Avto.info

Nova generacija Tiguana

Novi Volkswagen praznuje svetovno premiero

Nova generacija Tiguana : Novi Volkswagen praznuje svetovno premiero

Nova generacija Tiguana

Avtor: Foto: Volkswagen
Nova generacija Tiguana : Novi Volkswagen praznuje svetovno premiero Nova generacija Tiguana : Novi Volkswagen praznuje svetovno premiero Nova generacija Tiguana : Novi Volkswagen praznuje svetovno premiero Nova generacija Tiguana : Novi Volkswagen praznuje svetovno premiero Nova generacija Tiguana : Novi Volkswagen praznuje svetovno premiero Nova generacija Tiguana : Novi Volkswagen praznuje svetovno premiero Nova generacija Tiguana : Novi Volkswagen praznuje svetovno premiero Nova generacija Tiguana : Novi Volkswagen praznuje svetovno premiero Nova generacija Tiguana : Novi Volkswagen praznuje svetovno premiero Nova generacija Tiguana : Novi Volkswagen praznuje svetovno premiero Nova generacija Tiguana : Novi Volkswagen praznuje svetovno premiero Nova generacija Tiguana : Novi Volkswagen praznuje svetovno premiero Nova generacija Tiguana : Novi Volkswagen praznuje svetovno premiero Nova generacija Tiguana : Novi Volkswagen praznuje svetovno premiero Nova generacija Tiguana : Novi Volkswagen praznuje svetovno premiero Nova generacija Tiguana : Novi Volkswagen praznuje svetovno premiero Nova generacija Tiguana : Novi Volkswagen praznuje svetovno premiero Nova generacija Tiguana : Novi Volkswagen praznuje svetovno premiero Nova generacija Tiguana : Novi Volkswagen praznuje svetovno premiero

Wolfsburg (Nemčija) – Volkswagen s svetovno premiero predstavlja popolnoma na novo razviti VW Tiguan, s tem pa tretjo generacijo te prodajne uspešnice. Tiguan je eden globalno najuspešnejših Volkswagnovih modelov sedanjosti: od njegove premierne predstavitve leta 2007 se je za ta kompaktni SUV odločilo več kot 7,6 milijona kupcev. Novi model bo na trge zapeljal že v prvem četrtletju leta 2024.

Kai Grünitz, član uprave znamke, direktor tehničnega razvoja: "Visokoinovativno tehnično osnovo tretje generacije Tiguana predstavlja najnovejša razvojna stopnja modularne prečne platforme (MQB evo). Z veliko ekonomsko učinkovito prilagodljivostjo platforme MQB evo Volkswagen znova demokratizira številne visokotehnološke dosežke, kot so sistem blaženja podvozja DCC Pro in novi hibridni pogoni, ki omogočajo okoli 100 km izključno električnega dosega, ter jih približuje več sto tisoč voznikom."

Tehnološke inovacije, realizirane s platformo MQB evo, izboljšujejo model Tiguan na skorajda vseh področjih. Z novimi hibridnimi pogoni, ki omogočajo okoli 100 km izključno električnega dosega, je SUV sedaj še učinkovitejši kot kdaj koli prej. Poleg tega bo v vseh različicah eHybrid polnjenje z izmeničnim tokom (AC) postalo hitrejše, prvič pa bo serijsko na voljo tudi hitro polnjenje z enosmernim tokom (DC). Jasno oblikovana digitalna armaturna plošča na osnovi nove platforme MIB4 (modularna infotainment platforma četrte generacije) zagotavlja maksimalno mero informacij ter v vozilu omogoča uporabo digitalnih storitev in aplikacij. Upravljanje je pri tem dosledno zasnovano tako, da je intuitivno. Iz Touarega, modela višjega avtomobilskega razreda, pa so bili preneseni novi sistemi, kot je pnevmatska masažna funkcija za sprednja sedeža2, ali prvič v Tiguanu uporabljeni HD matrični žarometi IQ.LIGHT2. Novo prilagod­ljivo podvozje DCC Pro2 izpopolnjuje udobje in dinamiko. Najnovejša generacija sistema Park Assist2 omogoča avtomatizirano parkiranje in odparkiranje.

Dizajn z izjemno izrazno močjo in izboljšana aerodinamika. Kompaktni SUV se predstavlja s povsem novim dizajnom. Posebno markanten je mogočni sprednji del z zelo ploskimi LED-žarometi in steklenim prečnim pasom. Odprtine mreže hladilnika so zdaj na zunanji strani odbijača, kjer tako imenovane zračne zavesice poskrbijo za optimalno dovajanje zraka. Jasno začrtani sprednji del poudarja, da se je količnik zračnega upora izboljšal z vrednosti 0,33 na 0,28. Silhueto zaznamujejo atletske ramenske linije nad kolesnimi ohišji (z do 20-palčnimi platišči), prepoznavni Tiguanov zadek pa poudarja nov prečni LED-pas2.

Nova generacija kombiniranega instrumenta in infotainmenta. Tudi notranjost Tiguana ima popolnoma novo zasnovo in dizajn. Zaznamuje jo visoka kakovost materialov in izdelave. Poleg tega novo okolje armaturne plošče omogoča intuitivno upravljanje, je sistematično povezano ter ima prečiščeno in premišljeno zasnovo. Med module spadajo novi digitalni kombinirani instrument (digitalni instrumenti v obliki vodoravno ležeče tablice z zaščito proti bleščanju), do 38 centimetrov (15 palcev) velik zaslon infotainment sistema s popolnoma novo strukturo menijev in grafiko, prav tako nov projicirni sistem2 (projekcije na vetrobransko steklo) in novo, večfunkcijsko stikalo za uravnavanje doživetja vožnje z integriranim OLED zaslonom. S tem novim vrtljivim gumbom z lastnim mini zaslonom je mogoče nastavljati vozni režim, glasnost radij­ske­ga aparata ali tudi barve ambientne osvetlitve. Z novo glasovno asistenco IDA2 pa je mogoče nadvse preprosto z naravnim govorom upravljati številne funkcije vozila in infotainmenta.

Učinkovit nabor pogonov. S platformo MQB evo bodo v Tiguanu lahko vgrajene različne vrste pogonskih sistemov. Tako bodo na voljo turbodizelski motorji (TDI), turbobencin­ski motorji (TSI), blagi hibridni turbobencinski motorji (eTSI) in priključnohibridni siste­mi (eHybrid), ki bodo v prihodnje na voljo izključno z avtomatskim menjalnikom (DSG). Analogno s Volkswagnovimi modeli ID. in novim Passatom bo izbira voznega programa odslej potekala z obvolansko ročico desno od volana z intuitivnim uprav­ljanjem: zasuk naprej v položaj D za vožnjo naprej, zasuk nazaj v položaj R za vzvratno vožnjo, pritisk od strani za aktiviranje parkirne zavore. Dodatno so vsi Tiguani opremljeni z obvolan­skima prestavnima tipkama za volanom.

Elektronsko krmiljeno podvozje za več udobja in dinamike. Platforma MQB evo daje tudi izhodiščno osnovo za novo generacijo podvozja. Poleg številnih posamičnih ukrepov je Volkswagen za Tiguan na novo zasnoval sistem prilagodljivega uravnavanja podvozja DCC: z opcijskim DCC Pro z 2-ventilskimi blažilniki2. Poleg tega je novi model serijsko opremljen z upraviteljem vozne dinamike – sistemom iz sklopa MQB, ki je svojo premiero doživel v aktualnem Golfu GTI3. Ta sistem upravlja funkcije elektronskih prečnih zapor diferenciala (XDS) in deleže prečne dinamike uravnavanih blažilnikov pri opcijskem podvozju DCC Pro. Posegi v zaviranje posameznih koles in selektivne spremembe trdote blažilnikov zagotavljajo večje udobje in boljše zmogljivosti pri dinamični vožnji skozi ovinke. Krmilne lastnosti so tako bolj stabilne, dinamične in natančne.

Sedeži za dolge relacije. H kakovostnemu značaju Tiguana se prilegajo novi sedeži ergoActive Plus2 s pnevmatskim 4-smernim nastavljanjem ledvene opore in prav tako pnevmatsko 10-prekatno masažo akupresurnih točk. Poleg tega je mogoče nastaviti, pri katerih zunanjih temperaturah se avtomatsko aktivira ogrevanje ali prezračevanje sedežev. 

HD-žarometi prvič v Tiguanu. Tiguan je prvi model na osnovi platforme MQB, ki bo na trg prišel z novo razvitimi HD matričnimi žarometi IQ.LIGHT2. Interaktivni sistem luči je bil vzporedno razvit tudi za Touareg, model višjega razreda – tako si torej oba SUV-ja delita osnovno zasnovo žarometov. HD je kratica za "High Definition", s tem pa je mišljena visoka ločljivost svetlobnih virov. Tiguan ima skupno 38.400 večtočkovnih svetlečih diod (po 19.200 v vsakem žarometu). Cesto in okolico osvetljuje na popol­noma novi ravni in tako povečuje udobje in varnost.

Zmogljivi asistenčni sistemi. Tiguan je serijsko opremljen s številnimi komfortnimi in asistenčnimi sistemi: poleg sistemov Side Assist (asistenca za menjavo voznega pasu), Front Assist (sistem za zaviranje v sili), Lane Assist (asistenca za ohranjanje smeri) in Rear View (kamera za vzvratno vožnjo) ima tudi sistem za prepoznavanje prometnih znakov. Na voljo bo tudi obsežna ponudba opcijskih sistemov. Mednje med drugim spadata naslednji tehnologiji: Park Assist Pro (z aplikacijo za avtomatsko parkiranje in odparkiranje, ki jo voznik lahko upravlja od zunaj prek pamtnega telefona) ali tudi Trailer Assist (za asistirano manevriranje s prikolico).

Več prtljažnega prostora v Tiguanu. Novi Tiguan je v dolžino zrasel za pribl. tri centi­metre. Višina, širina in medosna razdalja bodo v primerjavi s predhodnikom ostale skoraj nespremenjene. Kako dobro je izkoriščen prostor, je razvidno iz prostornine prtljažnika v vozilih nove generacije: čeprav je SUV le malo daljši, se je prostornina njegovega prtljažnika povečala za 37 litrov na sedanjih 652 litrov (pri natovorjenosti do višine naslonjal zadnjih sedežev).

1 Predserijska študija. Vozilo še ni v prodaji.
2 Oprema, odvisna od izvedbe, ali opcijska oprema.
3 Golf GTI – poraba goriva v l/100 km: kombinirana 7,4–7,0; emisija CO₂ v g/km: kombinirana 167–160. Za vozilo so na voljo samo vrednosti porabe in emisij v skladu s postopkom WLTP in ne v skladu z NEVC. Poraba in emisije CO₂ so navedene v razponu, ker so odvisne od izbrane opreme vozila.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava