Avto.info

Volkswagen Tiguan eHybrid

Naročila bodo kmalu odprta

Volkswagen Tiguan eHybrid: Naročila bodo kmalu odprta

Volkswagen Tiguan eHybrid

Avtor: Foto: Volkswagen

Wolfsburg (Nemčija) – VW Tiguan je z več kot pol milijona letno proizvedenih vozil najuspešnejši Volkswagnov model današnjega časa. Zdaj na trg prihaja novi Tiguan. Vzporedno z uvedbo na evropske trge bosta na voljo tudi priključna hibridna pogona (eHybrid) v dveh stopnjah moči (150 kW1 in 200 kW6).

VW Tiguan eHybrid 2024
Volkswagen je popolnoma prenovil priključna hibridna pogona za model Tiguan. Razvijeta sistemsko moč 150 kW (204 KM) in 200 kW (272 KM). Električni doseg se je zaradi baterije z neto kapaciteto 19,7 kWh v primerjavi s predhodnikom praktično podvojil: obe izvedbi Tiguana eHybrid lahko z enim polnjenjem baterije na električni pogon prevozita do pribl. 120 km, tako da pri vsakodnevni uporabi praktično delujeta kot električni avtomobil. Na dolgih razdaljah pa se hibridni model – s kombinacijo 85-kilovatnega elektromotorja in novega 1,5-litrske­ga motorja TSI (110 kW oz. 130 kW) – izkaže z nizko porabo in skupnim dosegom več kot 900 km. Baterijo je pri obeh modelih doma mogoče polniti na gospodinjski električni vtičnici oz. stenski polnilni postaji z močjo do 11 kW (prej 3,6 kW), ko ste na poti, pa na hitrih polnilnicah z izmeničnim tokom (DC) z močjo do 50 kW7. 

Srednji razred s tehnologijami višjega razreda
Novi digitalni kombinirani instrument v Tiguanovi visokokakovostni notranjosti odlikuje dosledno intuitivno upravljanje. Novost je tudi glasovna asistenca IDA8. Z njo je z naravnim jezikom mogoče upravljati nešteto funkcij vozila in infotainment sistema. Poleg tega IDA odgovarja na vprašanja z vseh mogočih področij. V ta namen sistem dostopa do spletnih podatkovnih zbirk in prvič tudi do umetne inteligence klepetalnika ChatGPT8. Novih izboljšav so bili deležni tudi asistenčni sistemi: najnovejše parkirne asistence v Tiguanu prvič omogočajo popol­noma avtomatsko parkiranje in odparkiranje na razdalji do 50 metrov (pomnilna funkcija)8/9 ter daljinsko upravljanje parkiranja prek pametnega telefona8/9. Novo prilagodljivo podvozje (DCC Pro8) izpopolnjuje udobje in dinamiko. Iz Touarega, modela višjega avtomobilskega razreda, so bile prevzete nove funkcije, kot so pnevmatska masažna funkcija8 za sprednja sedeža in prav tako novi HD matrični žarometi IQ.LIGHT8.

Serijska oprema Tiguana2 – ni sledu o osnovni različici
Že osnovna izvedba z imenom Tiguan Life2 je opremljena s serijskimi rešitvami, kot so digitalni kombinirani instrument (Digital Cockpit), 32,8-centimetrski (12,9-palčni) infotainment sistem, takoimenovano stikalo za uravnavanje doživetja vožnje (med drugim za vozne profile), sistem opozar­janja na lokalne nevarnosti Car2X, dodatna sredinska varnostna blazina (spredaj) in stranski varnostni blazini zadaj, 3-conski Climatronic (avtomatska klimatska naprava), priključki USB-C in strešne letve, ter z asistenčnimi sistemi, kot so Side Assist (asistenca za menjavo voznega pasu), Front Assist (sistem za zaviranje v sili), Lane Assist (asistenca za ohranjanje smeri), tempomat z avtomatskim uravnavanjem razdalje ACC in sistem za prepoznavanje prometnih znakov. Prav tako serijski so LED-žarometi in 17-palčna aluminijasta platišča. Poleg tega lahko izbirate še med dvema linijami opreme: Elegance in R-Line.

Osnovna cena od 37.465 evrov. Novi Tiguan je kot eTSI s 96 kW na voljo po ceni od 37.465 evrov. Tiguan eHybrid s 150-kilovatnim priključnim hibridnim pogonom bo na voljo predvidoma po ceni od 45.60010 evrov. Vsi modeli so serijsko opremljeni z avtomatskim menjalnikom (DSG). Najzmogljivejše vlečno vozilo je Tiguan TDI 4Motion s 142 kW. S štirikolesnim pogonom je kos priklopnim obremenitvam do 2.300 kg.

1 Tiguan eHybrid (oprema Life), 150 kW (204 KM) – poraba goriva po kriterijih WLTP v l/100 km, kombinirana: 0,5–0,4; poraba električne energije v kWh/100 km, kombinirana: 18,6–16,7; emisija CO₂ v g/km, kombinirana: 128. Za vozilo so na voljo samo še vrednosti porabe in emisij v skladu s postopkom WLTP in ne v skladu z NEVC. Poraba in emisije CO₂ so navedene v razponu, ker so odvisne od izbrane opreme vozila.
3 Električni doseg, ki je bil v skladu z Globalno usklajenim preizkusnim postopkom za lahka vozila (angl. World Harmonised Light Vehicle Test Procedure, WLTP) izmerjen na preizkusnih valjih s tisto opremsko izvedbo novega Tiguana eHybrid, ki omogoča najugodnejši doseg. Dejanska vrednost dosega pri vožnji izključno na elektromotor po kriterijih WLTP lahko odstopa glede na opremo. Dejanski izključno električni doseg v praksi odstopa zaradi načina vožnje, hitrosti, uporabe komfortnih/dodatnih porabnikov, zunanje temperature, števila sopotnikov/obteženosti, topografije ter procesa staranja in izrabe baterije.
4 Tiguan eTSI (oprema Life), 96 kW (130 KM) – poraba goriva po kriterijih WLTP v l/100 km, kombinirana: 6,1; emisija CO2 v g/km, kombinirana: 139.
5 Tiguan TDI 4MOTION (oprema Life) 142 kW (193 KM) – poraba goriva po kriterijih WLTP v l/100 km, kombinirana: 6,4–6,1; emisija CO2 v g/km, kombinirana: 168-160.
6 Tiguan eHybrid 200 kW (272 KM) – poraba goriva po kriterijih WLTP v l/100 km, kombinirana: 0,5–0,4; poraba električne energije v kWh/100 km, kombinirana: 18,7–17,3; emisija CO2 v g/km, kombinirana: 133-129. Za vozila so na voljo samo še vrednosti porabe in emisij v skladu s postopkom WLTP in ne v skladu z NEVC. Poraba in emisije CO₂ so navedene v razponu, ker so odvisne od izbrane opreme vozila.
7 Vrednost za postopek polnjenja, relevanten za stranke, je 40 kW, določena je v skladu s standardom DIN70080. V idealnih razmerah (npr. zelo nizka napolnjenost ali visoka temperatura baterije) pa je mogoče doseči polnilno moč do 50 kW.
8 Opcijska ali od izvedbe odvisna oprema.
9 V okviru sistemskih omejitev: voznik mora biti vedno pripravljen, da s prevzemom uprav­ljanja vozila prekine delovanje asistenčnega sistema. Uporaba asistenčnega sistema voznika ne odvezuje odgovornosti, da mora vozilo voziti preudarno.
10 Predvidena cena modela za slovenski trg.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava