Avto.info

Znamka Volkswagen v letu 2022

Znamka je v poslovnem letu 2022 še okrepila svojo dobičkonosnost

Znamka Volkswagen v letu 2022 : Znamka je v poslovnem letu 2022 še okrepila svojo dobičkonosnost

Znamka Volkswagen v letu 2022

Avtor: Foto: Volkswagen

Wolfsburg (Nemčija) – Znamka Volkswagen je v poslovnem letu 2022 še okrepila svojo dobičkonosnost. Zaradi učinkovitega upravljanja prodaje in sistematične optimizacije stroškov je podjetje doseglo dober finančni rezultat. Kljub zahtevnim gospodarskim razmeram in napetim geopolitičnim okoliščinam se je dobiček iz poslovanja pred posebnimi obremenitvami povečal na 2,6 milijarde evrov, donosnost poslovanja pa se je zvišala na 3,6 odstotka (poslovno leto 2021*: 2,2 milijarde evrov/3,2 odstotka).

Pomanjkljiva oskrba z deli in s tem povezan nižji obseg dobav sta pomembno vplivala na rezultat, še posebej v drugem polletju. Regiji Severna in Južna Amerika sta v leta 2022 veliko prispevali k dobičku; njun tržni delež naj bi se tudi v prihodnosti močno povečal. Poleg tega namerava Volkswagen še pospešiti preobrazbo v smeri elektromobilnosti: znamka pričakuje, da bo do leta 2030 delež električnih avtomobilov v njeni prodaji v Evropi znašal že okrog 80 odstotkov. Že do leta 2026 bo predstavljenih deset novih e-modelov, med njimi tudi popolnoma električni Volkswagen za manj kot 25.000 evrov. To bo model, ki bo danes kot študija ID. 2all premierno pred­stavljen svetu.

Izvršni direktor znamke Volkswagen Thomas Schäfer je ob predstavitvi bilance za leto 2022 povedal: "V preteklem letu smo Volkswagen uspešno vodili skozi operativno zahtevne okoli­ščine, hkrati pa smo na strateški ravni opravili domačo nalogo. Podjetje je dobro pripravljeno na desetletje preobrazbe, našo strategijo izvajamo sistematično in hitro."

Poudarek še naprej na stroškovni učinkovitosti
Kljub manjšemu obsegu dobav je znamka z izboljšano modelsko in cenovno politiko dosegla letni promet v višini 74 milijard evrov (prejšnje leto*: 68 milijard evrov). Okrepila se je tudi finančna osnova znamke: "čisti" neto denarni tok se je v letu 2022 izboljšal na 1,9 milijarde evrov (0,3 milijarde evrov*). K dobremu finančnemu rezultatu je med drugim pripomogla optimizacija fiksnih stroškov in stroškov distribucije. Volkswagnov finančni direktor Patrik Andreas Mayer je poudaril: "Preteklo poslovno leto so zaznamovali velika geopolitična negotovost, strmo naraščanje cen surovin in energentov, oslabljene dobavne verige ter negativni učinki pandemije na Kitajskem. Naši ukrepi za zmanjšanje stroškov in povečanje dobička so bili uspešni, kar je v teh težavnih okoli­ščinah obrodilo dobre rezultate."

Regiji Severna in Južna Amerika veliko prispevali k dobičku
Tudi krepitev dobičkonosnosti v drugih regijah po svetu še naprej prinaša rezultate. Mayer: "Še vedno zelo pozitiven razvoj v Severni in Južni Ameriki je doprinesel k letnemu rezultatu znamke." Volkswagen v teh in drugih regijah vidi velik potencial za rast. Razlog za to sta ponudba vozil, ki je posebej prilagojena trgom, in lokalna proizvodnja. V Severni Ameriki in ZDA naj bi se tržni delež do leta 2030 podvojil na vsaj pet odstotkov. V ta namen namerava Volkswagen do leta 2027 v elektro­mobilnost in digitalizacijo vložiti okrog pet milijard evrov. Tudi v Južni Ameriki naj bi do leta 2026 investirali eno milijardo evrov v nadaljnje povečanje tržnega deleža in začetek prehoda na elektromobilnost. Prva testiranja trgov v Južni Ameriki z modeli ID. že potekajo.

Volkswagen pospešuje e-ofenzivo
Z okoli 330.000 primerki je podjetje v letu 2022 prodajo popolnoma električnih vozil v svetovnem merilu povečalo za 23,6 odstotka v primerjavi s predhodnim letom. Volkswagen zdaj še povečuje hitrost prehoda na elektromobilnost: do leta 2030 naj bi bilo do osem od desetih avtomobilov, ki jih bodo prodali v Evropi, popolnoma električnih. Tudi v Severni Ameriki naj bi se delež baterijskih električnih vozil še naprej povečeval: načrtujejo, da naj bi do leta 2030 dosegel 55 odstotkov. Poleg tega bo Volkswagen do leta 2026 predstavil še deset novih baterijskih električnih modelov. Že kmalu bodo na trg pripeljali štirje novi modeli: druga generacija ID.31 in športni ID.3 GTX1, ID. Buzz Long Wheel Base1 in paradni konj ID.71. Volkswagen danes s študijo ID. 2all2 v segmentu kompaktnih avtomobilov že razkriva, kakšen bo prvi električni Volkswagen za vsakogar. Njegova osnovna cena naj bi bila nižja od 25.000 evrov. Električna mobilnost bo tako na voljo v vseh volumenskih segmentih, znamka Volkswagen pa bo tako ponujala najširšo paleto e-vozil v primerjavi s konkurenco: od vstopnega e-avtomobila do električne limuzine ID.71.

Volkswagnove tovarne vzpostavljajo večje zmogljivosti za e-avtomobile
Sočasno se pri Volkswagnu pospešeno nadaljuje preoblikovanje proizvodnje: tovarna v Emdnu se bo poleti v celoti preusmerila na električna vozila in bo nato poleg modela VW ID.4 proizvajala tudi ID.7. V tovarni v Wolfsburgu bodo jeseni začeli izdelovati tudi novo generacijo modela VW ID.3. Podjetje bo v preoblikovanje matične tovarne do začetka leta 2025 investiralo okrog 460 milijonov evrov. Tovarni v Zwickauu in Dresdnu sta že v celoti preusmerjeni na električna vozila, v Chattanoogi v ZDA pa je proizvodnja modela ID.43 stekla že lani.

V letu 2023 veliko naročil in novi modeli z učinkovitejšimi motorji z notranjim zgorevanjem
Poleg novih e-modelov bodo leta 2023 na trg prišli še drugi privlačni avtomobili z visokoučinkovitimi motorji z notranjim zgorevanjem, prilagojeni potrebam kupcev v posameznih regijah: to bodo nove različice Atlasa4 v Severni Ameriki, Virtusa4 v Braziliji ter Tiguana1 in Passata1. Znamka Volkswagen Osebna vozila je v letu 2022 po vsem svetu izdobavila 4,6 milijona vozil (–6,8 odstotka). Zaradi težavnih razmer na področju oskrbe se je prodaja v preteklem poslovnem letu nekoliko zmanjšala in je znašala 2,2 (prejšnje leto: 2,3) milijona vozil. Razlika med številom izdobavljenih in prodanih vozil gre predvsem na račun dejstva, da se kitajska skupna podjetja za proizvodnjo vozil ne prištevajo k znamki Volkswagen Osebna vozila. Povpraševanje ostaja dobro tako pri električnih avtomobilih kot tudi pri avtomobi­lih z motorjem z notranjim zgorevanjem. Samo v Evropi je za vse vrste pogonov trenutno naročenih več kot 660.000 vozil, od tega skoraj 100.000 popolnoma električnih vozil družine ID. Zdaj je prednostna naloga hitra izdelava naročenih vozil in njihova dobava kupcem.

Napovedi
Volkswagen v tekočem poslovnem letu načrtuje nadaljnje znatno povečanje dobav popolnoma električnih vozil. Finančni direktor Patrik Andreas Mayer: "S previdnim optimizmom pričakujemo, da se bodo razmere na področju oskrbe med letom stabilizirale. Sistematično si prizadevamo za izboljšanje našega stroškovnega položaja." Vendar pa se pričakuje, da bo tekoče leto še naprej zelo zahtevno z vidika oskrbe, cen surovin in energentov ter geopolitičnih razmer, je dejal Mayer. Zaradi konjunkturne negotovosti in nadaljnjega povečevanja stroškovnih pritiskov je znamka Volkswagen prilagodila napovedi za leto 2023: pričakujejo, da bo donos iz poslovanja pred posebnimi obremenitvami znašal več kot štiri odstotke.

Direktor Volkswagna Thomas Schäfer je poudaril, da je Volkswagnov proizvodni program dobro zapolnjen: "Stranke se lahko veselijo celovite ponudbe VW!" Tudi če bo leto 2023 ostalo zahtevno, je dejal Schäfer, "nas to ne bo odvrnilo od naše poti in bomo še naprej sistematično izvajali naš načrt za znamko VW in skupino volumenskih znamk."

1) Predserijska študija. Še ni v prodaji.
2) Vozilo je študija in ni v prodaji.
3) Poraba električne energije v kWh/100 km: kombinirana 19,6–16,4; emisija CO2 v g/km: kombinirana 0. Za vozilo so na voljo samo vrednosti porabe in emisij v skladu s postopkom WLTP in ne v skladu z NEVC. Poraba in emisije CO₂ so navedene v razponu, ker so odvisne od izbrane opreme vozila.
4) Vozilo v Nemčiji ni v prodaji.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov