Avto.info

Mercedes-Benz eActros 600

Mercedes-Benz Trucks za to poletje načrtuje najobsežnejšo testno vožnjo v zgodovini podjetja

Mercedes-Benz eActros 600 : Mercedes-Benz Trucks za to poletje načrtuje najobsežnejšo testno vožnjo v zgodovini podjetja

Mercedes-Benz eActros 600

Avtor: Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz eActros 600 : Mercedes-Benz Trucks za to poletje načrtuje najobsežnejšo testno vožnjo v zgodovini podjetja Mercedes-Benz eActros 600 : Mercedes-Benz Trucks za to poletje načrtuje najobsežnejšo testno vožnjo v zgodovini podjetja Mercedes-Benz eActros 600 : Mercedes-Benz Trucks za to poletje načrtuje najobsežnejšo testno vožnjo v zgodovini podjetja Mercedes-Benz eActros 600 : Mercedes-Benz Trucks za to poletje načrtuje najobsežnejšo testno vožnjo v zgodovini podjetja

Leinfelden-Echterdingen – Mercedes-Benz Trucks za to poletje načrtuje najobsežnejšo testno vožnjo v zgodovini podjetja s svojim novim vodilnim električnim vozilom eActros 600. Cilj testne vožnje za dva skoraj serijska prototipa baterijskega električnega tovornjaka za prevoz na dolge razdalje eActros 600 predstavlja potovanje po več kot 20 evropskih državah (med katerimi je tudi Slovenija), pri čemer bo vsak opravil več kot 13.000 kilometrov s 40 tonami skupne vlečne teže.

S tem podvigom želi Mercedes-Benz Trucks pridobiti obsežne izkušnje na številnih poteh v različnih topografijah in podnebnih območjih ter pri tem upoštevati porabo energije. Proizvajalec namerava ugotovitve nato deliti z zainteresiranimi kupci. Poleg tega želi Mercedes-Benz Trucks s to turnejo dokazati, da eActros 600 v Evropi omogoča mednarodne prevoze na dolge razdalje na izključno električni pogon. Cilj testne vožnje je na primer tudi polnjenje baterij le na javnih polnilnicah. Vzpostavitev brezhibne javne infrastrukture za polnjenje tovornjakov je še vedno nujna za nadaljnjo rast trga za e-tovornjake, vendar potovanje, poimenovano »eActros 600 European Testing Tour 2024«, vzbuja veliko upanja v e-prihodnost. Visoka zmogljivost baterije, ki znaša več kot 600 kilovatnih ur[1], in nova, posebej učinkovita električna pogonska os, razvita v podjetju, omogočata eActrosu 600 doseg 500 kilometrov[2] brez vmesnega polnjenja.

Dr. Christof Weber, vodja globalnega testiranja tovornjakov Mercedes-Benz: »V zadnjih nekaj letih smo preizkusili različne prototipe eActros 600. Ne glede na to, ali je poskus potekal na severu Finske ali na jugu Španije, je vozilo že dolgo dokazovalo, kaj zmore. Z razvojem serije smo zdaj prišli skoraj do konca. S turnejo 'eActros 600 European Testing Tour 2024' pa lahko že nekaj mesecev pred začetkom serijske proizvodnje jasno sporočimo, da smo trdno prepričani, da bosta prototipa eActros 600 izjemno dobro obvladala ta ogromen podvig, ki vključuje največ obsežnih preskusnih voženj Mercedes-Benz Trucks do zdaj.«

Stina Fagerman, vodja marketinga, prodaje in storitev pri Mercedes-Benz Trucks: »Zanimanje kupcev za eActros 600 je zelo veliko. Od začetka prodaje konec lanskega leta smo zabeležili že več kot 1000 naročil, štirimestno številko pa smo dosegli tudi s pismi o nameri. To je še toliko bolj impresivno, saj se bodo vozila za stranke začela prodajati šele v drugi polovici leta. Vozilo je že vnaprej prepričalo številne kupce.«

Fagerman nadaljuje: »Z 'eActros 600 European Testing Tour 2024' se osredotočamo na razširitev našega strokovnega znanja na področjih porabe in možnosti uporabe e-tovornjaka pod širokim razponom pogojev, s čimer bomo lahko našim strankam zagotovili še bolj kakovostne svetovalne storitve. Poleg tega nameravamo odločevalce v politiki in energetiki ter širšo javnost seznaniti z možnostmi, ki jih ponujajo baterijski električni pogoni v segmentu dolgih prevozov, s čimer bi radi dodatno spodbudili zagon pri izgradnji potrebne infrastrukture.«

Evropska testna turneja eActros 600 naj bi se začela 11. junija v Frankfurtu na Majni; spremljale naj bi jo tudi različne komunikacijske dejavnosti. Neuradno se bo turneja začela že dan prej na lokaciji Mercedes-Benz Trucks v Wörthu ob Renu in na sedežu Daimler Truck AG v Leinfelden-Echterdingenu. Ob začetku turneje namerava Mercedes-Benz Trucks predstaviti nadaljnje podrobnosti turneje, kot je načrtovana pot ipd.

Izkušnja e-potovanja po Evropi z eActros 300/400
Že lani je Mercedes-Benz Trucks izvedel prodajno turnejo po Evropi v povezavi z eActros 300/400 za distribucijski transport težkih tovorov. Po trije e-tovornjaki so prepotovali več kot 5000 kilometrov po Nemčiji, Avstriji, Italiji, Nizozemski in Belgiji. Skupno je Mercedes-Benz Trucks Sales organiziral 14 dogodkov za stranke z več kot 1500 gosti in 1250 testnimi vožnjami.

O eActros 600
Približno 60 odstotkov potovanj na dolge razdalje strank Mercedes-Benz Trucks v Evropi je krajših od 500 kilometrov. V takih primerih zadostuje polnilna infrastruktura na skladišču ter na točkah nakladanja in razkladanja. Za vse druge namene pa je nenehna širitev javne polnilne infrastrukture ključnega pomena, da bo električni tovornjak sposoben zdržati prevoze na dolge razdalje po Evropi. Poleg CCS-polnjenja z do 400 kW bo eActros 600 pozneje omogočal tudi megavatno polnjenje (MCS). Aprila letos so razvijalci iz Mercedes-Benz Trucks prvič uspešno napolnili prototip eActros 600 na polnilni postaji z močjo enega megavata v lastnem centru za razvoj in testiranje v Wörthu ob Renu. Stranke lahko predhodno naročijo namestitev za MCS. Takoj, ko bo tehnologija MCS na voljo in standardizirana med proizvajalci, bo naknadno vgrajena v te zgodnje modele eActros 600. Na ustrezni polnilni postaji z močjo okoli enega megavata bo mogoče v približno 30 minutah napolniti baterije od 20 do 80 odstotkov[3].

Vizualno e-tovornjak za dolge razdalje zaznamuje popolnoma nov, čist dizajn z jasnimi linijami in aerodinamično obliko. Po pričakovanjih naj bi električni tovornjak postavil nove standarde in dolgoročno nadomestil večino dizelskih tovornjakov v pomembnem segmentu prevoza na dolge razdalje, kar bo povečalo donosnost za upravljavce voznih parkov. Jedro koncepta Mercedes-Benz Trucks za prevoz na dolge razdalje z električnim akumulatorjem je strankam ponuditi celostno rešitev, ki jo sestavljajo tehnologija vozil, svetovanje, polnilna infrastruktura in storitve.

1 eActros 600 ima tri pakete baterij po 207 kWh na paket. Skupaj ponujajo 621 kWh nameščene moči. Nazivna zmogljivost nove baterije, ki temelji na interno določenih mejnih pogojih, se lahko razlikuje glede na primer uporabe in pogoje okolja.
2 Razpon je bil določen interno v posebnih preskusnih pogojih po predkondicioniranju z vlečno enoto 4 x 2 s skupno vlečno maso 40 ton pri zunanji temperaturi 20 °C pri vožnji na dolge razdalje in lahko odstopa od vrednosti, določenih v skladu z Uredbo (EU) 2017/2400.
3 Na podlagi notranjih simulacij, saj je zavezujoč in enoten standard Megawatt Charging System (MCS) trenutno še v razvoju.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov