Avto.info

Skupina Renault in Nissan Motor Co. Ltd.

Renault in Nissan sta podpisala dokončne sporazume Zveze

Skupina Renault in Nissan Motor Co. Ltd. : Renault in Nissan sta podpisala dokončne sporazume Zveze

Skupina Renault in Nissan Motor Co. Ltd.

Avtor: Foto: Renault

Skupina Renault in Nissan Motor Co. Ltd. oznanjata, da sta danes sklenila dokončne sporazume predvidene v zavezujočem okvirnem sporazumu, ki je bil podpisan in oznanjen 6. februarja 2023. Izvršitev dejanj po teh dokončnih sporazumih, ki je odvisna od izpolnitve omejenega števila predhodnih pogojev, zlasti odobritev v skladu s predpisi, je pričakovana v zadnjem četrtletju leta 2023.

Jean-Dominique Senard, predsednik Zveze, je povedal: »Danes podpisani sporazumi nam omogočajo, da odpremo novo poglavje Zveze. Ti sporazumi krepijo naše dolgoletno partnerstvo n bodo v kar največji meri povečali ustvarjanje vrednosti za vsakega člana Zveze. Prav tako tvorijo osnovo za novo uravnoteženo, pravično in učinkovito upravljanje.«

Makoto Učida, predsednik in glavni izvršni direktor Nissan Motor Co. Ltd., je dejal: »Z dosego dokončnih sporazumov smo vstopili v novo fazo sodelovanja z Renaultom in Mitsubishi Motors področjih inovacij, ki prinašajo vzajemne koristi. To bo dodalo novo vrednost skozi pobude, ki bodo v skladu z Nissanovim načrtom Ambition 2030 in našo strategijo elektrifikacije. Priložnost za naložbo v Ampere dopolnjuje in krepi aktualno električno ofenzivo Nissana v Evropi in bo nam bo omogočila številne sinergije, zlasti kar zadeva stroškovne učinkovitosti, izpolnjevanja predpisov in širitve ponudbe električnih vozil in pogonskih sklopov zanje.«

Luca de Meo, glavni izvršni direktor Skupine Renault, je dejal: »Ti sporazumi so nas opremili s trdnimi temelji za ponovni zagon naših dejavnosti na ključnih trgih po vsem svetu in imajo potencial za ustvarjanje vrednosti v višini več sto milijonov za Renault, Nissan, Mitsubishi in naše deležnike. Zagotavljajo nam strateško prožnost, kakršno potrebujemo bolj kot kdajkoli v današnjem naglo se spreminjajočem okolju. Vsi smo v celoti predani, s pravim duhom in Nissanu kot močnemu partnerju izrekamo dobrodošlico v Ampere, našem skorajšnjem močnem akterju na področju električnih vozil in programske opreme. To potrjuje privlačnost projekta, ki Renault in njegove partnerje v Zvezi postavlja na prvo startno črto za dirko na področju električnih avtomobilov in programske opreme v Evropi.«

Sporazumi predvidevajo doseganje kar največjega sodelovanja v okviru Zveze na treh področjih:
- operativni projekti z ustvarjanjem velike vrednosti v Indiji, Latinski Ameriki in Evropi,
- povečanje strateške prožnosti z novimi pobudami, ki se jim partnerji lahko pridružijo, in
- na novo uravnoteženo navzkrižno lastništvo med Skupino Renault in Nissan Motor ter okrepljeno upravljanje Zveze.

Na prvem področju bosta partnerja pretehtala nove ključne projekte v Latinski Ameriki, Indiji in Evropi, ki naj bi članom Zveze ponujali vzajemno koristne in oprijemljive koristi v velikem obsegu. Med temi projekti je že objavljena namera Skupine Renault in Nissan, da z novimi naložbami in novimi modeli nadaljujeta svojo zavezanost dejavnostim v Indiji. Na drugem področju okrepljenega sodelovanja so vsa tri podjetja Zveze dosegla soglasje za skupna in vzajemno koristna prizadevanja na področju elektrifikacije in tehnologij z majhnimi izpusti z vlaganjem in sodelovanjem v projektih vsakega od sodelujočih podjetij, ki lahko prinesejo dodano vrednost vsem partnerjem.

V okviru tega sodelovanja se je Nissan zavezal vložiti do 600 milijonov evrov v Ampere, novo enoto Skupine Renault, posvečeno električnim vozilom in programski opremi v Evropi, s čimer bo postal strateški solastnik in bo imel sedež v upravnem odboru. Ta naložbena priložnost se ujema z Nissanovo strategijo elektrifikacije in ustvarja množico možnih koristi in sinergij, ki dopolnjujejo cilje in pobude Nissana v Evropi in morebiti tudi na drugih trgih. Dokončni sporazumi tudi formalizirajo uravnoteženje navzkrižnega lastništva med Skupino Renault in Nissanom ter okrepijo upravljanje Zveze. Skupina Renault in Nissan sta podpisala nov sporazum o Zvezi, ki nadomešča dosedanje sporazume (zlasti Restated Alliance Master Agreement, Alliance Equity Participation Agreement in Memorandum of Understanding z datumom 12. marec 2019).

Kot je bilo oznanjeno 6. februarja 2023, bosta Skupina Renault in Nissan ohranila 15-odstotno navzkrižno lastništvo z obveznostjo mirovanja in omejitve. Renault bo 28,4-odstoten delež Nissana prenesel na francoski sklad, v katerem bodo glasovalne pravice »nevtralizirane« z nekaj določenimi izjemami. Skupina Renault bo še naprej deležna vseh ekonomskih koristi (dividend in izkupičkov za odtujene delnice) od delnic, ki bodo pod skrbništvom sklada vse do odprodaje teh delnic. Prenos delnic na sklad ne bo pomenil nobenega spremembe vrednotenja v finančnih poročilih Skupine Renault.

Po prenosu 28,4 odstotkov delnic Nissana na navedeni sklad bo Nissan lahko uveljavil glasovalne pravice vezane na njegov lastniški delež v Skupini Renault. Glasovalne pravice Skupine Renault in Nissana bodo omejene na 15 odstotkov veljavnih glasovalnih pravic, ki jih obe podjetji lahko prosto uveljavljata v tem okviru. Skupina Renault lahko skladu naroči prodajo zaupanih mu delnic Nissana, če je to komercialno razumno za Skupino Renault, vendar nima nobenih obveznosti te delnice prodati v vnaprej določenem roku. Skupina Renault bo imela proste roke za prodajo delnic Nissana, ki so zaupane temu skladu v okviru določenega in z Nissanom usklajenega postopka, v katerem lahko Nissan uveljavi predkupno pravico zase ali za določeno tretjo stran.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov