Avto.info

Izkušnje iz slovenske prakse

Električni avtobus leta Mercedes-Benz eCitaro na testu v podjetju LPP

Izkušnje iz slovenske prakse: Električni avtobus leta Mercedes-Benz eCitaro na testu v podjetju LPP

Izkušnje iz slovenske prakse

Avtor: Foto: Aleš Beno
Peter Horvat

Peter Horvat

Izkušnje iz slovenske prakse: Električni avtobus leta Mercedes-Benz eCitaro na testu v podjetju LPP Izkušnje iz slovenske prakse: Električni avtobus leta Mercedes-Benz eCitaro na testu v podjetju LPP Izkušnje iz slovenske prakse: Električni avtobus leta Mercedes-Benz eCitaro na testu v podjetju LPP Voznik Milorad Vračar

Voznik Milorad Vračar

Voznik Milorad Vračar

Voznik Milorad Vračar

Izkušnje iz slovenske prakse: Električni avtobus leta Mercedes-Benz eCitaro na testu v podjetju LPP

Ljubljana – V maju 2024 je v podjetju LPP potekalo praktično preizkušanje večkrat nagrajenega električnega mestnega avtobusa Mercedes-Benz eCitaro. Testiranje eCitaro Solo je del prizadevanj LPP za izboljšanje mestnega prevoza in zmanjšanje emisij v Ljubljani.

E-mobilnost je za prevozna podjetja velik izziv: njihova uveljavljena in organizirana mreža linij javnega prevoza, voznih načrtov, relacij in delovnih razporedov namreč zahteva nove rešitve. V tem duhu je Autocommerce, generalni uvoznik gospodarskih vozil Daimler Trucks, podjetju LPP zagotovil testni avtobus, s katerim lahko pridobivajo praktične izkušnje in se tako ustrezno pripravijo na vključitev električnih avtobusov v mestni promet. LPP je namreč že naročil mestni električni avtobus eCitaro v izvedenki Fuel Cell (avtobus s pogonom na vodikove gorivne celice). Dobava osmih »zgibnih«, nizkopodnih avtobusov se pričakuje v letu 2025. Naročeni model avtobusa prevozi več kot 400 km brez prekinitev in hkrati zagotavlja veliko potniškega prostora, in sicer za 128 potnikov. Prva vodikova polnilnica bo postavljena na lokaciji v Stanežičah.

Izkušnje iz praktične uporabe električnega avtobusa eCitaro
Testi avtobus je vozil na linijah 2, 22 in 25. Polnjenje avtobusa se je izvajalo na polnilni postaji na lokaciji LPP, kjer se je spremljal čas polnjenja. Poleg tega se je testiralo tudi polnjenje na hitri polnilnici na Barju. Praksa je pokazala, da električni mestni avtobus zagotavlja ustrezen doseg za nemoteno obratovanje. Pozitiven je bil tudi vpliv na okolje, saj avtobus ne povzroča škodljivih emisij, kar prispeva k boljši kakovosti zraka v mestnem okolju.

»S testno uvedbo električnega avtobusa eCitaro v naš vozni park smo pridobili pomembne podatke o njegovi učinkovitosti in zanesljivosti. Testi so pokazali, da je eCitaro zanesljiv in učinkovit pri vsakodnevnih prevozih, kar je bistvenega pomena za zagotavljanje nemotenega javnega prevoza v Ljubljani. Zadovoljni smo s pozitivnimi rezultati in veselimo se nadaljnjih korakov v smeri elektrifikacije našega voznega parka.« - Peter Horvat, direktor LPP

»Rezultati testa so bili zelo spodbudni. Električni avtobus eCitaro je med testiranjem pokazal odlične zmogljivosti, tako pri vsakodnevnem polnjenju na naši standardni polnilni postaji kot pri hitrem polnjenju. Priprave na prihod teh avtobusov že potekajo in prepričani smo, da bodo dodatno izboljšali kakovost naših storitev.« - Rok Vihar, namestnik direktorja LPP

»Vožnja z električnim avtobusom eCitaro je bila odlična izkušnja. Vozilo je zelo tiho in zagotavlja gladko vožnjo, kar izboljšuje udobje tako za voznika kot za potnike. Sistem 360-stopinjske kamere je izjemno uporaben, saj povečuje varnost in preglednost med vožnjo. Potniki so bili navdušeni nad tišjo vožnjo in so pohvalili udobje avtobusa, kar je zelo pomembno za njihov vsakodnevni prevoz.« - Milorad Vračar, voznik LPP

»Sodobna mesta potrebujejo sodobne rešitve. Najboljši odgovor nanje ponuja električni mestni avtobus Mercedes-Benz eCitaro, ki je že drugič zapored zmagal na prestižnem primerjalnem testu električnih avtobusov in osvojil laskavi naziv Električni avtobus leta. Ta zmaga potrjuje, da nam je z vozilom eCitaro uspelo ustvariti sodoben, gospodaren in udoben električni avtobus s prepoznavno obliko, ki je prijazen do voznika in preprost za vzdrževanje. Veseli nas, da ga lahko ponudimo v testiranje našemu partnerju, podjetju LPP.« - Rasto Oderlap, direktor, Autocommerce

Testni eCitaro – sodoben, gospodaren, varen ter potnikom in vozniku prijazen
Testni avtobus eCitaro, z 12,1 metra dolžine, 2,55 metra širine in 3,4 metra višine, omogoča lahkotno manevriranje po mestnih ulicah. Za varnost skrbijo 360-stopinjska kamera, aktivni zavorni sistem, pomočnik za zavijanje in sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah. Potnikom so na voljo udobni sedeži, USB-vtičnice za polnjenje naprav ter prostor za invalidski ali otroški voziček.

Prepričljiva konfiguracija baterije zagotavlja ustrezen doseg
Električni avtobus Mercedes-Benz eCitaro se ponaša z litij-ionskimi baterijami tretje generacije (NMC3), ki zagotavljajo dolgo življenjsko dobo in veliko moč polnjenja. Testni avtobus je bil opremljen s petimi baterijskimi sklopi s skupno kapaciteto 490 kWh, kar omogoča dolgo vožnjo brez pogostega polnjenja. Polnjenje poteka z močjo do 150 kW, avtobus pa ima polnilne vtičnice na obeh straneh za večjo prilagodljivost pri polnjenju.

Zelo funkcionalen in udoben kokpit
Razporeditev potniškega prostora v avtobusu eCitaro ustreza znanim modelom Citaro. Tako kot potniki je tudi voznik eCitara na znanem terenu in se mu ni treba prilagajati večjim spremembam. Kokpit testnega vozila združuje funkcionalnost in udobje. Instrumenti, komande in koncept upravljanja se namenoma le malo razlikujejo od Citara z motorjem z notranjim izgorevanjem, kar voznikom omogoča lažje in hitro preklapljanje med vozili.

Neprimerljiva varnost eCitaro
Pri avtobusih Mercedes-Benz je varnost vedno na prvem mestu. Kot vsak zgibni avtobus s trikrako zvezdo je bil tudi testni avtobus opremljen z dinamičnim krmilnikom vrtljive plošče (ATC), ki zagotavlja optimalne krmilne lastnosti, visoko stabilnost in odlično manevriranje. Druge funkcije opreme na testnem avtobusu so sistem za zvočno opozarjanje na vozila (AVAS), pomočnik za zavijanje Sideguard Assist, ki temelji na radarju, in sistem aktivne pomoči pri zaviranju Preventive Brake Assist.

Novi asistenčni in varnostni sistemi
V času priprav na prihodnjo splošno varnostno uredbo (GSR) v EU bodo člani družine Citaro do julija 2024 postopoma postali še varnejši, zahvaljujoč novim asistenčnim in varnostnim sistemom. Med novimi sistemi je tudi pomočnik za zavijanje Sideguard Assist 2, ki se še natančneje odzove in opozori, če obstaja nevarnost trka s pešci in kolesarji ter po novem nadzoruje tudi območje na voznikovi strani. Frontguard Assist je popolnoma nov. Zazna in opozori na ovire ali ljudi neposredno pred vozilom. Skupaj s kamero za vzvratno vožnjo, ki je zdaj serijska, oziroma z opcijskim sistemom 360-stopinjskih° kamer v solo vozilu ali 270-stopinjskim sistemom kamer v zgibnem avtobusu je voznikom zagotovljen celovit informacijski in opozorilni sistem za območje okoli njihovih avtobusov eCitaro. Druga nova funkcija je inteligentni pomočnik za hitrost in prometne znake Traffic Sign Assist. Sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah (TPM) in pomočnik za pozornost Attention Assist (AtAs) ter vmesnik za uporabo alkotesterjev na delovnem mestu voznika bodo prav tako postali standardna oprema.

Mercedes-Benz eCitaro že drugič zapored razglašen za električni avtobus leta
Lokalno popolnoma električni Mercedes-Benz eCitaro je električni avtobusni prvak leta 2024. Mestni avtobus s trikrako zvezdo je znova prejel najboljše ocene žirije na letošnjem primerjalnem testu električnih avtobusov, ki ga je organizirala revija Omnibusspiegel.

Lansko leto je Mercedes-Benz eCitaro že zmagal in osvojil laskavi naslov. Na letošnji že šesti izvedbi slovitega primerjalnega testa električnih avtobusov, ki je sredi aprila 2024 potekal v Bonnu, je več kot 40 mednarodnih specializiranih novinarjev in predstavnikov potniških prevoznikov štiri dni pozorno pregledovalo najnovejše nizkopodne zgibne avtobuse z baterijo. Poleg testnih voženj na zahtevnem testnem krogu, ki vodi skozi obrobje Bonna, je program preizkuševalcev vključeval tudi potniško vožnjo. Izkušeni serviserji so na servisnem pregledu ocenili tudi prijaznost servisa in popravil vseh sodelujočih vozil. Po obsežnih testnih vožnjah so preizkuševalci podelili točke za udobje potnikov, vodljivost za voznike, kakovost izdelave in končne obdelave ter prijaznost do storitev vsakega avtobusa. Mercedes-Benz eCitaro G je dosegel največ točk.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava