»AEROVAN« JE OBLIKA, KI SLUŽI ENERGIJSKI UČINKOVITOSTI
Izjemno delo, ki je bilo vloženo v aerodinamičnost novega vozila Renault Master, je zaslužno, da je po tej plati najbolj učinkovit v svojem razredu, ne glede na vrsto energije, ki jo uporablja za pogon. Zračni upor (Scx) so tako zmanjšali za več kot 20 odstotkov in je tako bistveno manjši od predhodne generacije in vseh njenih tekmecev na trgu. Za dosego tega rezultata so obliko obdelali tudi v najmanjših podrobnostih: pokrov motorja je kratek, vetrobransko steklo je spodaj potegnjeno naprej in ima znaten nagib, oblika zunanjih ogledal, vodila zračnega toka v odbijaču, zožen zadek, nagib strehe ipd. Izboljšana aerodinamičnost prinaša tudi večje zvočno udobje v notranjosti.

Dostavnik je prevelik, da bi ga preskušali v običajno uporabljenem vetrovniku v kraju Saint-Cyr, zato so za začetne študije aerodinamike uporabili modele v merilu 0,83 : 1. Kasneje so dostavnike prave velikosti preskušali v vetrovniku, ki je specializiran za analiziranje aerodinamičnosti letal. To delo je dalo zelo konkretne rezultate pri učinkovitosti. Tako ima novi Renault Master izpust CO2 manjši za opaznih 39 g/km in je tako pod mejo 200 g/km. Njegova izjemna aerodinamičnost tudi znatno zmanjšuje porabo energije električnih različic, ki imajo za 20 odstotkov boljše lastnosti od sedanjega modela Master.

KONSTRUKCIJSKA OSNOVA ZA VEČ POGONSKIH SKLOPOV
Kupci novega vozila Renault Master bodo, ne glede na izbrano vrsto pogonskega sklopa, vozili najučinkovitejše vozilo v svojem razredu[1]. To bo znižalo njihove operativne stroške, ob tem pa bodo njihovi dostavniki imeli večjo uporabno nosilnost (do 2 toni). Vse različice bodo izdelovali na isti proizvodni liniji, kar zagotavlja veliko prožnost pri prilagajanju povpraševanju. Novi Renault Master je edino lahko gospodarsko vozilo svojega razreda, ki ga izdelujejo v Franciji. Vse različice na tri vrste pogosnkih sklopov in vse karoserijske izvedenke bodo izdelovali na istem proizvodnem traku tovarne Batilly blizu Metza, na severovzhodu Francije. Tudi izdelava motorjev in menjalnikov ter sestavljanje akumulatorjev poteka v Franciji in 84 odstotkov dobaviteljev ima svoje obrate v Franciji.

DIZEL BLUE DCI
Za novi Master so na voljo štirje motorji Dizel Blue dCi z največjo močjo 78, 97, 112 ali 127 kW (105, 130, 150 ali 170 KM). Porabijo znatno manj goriva (za 1,5 l/100 km) in imajo manjši izpust CO2 (za 39 g/km, skupno manj kot 200 g/km). Menjalnik je lahko klasičen ročni ali pa posebno učinkovit nov samodejni menjalnik EAG9 s pretvornikom.

ELEKTRIČNI POGON
Povsem električno gnane različice novega vozila Renault Master imajo vgrajen elektromotor z močjo 96 ali 105 kW, ki ima v obeh primerih 300 Nm navora. Prvega napaja akumulator z zmogljivostjo 40 kWh, s katerim ima doseg 180 kilometrov po WLTP, drugi pa ima akumulator s 87 kWh in več kot 410 kilometrov dosega po WLTP. Zaradi tega se novi Renault Master ponaša z rekordnimi vrednostmi: uporabna nosilnost 1.625 kg za dostavnik, ki ga je možno voziti z dovoljenjem kategorije B, doseg več kot 410 km po WLTP in zmožnost vleke do 2,5 tone težke prikolice. Ob tem ostaja poraba energije zmerna z 21 kWh na 100 km po WLTP različice z akumulatorjem zmogljivosti 87 kWh zahvaljujoč inovativnemu sistemu toplotnega upravljanja. Naglo polnjenje z enosmernim tokom moči 130 kW omogoča pridobiti za 229 dosega v le 30 minutah polnjenja. Polnjenje od 10 do 100 odstotkov napolnjenosti akumulatorja na domačem polnilniku wallbox z izmeničnim tokom moči 22 kW traja malo manj kot štiri ure.

Opomba: vse posebne povezljive storitve za električne različice (programiranje polnjenja, priprava temperature pred začetkom vožnje ipd.) so opisane v poglavju o povezljivosti v nadaljevanju.

POGON NA VODIK
Novi Renault Master je zasnovan tako, da bo v prihodnje lahko na voljo tudi različica s pogonom na vodik in z gorivno celico.

EDINSTVEN ZAVORNI SISTEM
Novi inovativen dinamični zavorni sistem z električno podporo novega Renault Master zagotavlja enako učinkovitost zaviranja in enak občutek na zavorni stopalki ne glede na obremenitev vozila. Omogoča tudi hitrejše aktiviranje samodejnega zaviranja v sili (odzivni čas je prepolovljen) ter močnejšo rekuperacijo energije v električnih različicah, kar povečuje doseg vozila.

DVAJSET NAPREDNIH SISTEMOV ZA POMOČ PRI VOŽNJI
Novi Renault Master je opremljen z naborom dvajsetih naprednih sistemov za pomoč v vožnji v prid kar največji varnosti uporabnikov in drugih udeležencev v prometu. Tako je aktivna varnost pod stalnim nadzorom sistemov, med katerimi so: pomoč za bočno stabilnost, samodejno zaviranje v sili AEBS ali pomoč za vleko prikolice. Ponaša se tudi s sistemom Intelligent Speed Assist, ki vozniku pomaga upoštevati omejitve hitrosti.

ELEKTRIČNE RAZLIČICE S FUNKCIJAMI V2X
Električne različice novega dostavnika Renault Master bodo imele zmožnosti dvosmernega priklopa V2X, to je od-vozila-k-porabniku (V2L, Vehicle-to-Load) in od-vozila-v-omrežje (V2G, Vehicle-to-Grid). To vključuje možnost napajanja zunanjih naprav (V2L, od vozila do električnih naprav) preko vtičnice v kabini in tovornem prostoru ali s posebnim adapterjem za priklop električnih orodij, računalnikov in drugih naprav na vtičnico za polnjenje. Tako je možno neposredno iz akumulatorja napajati tudi naprave predelanega vozila (hlajen furgon, električno odpiranje zadnjih vrat, minibus z dodatno klimatsko ali grelno napravo, itn.). Novi Renault Master bo z dvosmernim polnilnikom lahko energijo iz svojega akumulatorja tudi oddajal v omrežje (V2G).

NAJSODOBNEJŠA POVEZLJIVOST
Novi Renault Master je dostavnik, ki je rojen v digitalnem svetu in ima že serijsko vgrajene vse atribute za zmogljivost na tem področju. Multimedijski sistem openR link – najbolj intuitivna na trgu – je serijsko vgrajena v vsako različico, ima 25-centimetrski (10-palčni) zaslon ter žično in brezžično povezljivost z Android Auto in Apple CarPlay za zrcaljenje zaslona pametnega telefona. Ta sistem je pameten in razvijajoč se, saj bo nove funkcije pridobival zahvaljujoč posodabljanju na daljavo po vzoru pametnih telefonov (FOTA, firmware over the air) za več kot 20 vgrajenih računalnikov, ki bo brezplačno zagotovljeno za obdobje petih let.

Multimedijski sistem OpenR Link z vgrajenimi Google storitvami: še bolj povezljiv in učinkovit
Prvikrat je zelo modern multimedijski sistem OpenR link z vgrajenimi Google storitvami na voljo[2] v lahkem gospodarskem vozilu. Razvili so ga v sodelovanju s podjetjem Google, temelji na operacijskem sistemu Android Automotive OS 12, in vozniku omogoča rabo navigacije Google Maps, ponudbo aplikacij Google Play in glasovno upravljanje s pomočnikom Google Assistant. Za optimalno izkušnjo povezljivosti je multimedijski sistem možno prilagajati osebnim željam enako kot pametni telefon, s povezavo uporabniškega profila z uporabniškim računom pri Googlu. Prilagodljivi vmesnik poleg glavnega prikaza (navigacije z Google Maps) lahko prikaže še dva dodatna gradnika (widget), na primer za glasbo, telefon, Google Assistant, vozilo, datum in uro, tlak v pnevmatikah itn. Z menijem na levi strani zaslona naprava omogoča enostavno iskanje in upravljanje v raznih okoljih (začetna stran/Google Maps, glasba, aplikacije, vozilo). V kabini je tudi brezžični polnilnik za pametne telefone, da delovni prostor ni poln kablov.

Google Assistant, uporaben in priročen vsak delovni dan
Multimedijski sistem openR link je enostavna, intuitivna in deluje kot tablični računalnik. Upravlja se jo z dotiki ali glasovnimi ukazi preko Google Assistant, na primer za poslušanje glasbe. Ta prostoročna digitalna pomoč vozniku omogoča tudi tako raznolike ukaze, kot je dostop do svežih novic, vremenske napovedi ali upravljanje z določenimi funkcijami avtomobila, na primer delovanjem klimatske naprave ali odtajevanjem, ne da bi bilo potrebno pogled odtegniti s ceste. Za voznika, ki ima svoj račun Google povezan z multimedijskim sistemov openR link, lahko Google Assistant deluje tudi na proaktiven način, na primer s predlaganjem cilja vožnje glede na običajne poti.

Koristne aplikacije za poklicne uporabnike
V Google Play je na voljo rastoča ponudba aplikacij, med katerimi so tudi takšne, ki so posebno dragocene kot vsakodnevna pomoč poklicnim uporabnikom. Spletni brskalnik Vivaldi omogoča dostop do medmrežja in tako na udobno velikem 25-centimeterskem (10-palčnim) zaslonu pregledovanje elektronske pošte in pripetih datotek, urejanje dokumentov, ogled napotkov ali celo video posnetkov na portalu YouTube med odmorom, vse to pa veliko bolj priročno kot na pametnem telefonu. Domača stran brskalnika Vivaldi prikazuje neposredne povezave na Gmail, Outlook, Office in elektronski priročnik Renault e-guide. Tako kot na tabličnem računalniku ali pametnem telefonu je možno priljubljene zaznamke urediti tako, da omogočajo nagel dostop. EasyPark je rešitev za plačevanje na javnih parkiriščih, ki omogoča plačevanje po dejanskem času uporabe. Parkiranje se začne z enostavnim dotikom zaslona openR link, zaključi pa samodejno, ko sistem zazna, da se je vozilo zagnalo in premaknilo – enostavno in učinkovito. Waze služi za navigacijo in je dragocen za redne uporabnike te aplikacije, ki temelji na široki in močni skupnosti. 

Multimedijski sistem openR link s »Convertor Companion«
Uporaba multimedijskega sistema openRlink z vgrajenimi funkcijami Google tudi odpira možnosti za namestitev aplikacij, ki so namensko razvite za predelana vozila. Te aplikacije, ki so jih razvili sami predelovalci vozil, voznikom novega vozila Renault Master omogočajo nadzor in upravljanje predelav kar na 25-centimeterskem (10-palčnem) zaslonu multimedijske naprave. Prednosti tega je več: za voznika uporabnejši vmesnik (bolj pregleden, večje ikone za ukaze, barvni zaslon), bolj enostavna in varnejša uporaba, boljša integracija, višja kakovost in možnost samodejnega posodabljanja na daljavo. Poleg tega to omogoča, da na armaturno ploščo ni treba namestiti še enega namenskega zaslona, kar bi zmanjšalo vrednost rabljenega vozila. Ob začetku prodaje bodo na voljo tri aplikacije: za posebno nadgradnjo za gasilce, za potujoče delavnice in za hladilnike.

Google Maps, referenca za poklicne uporabnike
Navigacija z Google Maps ponuja tudi sprotna obvestila o prometu in prikazuje zanimive lokacije, na primer dobavitelje, priljubljene restavracije skupaj z njihovim delovnim časom, telefonsko številko ipd. Možno jo je upravljati z glasovnimi ukazi, zemljevidi pa so redno posodobljeni. Ob povezavi svojega uporabniškega profila z računom Google je možno dostopati do svojih zaznamkov in priljubljenih naslovov.

My Renault: storitve na daljavo za boljše spremljanje in načrtovanje
- Za še boljšo vsakdanjo interaktivnost in proaktivnost se novi Renault Master ponaša tudi s funkcijo upravljanja vozila na daljavo z aplikacijo My Renault, ki ponuja več funkcij.
- Za enostavno iskanje vozila na zemljevidu, ali za iskanje po velikem parkirišču, med katerim je možno na daljavo vključiti luči ali trobljo.
- Za spremljanje programa vzdrževanja in z njim povezanih opozoril.
- Za sprejemanje opozoril, ko je vozilo odklenjeno, kar je uporabno zlasti med prevažanjem blaga z večjo vrednostjo.

Električne različice s posebno povezljivostjo
Novi Renault Master v električnih različicah ponuja vrsto posebnih funkcij, ki se prav tako ponašajo s podobno uporabniško izkušnjo kot pri pametnih telefonih. S tem je prehod na električno mobilnost bolj enostaven kot kadarkoli. Navigacija Google Maps upošteva prednostne izbire uporabnika in predlaga poti, ki zagotavljajo optimizacijo voženj. Electric Route Planner omogoča boljše načrtovanje poti z električnim vozilom. Voznik lahko določi filtre za polnilna mesta glede na plačilne kartice, ki jih ima, ali želeno moč polnilnih priključkov. Prav tako lahko za polnjenje določi svoj domač in službeni naslov ter programira polnjenje in delovanje klimatske/grelne naprave glede na predvideni potek delovnega tedna. Tako optimizira stroške polnjenja, v kabini pa ima želeno temperaturo. Aplikacija My Renault in njene številne posebne storitve na daljavo za električna vozila omogočajo, da je novi Renault Master – dostavnik high-tech, ki je vedno pripravljen pomagati – vedno povezan z digitalnim ekosistemom svojega uporabnika.

- Prikazuje preostali doseg in omogoča sprotno spremljanje polnjenja akumulatorja.
- Prikazuje polnilna mesta v bližini vozila ali izbrane lokacije.
- Omogoča programiranje polnjenja na daljavo po izbrani časovnici, na primer polnjenje le v nočnem času, po najnižji tarifi.
- Omogoča programiranje hlajenja ali ogrevanja kabine na želeno temperaturo pred začetkom vožnje. Če je vozilo takrat še priključeno na omrežje, priprava temperature v kabini tako ne okrni dosega vozila. To je posebno pripravno za voznike, ki svoj delovni dan začnejo zelo zgodaj zjutraj.
- Prikazuje stanje akumulatorja in datumsko zgodovino polnjenj.

RAZŠIRJENI TEMELJI PONUDBE GOSPODARSKIH VOZIL
Novi Renault Master bo že ob začetku prodaje na voljo s celovito ponudbo različic, ki bodo pokrile vse vrste potreb poklicnih uporabnikov. Tako ima dvajset različic uporabno prostornino od 11 do 20 kubičnih metrov, za 40 mm širšo odprtino bočnih drsnih vrat in za 100 mm daljši tovorni prostor – najdaljši v tem razredu. Večje so uporabna nosilnost, mere in prostornine, s čimer je idealno gospodarsko vozilo, ki na novo določa merila v svojem razredu. Tovarna ima v ponudbi 20 osnov za predelave, od katerih jih nekaj lahko opravijo že v delavnici v okviru tovarne (keson, dvojna kabina, zaprt tovornjak itn.). To omogoča seznam tovarniško izdelanih različic, ki so dobavljive »na ključ«, kar skrajša roke dobave in logistiko. Manjša medosna razdalja in predelana prednja prema zagotavljata okretnost brez primere z obračalnim krogom, ki ima za 1,5 metra manjši premer. Tako novi Renault Master vožnjo v mestu dviga na novo raven, ki kupcem omogoča, da za rabo v urbanem okolju izberejo tudi podaljšano različico L3. Enako kot velja za vsa električna vozila v ponudbi ima tudi novi Master elemente programa Renault human first, ki je zasnovan za to, da reševalnim ekipam v primeru nesreče olajša intervencijo na vozilu.

- Koda QR za gasilce je nameščena na karoserijo in jim omogoča kar najhitrejše vodenje njihovih posegov.
- Dostop za gasilce omogoča zalitje visokonapetostnega akumulatorja različic na električni pogon in s tem preprečitev morebitnega požara.
- Stikalo SD odklopi akumulator in tako omogoči povsem varne reševalne posege na vozilu.
- Akumulator je vstavljen v poseben okrepljen okvir, ki ga varuje pred vsem vrstami udarcev.

Novi Renault Master, čigar prodaja bo stekla spomladi 2024, je zasnovan, da gre dlje, prevaža več in porabi manj. Je popoln Aerovan nove generacije, ki je prilagojen rabi več vrst energije.

[1] ob razkritju nove generacije modela Master novembra 2023
[2] za doplačilo

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov