Avto.info

Močnejša usmeritev v oblikovanje

Volkswagen predstavlja načrte za prihodnost

Močnejša usmeritev v oblikovanje: Volkswagen predstavlja načrte za prihodnost

Močnejša usmeritev v oblikovanje

Avtor: Foto: Volkswagen

Letošnji večerni dogodek Group Media Night poteka pod motom "Success by Design" ("Do uspeha z oblikovanjem"). Izvršni direktor Oliver Blume je predstavil ključne ugotovitve o novi usmeritvi koncerna Volkswagen in smernice za prihodnjo strategijo oblikovanja. Oblikovanje dobiva celovit korporativni pomen: od podobe podjetja do produktov in digitalnih ponudb. Oblikovalski oddelki bodo v prihodnje še tesneje povezani z izvršnimi direktorji svojih znamk.

Dva dni pred uradnim začetkom avtosalona IAA 2023 je Volkswagen Group več kot 400 predstavnikov med­­narodnih medijev povabil v Eisbach Studios, priznan naslov za filmske produkcije. Osrednja tema večernega dogodka je bilo oblikovanje. Predsednik uprave koncerna Volkswagen Oliver Blume: "Dober dizajn je ključni dejavnik, s katerim lahko nav­dušimo naše stranke. Z bolj razdelanimi oblikovalskimi identitetami ustvarjamo prepoznavne produkte in krepimo razlikovanje med znamkami. Zunanjost, notranjost in digitalna podoba. Koncern Volkswagen postaja oblikovalsko usmerjeno podjetje."

"Dober dizajn je ključni dejavnik, s katerim lahko navdušimo naše stranke. Z bolj razdelanimi oblikovalskimi identitetami ustvarjamo prepoznavne produkte in krepimo razlikovanje med znamkami. Zunanjost, notranjost in digitalna podoba. Koncern Volkswagen postaja oblikovalsko usmerjeno podjetje." - Oliver Blume, izvršni direktor Volkswagen Group

Načrt v 10 točkah prinaša oprijemljive rezultate
Prireditev sovpada s prvo obletnico Oliverja Blumeja v funkciji izvršnega direktorja koncerna Volkswagen. Od septembra 2022, ko je Blume prevzel ta položaj, je koncern uspešno realiziral več pomembnih pobud, med katerimi so:
- izboljšana strategija platform in bolj konkurenčen tehnološki profil,
- bolj razdelan portfeljski načrt za CARIAD pod novo vodstveno ekipo,
- spodbujanje strategije "na Kitajskem za Kitajsko" z lokalnimi partnerji,
- načrt rasti za ZDA in ponovni zagon znamke Scout z električnimi modeli s svojstvenim oblikovalskim slogom za ameriški trg,
- zagon podjetja PowerCo in odločitev za novo gigatovarno v Kanadi,
- uvedba integrirane platforme za mobilnost,
- večja osredotočenost na trajnost,
- tesnejše sodelovanje s kapitalskimi trgi.

Poleg tega so bili izpeljani programi za izboljšanje kakovosti in pre­strukturirana proizvodna strategija, s čimer naj bi se celotni koncern usmeril v trajnostno uspešnost. Koncern si prizadeva predvsem za rast, ki ustvarja vrednost.

Dizajn kot osrednji razlikovalni element

Glede na več kot 100 milijonov kupcev po vsem svetu je Blume ponovno poudaril, da si podjetje prizadeva za zadovoljstvo strank. Poudaril je, da imajo koncernske znamke osrednjo vlogo pri ustvarjanju trajnostne vrednosti. Po njegovih besedah so ključ do uspeha močne znamke z jasno identiteto. Zato koncern Volks­wagen postaja "design-driven company", oblikovalsko usmerjeno podjetje.

"Dizajn naših modelov je eden najpomembnejših dejavnikov, ki odločajo o uspehu naših znamk. Vsaka znamka potrebuje svojo lastno močno osebnost," je dejal Blume. "Naša bolj razdelana oblikovalska načela so namenjena višji kakovosti oblikovanja in močnejšemu razlikovanju med znamkami. Strategija oblikovanja se osredotoča na nadaljnji razvoj uveljavljenih modelskih serij, vizionarskih električnih tehnologij in produktnih ikon koncerna Volkswagen."

Michael Mauer, vodja oblikovanja v koncernu in glavni oblikovalec pri znamki Porsche, je izpostavil strateško vlogo dizajna pri oblikovanju identitete, konsistentnosti in inovativnosti znamke. V času, ko tradicionalne razlikovalne značilnosti produktov vse bolj izgubljajo na pomenu, se dizajn čedalje bolj uveljavlja kot eden najvažnejših razlikovalnih elementov znamk: "Dizajn ima učinek. Sporoča namreč, kaj je bistvo znamke, od kod ta prihaja, kam gre in kaj jo dela edinstveno. Prek dizajna se ljudje avtomatsko povežejo z znamko, saj z njimi komunicira kot čustveni jezik." V svetu številnih znamk koncerna Volkswagen, kjer so kupci tako vozniki motornih koles Ducati kot tudi vozniki tovornjakov Scania, vsaka znamka potrebuje svojo lastno močno osebnost z edinstvenim in nezamenljivim značajem, je povedal Mauer.

Do zdaj je področje oblikovanja pri znamkah organizacijsko spadalo pod tehnični razvoj. To tesno sodelovanje se bo zaradi optimalnega procesa nastajanja produktov ohranilo tudi v prihodnje. Vendar pa bo oblikovanje zdaj dobilo celovit korporativni pomen. Zato bodo vodje oblikovanja pri posameznih znamkah v prihodnje še bližje izvršnim direktorjem svojih znamk. Namen neposrednega stika z izvršnim direktorjem je zagotavljanje celovitega izvajanja oblikovalskih načel za konsistentno izkušnjo znamke – od korporativne podobe do produktov in digitalnih ponudb vsake posamezne znamke. Pri tem bosta vedno v ospredju stranka in produkt. Na podlagi bolj razdelanih oblikovalskih načel je vsaka znamka razvila svoj oblikovalski slog, skozi katerega se vrednote znamke odražajo v specifični izkušnji znamke v notranjosti, zunanjosti in digitalni podobi. Na koncern­skem večeru Group Night so vodje oblikovanja na svojih predstavitvenih površinah prikazali te diferencirane identitete posameznih znamk.

Predstavitev modela Volkswagen ID. GTI Concept
Vrhunec večera je bilo razkritje Volkswagna ID. GTI Concept, s katerim znamka odpira naslednje poglavje ikoničnih modelov GTI. Andreas Mindt, glavni oblikovalec pri znamki Volkswagen Osebna vozila, je predstavil oblikovalska načela, ki GTI-jeve gene prenašajo v električno dobo: "Znamka Volkswagen ima bogato zgodo­vino. Zaradi stabilnosti, všečnosti in navdušenja je Volkswagen priljubljena znamka – in takšni so tudi geni naših zmogljivih modelov." ID. GTI Concept predstavlja povezavo nemških inženirskih veščin in najsodobnej­ših tehnologij. Koncern z njim poudarja pozitiven odnos do elektrifikacije, ki ne zahteva, da se odrečemo zmogljivosti, dizajnu in čustveni navezanosti, ki so značilni za modele GTI.

CUPRA razkrila provokativen dizajn
Za razliko od Volkswagna, znamke z bogato tradicijo, je Jorge Diez, glavni oblikovalec pri znamki CUPRA, predstavil konceptni avtomobil CUPRA DarkRebel, ki prestopa meje in celo postavlja pod vprašaj, kako bomo razvijali in oblikovali avtomobile za prihodnje generacije. Znamka CUPRA, ki se je rodila šele pred petimi leti, kaže, kaj lahko doseže znamka brez zgodovine: konceptni avtomobil DarkRebel s svojimi markantnimi linijami, dinamičnimi proporci in nezamenljivimi značilnostmi ruši običajne oblikovalske norme. Dizajn vozila je bil razvit v sodelovanju z globalno skupnostjo znamke, imenovano CUPRA Tribe: v njegovo snovanje je bilo vklju­če­nih več kot 270.000 prejetih spletnih konfiguracij. CUPRA DarkRebel je ultimativni izraz znamke CUPRA in uteleša njeno filozofijo – izzivati status quo in ustvarjati edinstvena, čustveno nabita vozila.

Perspektiva
Oblikovalska strategija se osredotoča na nadaljnji razvoj uveljavljenih modelskih serij, vizionarskih tehnološ­kih projektov za e-vozila in ikoničnih produktov. Koncern Volkswagen želi kot oblikovalsko usmerjeno podjetje s svojimi desetimi močnimi, jasno diferenciranimi znamkami pokriti vse segmente strank. Z bolj razdelanimi oblikovalskimi načeli, višjo kakovostjo oblikovanja in krepitvijo razlikovanja med znamkami naj bi povečali in trajno zagotovili konkurenčno prednost.

1) Konceptno vozilo
2) Konceptno vozilo

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov