Avto.info

Nova modela Cayenne GTS

Načrtno nabrušena in z motorjem V8

Nova modela Cayenne GTS: Načrtno nabrušena in z motorjem V8

Nova modela Cayenne GTS

Avtor: Foto: Porsche
Nova modela Cayenne GTS: Načrtno nabrušena in z motorjem V8 Nova modela Cayenne GTS: Načrtno nabrušena in z motorjem V8 Nova modela Cayenne GTS: Načrtno nabrušena in z motorjem V8 Nova modela Cayenne GTS: Načrtno nabrušena in z motorjem V8 Nova modela Cayenne GTS: Načrtno nabrušena in z motorjem V8 Nova modela Cayenne GTS: Načrtno nabrušena in z motorjem V8

Stuttgart (Nemčija). Porsche je modelsko serijo Cayenne, ki je bila temeljito prenovljena leta 2023, dopolnil z novima modeloma GTS, namenjenima posebno aktivni vožnji. Izvedbi SUV in Coupé sta opremljeni z motorjem V8 biturbo s 368 kW (500 KM) in sistemi podvozja, ki so dosledno zasnovani za visoko zmogljivost, odlikujejo pa ju visoka vsakdanja uporabnost, nezamenljivi oblikovni elementi in obogatena serijska oprema. Kratica GTS pri Porscheju pomeni "Gran Turismo Sport" in s tem dodatno mero športnosti s polno zmogljivostjo za dolge razdalje. Cayenne je v osnovi dinamičen avto in hkrati SUV, primeren za terensko vožnjo. Že tradicionalno se pri modelih GTS to ravnovesje nagiba v smeri večje zmogljivosti pri cestni vožnji. Novi Cayenne GTS z zmogljivim pogonom, športno nastavljenim podvozjem in ekskluzivnim dizajnom, obenem pa z nezmanjšano primernostjo za vsakodnevno uporabo, sledi temu principu.

Tehnologija podvozja iz modela Cayenne Turbo GT
Precizno učvrščeno podvozje, specifično za modele GTS, z deset milimetrov nižjo lego karoserije prinaša pomembne novosti v Cayenne GTS. Porsche ga je zdaj serijsko opremil s prilagodljivim zračnim vzmetenjem, vključno z aktivnim uravnavanjem blažilnikov PASM in sistemom Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus). Vse komponente podvozja in nadzorni sistemi, kot sta Porsche Traction Management (PTM) in opcijski sistem prečnega stabiliziranja Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC), so načrtno zasnovani za visoko zmogljivost pri cestni vožnji. Blažilniki s po dvema ventiloma omogočajo zelo hitro odzivnost, dvoprekatne zračne vzmeti pa impresivno športno vzmetenje v kombinaciji z visoko stopnjo udobja pri vožnji. Premniki na sprednji premi modelov Cayenne GTS izvirajo iz modela Cayenne Turbo GT (v Evropi ni na voljo). V primerjavi z drugimi modeli Cayenne povečajo negativni nagib koles za 0,58 stopinje, kar omogoča presenetljivo neposredno krmiljenje v ovinkih in izjemno prečno dinamiko.

30 kW (40 KM) močnejši in učinkovitejši od prejšnjega modela
Poleg specifičnega podvozja je pomembna značilnost Cayenna GTS tudi karizmatični osemvaljni motor. Štirilitrski motor V8 biturbo, ki so ga razvili pri Porscheju in ga izdelujejo v Zuffenhausnu, je doživel temeljito tehnično prenovo. Rezultat je izboljšana učinkovitost in občutno večja zmogljivost: motor zdaj doseže moč 368 kW (500 KM), kar je 30 kW (40 KM) več kot pri neposrednem predhodniku. Največji navor znaša 660 Nm, kar je 40 Nm več kot prej. Prenovljeni 8-stopenjski avtomatski menjalnik Tiptronic S zaradi krajših odzivnih in prestavnih časov v režimih Sport in Sport Plus občutno izboljša vozne zmogljivosti. Kombinacija vseh teh ukrepov 5-vratniku zagotavlja izjemne vozne zmogljivosti. Novi Cayenne GTS za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje 4,4 sekunde. Končna hitrost znaša 275 km/h. Ena od tehničnih novosti je tudi to, da ima razdelilno gonilo štirikolesnega pogona Porsche Traction Management (PTM) svoj tekočinski hladilni krogotok. Tudi to je GTS prevzel od visokozmogljivega modela Turbo GT. Ta tehnologija stabilizira trajno obremenitev – na primer pri vožnji po krožnih dirkališčih ali ovinkastih gorskih cestah.

Dizajn in oprema v ekskluzivnem GTS-slogu
Pri vseh Porschejevih modelskih serijah lahko model GTS prepoznamo po edinstvenem dizajnu. To med drugim vključuje črne napise GTS na bokih in zadku vozila, posebej oblikovan sprednji del s povečanimi odprtinami za zajemanje zraka, zatemnjene sprednje žaromete in zadnje luči ter rdeče zavorne čeljusti. Porsche je ta oblikovalski dedni zapis podkrepil s temeljno novostjo: karoserijski dodatki, ki so del serijskega paketa Sport Design, denimo obloge pragov, vstavki na sprednjem delu, letve ob stranskih oknih in razširitve kolesnih ohišij, so zdaj realizirani v visokosijajni črni barvi. Pri prejšnjih modelih GTS so bili nekateri od teh karoserijskih elementov lakirani v barvi vozila. Izpušne cevi športnega izpušnega sistema, ki so bile pri prejšnjem modelu črne, pa so zdaj temno bronaste barve. Poleg tega je Porsche oblikovalsko ponudbo za modele GTS dopolnil z 21-palčnimi platišči v dizajnu RS Spyder, ki so lakirana v antracitno sivi barvi.

Notranjost Cayenna GTS je Porsche serijsko opremil z ogrevanim športnim GT volanom. Na številnih mestih je uporabljen visokokakovostni material Race-Tex. Ta semišu podobna tkanina prekriva strop, naslone za roke in vratne obloge ter sredinski del športnih sedežev, ki so 8-smerno nastavljivi. Sedeži imajo povišane stranice, ki zagotavljajo še večjo bočno oporo pri vožnji skozi ovinke. Za dodatno prilagoditev vozila po meri posameznika Porsche ponuja dva alternativna, specifična GTS-paketa za notranjost, bodisi v karminsko rdeči ali temno sivi neo barvi. Novi koncept Driver Experience z ambientno osvetlitvijo in prostorskim zvokom

Novima modeloma GTS prinaša prednosti nedavna obsežna produktna prenova Cayenna, ki med drugim vključuje novi koncept Porsche Driver Experience s serijskim kombiniranim instrumentom v usločeni obliki in opcijskim zaslonom za sovoznika. Tovarniško sta poleg paketa Sport Design, zatemnjenih HD matričnih LED-žarometov in zračnega vzmetenja na voljo tudi prostorski avdiosistem Bose® in ambientna osvetlitev. Cayenne GTS Coupé ima ob tem serijsko še fiksno panoramsko stekleno streho in prilagodljivo pomičen zadnji usmernik zraka. Po želji je pri Coupéju mogoče stopnjo športnosti še povečati: na voljo je športni izpušni sistem s sredinsko nameščenimi izpušnimi cevmi v temno bronasti barvi kot element treh različnih lahkih športnih paketov. Ti vključujejo tudi lahko streho in karbonski zadnji difuzor ter manj izolacije. S paketi lahkih elementov se (odvisno od opreme) masa vozila zmanjša za do 25 kilogramov. Oba modela je že mogoče naročiti. V Slovenijo bodo vozila prišla poleti 2024.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava