Avto.info

Yutaka Kawano

MAZDIN MOJSTER KOVIN

Yutaka Kawano: MAZDIN MOJSTER KOVIN

Yutaka Kawano

Avtor: Foto: Mazda
Yutaka Kawano

Yutaka Kawano

Yutaka Kawano: MAZDIN MOJSTER KOVIN

Yutaka Kawano je Takumi, rokodelski mojster, ki oblikovanje vešče spreminja v umetnost. Delo strokovnjaka za obdelavo kovin predstavlja oblikovalske in obrtniške spretnosti, ki jih lahko občudujemo pri vseh Mazdinih vozilih, ko zapeljejo s proizvodne linije. Naslednje poglavje Mazdinih zgodb se dogaja v Hirošimi, kjer si bomo podrobneje ogledali mojstrovo delo. Vroče in vlažno jutro v Hirošimi na Japonskem. Po vsem mestu potniki hitijo na vlak, otroci kolesarijo v šolo, v kavarnah pa pripravljajo osvežilne jutranje napitke, ki jih lahko vzamemo s sabo. Yutaka Kawano, višji strokovnjak v oblikovalskem studiu, na svoji delovni mizi pripravlja ‘orožarno’ z ducati kladiv, lesenih batov in številnimi kot britev ostrimi škarjami za pločevino. Generatorji za njim že brenčijo in se ogrevajo, Kawano pa je pripravljen na nov delovni dan.

Njegovo ustvarjalno oporišče je Mazdin osvežujoči oblikovalski studio za modeliranje, v katerem mojster Takumi s kladivom udarja po tankem kosu pločevine, da ga ukrivi v želeno obliko. Z obdelavo lesketajoče se kovine ustvarja edinstveno umetnino, presenetljivo podobno oblikovnim elementom, ki krasijo različna Mazdina vozila, ko zapeljejo s proizvodne linije. Kawano obdeluje le enega od skupno 11 kosov, ki bodo združeni v enoten predmet – s kladivi, kleščami in primeži ustvarja skulpturo Rashin. Končni izdelek bo gladka, brezhibna in sijoča umetnina, katere vzporednice najdemo v Mazdinih trenutnih oblikovnih zasnovah, obenem pa nakazuje prihodnje oblikovalske ideale, ki nas bodo navduševali v vozilih šele čez nekaj let.

Kawano je virtuoz v vseh pogledih, v delavnici med obrabljenim orodjem, tračnimi žagami in zaščitnimi maskami za varjenje se počuti kot doma. Ko je obdan z načrti in nastajajočimi deli, bi zlahka postal poosebljenje Mazdinega na uporabnika osredotočenega oblikovanja. Edinstveno delo mojstra Takumija bi lahko brez dvoma občudovali v muzeju sodobnega oblikovanja ali vrhunski umetniški galeriji, a vpliv njegovih izdelkov v dejanskem svetu je še bolj praktičen in daljnosežen. Mazdini oblikovalci radi obiščejo Kawana, saj pri njem najdejo zamisli in navdih za zasnove konceptnih vozil, ki prinašajo smernice za Mazdine prihodnje modele. Podobno so njegove umetnine iz kovinskih plošč neposredno povezane z vozili, ki jih izdelujejo le nekaj sto metrov stran od delavnice: sijajna kovina, ki jo je mogoče videti v njegovem studiu, je bila navdih za Mazdine kromirane notranje obloge in celotno obliko modelov, kot je Mazda3. A ti rezultati niso povezani le z izboljšanjem fizičnega videza. Kawanovo delo v gledalcu pogosto vzbudi čustva, vključno s srečo in zadovoljstvom. Namerno ali ne – njegova predanost mojstrski obrti lahko te zaznave dvigne na novo raven. “Če ljudje gledajo moje delo in jih to osrečuje, sem srečen tudi jaz,” pravi z nasmehom.

Za svoje delo je moral Kawano izdelati lastno opremo po meri in posebej prilagoditi orodja, ki jih lahko sicer najdemo v trgovinah. Njegova kladiva, primeži in nakovala so prilagojeni in preoblikovani za neposredno in specifično uporabo ter sami po sebi zbujajo občudovanje. Tudi njegovi ščitniki za zapestja so narejeni iz zoženega džinsa, da ščitijo njegove roke. Kawano nam pokaže, da lahko kot vzvod za oblikovanje bakrenih izdelkov uporabi tudi razpoke na dnu starega drevesnega debla. Vse to je del stalnega poslanstva izboljšati samega sebe in s tem neposredno spodbuditi Mazdino oblikovalsko strategijo v prihodnosti. Osnovno načelo je monotsukuri, ki zajema brezhibno načrtovanje, oblikovanje, razvoj in proizvodnjo izdelkov. “Še vedno mislim, da obstajajo področja [mojega dela], ki jih moram izboljšati, saj po mojem mnenju ne zadoščajo,” pravi. “Moram se še naprej izpopolnjevati in se posvetiti doseganju višje ravni.”

Zunanjemu opazovalcu se zagotovo zdi, da je Kawano že dosegel to višjo raven oblikovanja in vpliva v Mazdi. Odkar je pri 18 letih začel delati s kovinami, je Kawano v Mazdi delal na številnih področjih. Začel je z usposabljanjem za državno tekmovanje v spretnostih, nato je delal v proizvodnji karoserij, nato pa se je preselil v Mazdin oblikovalski oddelek. Tu je skoraj štiri desetletja izpopolnjeval svojo obrt na področju kovin, barvanja in šivanja. Danes je njegova naloga, da zamislim oblikovalcev, ki so jih ustvarili iz gline ali digitalno, vdihne življenje, pri čemer uporablja različne materiale, kot so kovina, umetna smola in usnje, ter ustvarja modele in umetnine z dodatnim izrazom in natančnostjo. Pri ustvarjanju umetniških del in vzorcev modelov sodeluje tudi z mlajšo generacijo oblikovalcev in umetnikov ter jim posreduje svoje edinstveno znanje o obdelavi kovin in globoko zakoreninjeno razumevanje Mazdine filozofije oblikovanja. “Z njimi delam neposredno,” pravi, “svetujem jim in se od njih učim. Delamo in rastemo skupaj, medtem ko opravljamo resnično delo.”

Kawano je star 60 let in v času svojega službovanja pri Mazdi je postal neomajen primer japonske dediščine in edinstvene spretnosti, ki sodeluje z digitalizacijo. Poleg tega njegova poklicna pot presega Mazdine okvire. Zadolžen je bil za izdelavo bakrenega okvirja za večni ogenj templja Daishoin v Miyajimi, pri čemer ga je v sodelovanju z drugimi podjetji iz Hirošime navdihovala zapuščina proizvodnje v tem mestu. Njegova večna zasnova je od samega začetka navduševala gledalce. “Če vidiš nekaj, kar je ustvarjeno z rokami, te napolni s toplino,” zaključi. “Kar so ustvarile človeške roke, je zelo pomembno. Ne smemo dovoliti, da se izgubi.”

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov