Avto.info

Porsche Driver Experience

Nove možnosti za interakcijo

Porsche Driver Experience: Nove možnosti za interakcijo

Porsche Driver Experience

Avtor: Foto: Porsche
Porsche Driver Experience: Nove možnosti za interakcijo Porsche Driver Experience: Nove možnosti za interakcijo Porsche Driver Experience: Nove možnosti za interakcijo

Stuttgart (Nemčija). Z novim Cayennom, ki se bo svetu premierno predstavil 18. aprila na sejmu Auto Shanghai na Kitajskem, Porsche uvaja inovativen koncept prikazov in upravljalnih elementov. Porsche Driver Experience pomeni popolnoma digitalno izkušnjo, raznovrstne možnosti individualne prilagoditve in intuitivno upravljanje. V ospredju je usmerjenost proti vozniku. Najpomembnejši upravljalni elementi so razporejeni okrog volana, kar prinaša novo, še intenzivnejše doživetje vožnje.

S kakovostno zasnovano armaturno ploščo so elementi električnega športnega avtomobila Taycan prvič preneseni v Porschejev model z motorjem z notranjim zgorevanjem. Armaturna plošča med drugim vključuje digitalni kombinirani instrument v tako imenovani usločeni in prostostoječi izvedbi s prilagodljivimi prikaznimi možnostmi, na novo zasnovano sredinsko konzolo ter volan nove generacije. Ročica avtomatskega menjalnika je zdaj umeščena desno od volana. Zato je na sredinski konzoli dovolj prostora za veliko upravljalno ploščo v črnem visokosijajnem videzu za klimatsko napravo. Opcijski zaslon na sovoznikovi strani sopotnikom omogoča novo raven interakcije z vozilom in voznikom. Izpopolnjene funkcije Connect zaokrožajo novo zasnovo notranjosti.

Interaktivna in osredotočena na voznika: nova armaturna plošča v Cayennu
Voznika in sovoznika v novem Porsche Cayennu čaka povsem nova izkušnja armaturne plošče. Ta je še bolj osredotočena na voznika in se ponaša z novimi interaktivnimi elementi, zaradi katerih vožnjo na nov način doživi tudi sovoznik. Kombinirani instrument je realiziran s popolnoma digitalnim, prostostoječim 12,6 palčnim usločenim zaslonom, ki zgoraj nima ščitnika, zato deluje sodobno in filigransko. Odvisno od opreme lahko voznik na kombiniranem instrumentu izbira med do sedmimi pogledi. Glede na izbrani pogled so v ospredju merilnik števila vrtljajev, spletna navigacija, asistenca za nočni vid ali 3D-vizualizacija asistenčnih sistemov. Na voljo sta tudi zelo poenostavljen pogled in klasični način. Slednji pre¬slikava značilni videz Porschejevega kombiniranega instrumenta s petimi okroglimi merilniki v digitalno dobo.

Pomembna značilnost nove zasnove Porsche Driver Experience je pravo ravnovesje med digitalnimi in analognimi elementi. Vsi upravljalni elementi, ki prispevajo k boljši vozni izkušnji, so razporejeni neposredno okrog volana. Kot je značilno za Porsche, je levo od volana nova tipka za zagon motorja. Izbirna ročica za prestavljanje je zdaj desno od volana med kombiniranim instrumentom in osrednjim zaslonom. Tako je na sredinski konzoli dovolj prostora za novo, veliko upravljalno ploščo za klimatsko napravo z analognimi upravljalnimi elementi in za več odlagalnih površin. Porsche je v novem Cayennu neposredno na volan umestil tudi povsem prenovljeno upravljalno ročico za asistenčne sisteme. Novi večfunkcijski volan je prevzet od modela 911 in je v primerjavi s prejšnjim modelom povsem spremenjen: ponaša se z izrazito kakovostno, sodobno in športno zasnovo. Stikalo za vozne programe, ki je nameščeno neposredno na volan ter omogoča udobno izbiranje med programi Normal, Offroad, Sport in Sport Plus, je zdaj serijsko. Na volanu sta tudi nova preklopna tipka za izbiranje funkcij in dizajnov kombiniranega instrumenta ter upravljalnik opcijskega projicirnega sistema.

Nova upravljalna plošča klimatske naprave na sredinski konzoli je zaradi steklene površine v visokosijajni črni izvedbi videti še posebej žlahtna. Na pregledni upravljalni plošči je mogoče nastavitve izbirati hitro in intuitivno. Kombinacija upravljanja na dotik in zaznavnih povratnih informacij z mehanskimi tipkami za klimatsko napravo ter fizičnega regulatorja glasnosti omogoča uporabnost, ki je privlačna na otip in estetskega videza.
Visokoločljivostni 12,3-palčni osrednji zaslon je nadzorni center sistema Porsche Communication Management (PCM). Voznik tu kot običajno najde možnosti upravljanja številnih voznih in komfortnih funkcij, serijsko spletno navigacijo in multimedijske funkcije. Popolnoma nov v Porsche Cayennu je opcijski integrirani 10,9 palčni zaslon na sovoznikovi strani. Sovoznik lahko prek dodatnega zaslona na dotik razbremeni voznika, saj ima možnost upravljanja navigacije ali izbire medijske storitve. Posebna folija zagotavlja, da voznik s svojega sedeža na ta zaslon ne vidi. Sovoznik lahko zato na tem zaslonu tudi med vožnjo pretaka videovsebine.

Športno-luksuzni ambient Porsche Cayenne je v svojem segmentu sinonim športnega avtomobila in to se odraža tudi v njegovi notranjosti. Športni ambient je združen z dinamično funkcionalnostjo, luksuznim udobjem in oblikovalskimi značilnostmi Cayenna. Porsche je novi koncept upravljalnih elementov v novem Cayennu realiziral v čistem dizajnu, ki poudarja širino. Celotna armaturna plošča, sredinska konzola in zgornji del notranje strani vrat so zasnovani povsem na novo. Zaradi izrazitega, vodoravnega poudarka armaturne plošče je notranjost videti še širša. Elegantno oblikovane prezračevalne šobe so nameščene navpično, kot je značilno za Cayenne. Porsche je vse prezračevalne šobe na armaturni plošči prvič zasnoval brez lamel.

Veliko več možnosti povezav
Porsche je povezljivost v novem Cayennu še dodatno izboljšal. Za pametni telefon je serijsko na voljo hlajen predal s funkcijo indukcijskega polnjenja. Hlajenje omogoča izboljšano polnilno moč do 15 vatov. Razširjena integracija spletnih storitev prinaša nove možnosti interakcije, na primer uporabo glasovne asistence Siri pri upravljanju funkcij vozila. Novi so tudi dva USB-priključka tipa C v predalu spredaj in še dva USB priključka tipa C v zadnjem delu sredinske konzole. Vsi USB-priključki omogočajo hitro polnjenje. Sprednja USB-priključka poleg tega pametni telefon povezujeta s sistemom Porsche Communication Management (PCM). Za povezavo med pamet¬nim telefonom in vozilom je treba le s pametnim telefonom poskenirati QR-kodo, ki jo prikaže PCM. S tem postanejo dostopne številne funkcije Connect, med njimi Apple CarPlay® in Android Auto®, ter globoko integrirane aplikacije, kot sta Spotify® in Apple Music®. Z novo funkcijo In-Car Video si je mogoče prek ponudnika pretočnih vsebin Screenhits TV® ogledovati videoposnetke neposredno v sistemu PCM: ko vozilo stoji, na osrednjem zaslonu, med vožnjo pa na sovoznikovem zaslonu.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov