Avto.info

FIAT tipo 1.6 multijet cross

Zasluži več pozornosti, kot je je v resnici deležen

Avtor: Foto: Jernej Prelac


Opis in fotogalerija

FIAT tipo 1.6 multijet cross: Zasluži več pozornosti, kot je je v resnici deležen FIAT tipo 1.6 multijet cross: Zasluži več pozornosti, kot je je v resnici deležen FIAT tipo 1.6 multijet cross: Zasluži več pozornosti, kot je je v resnici deležen FIAT tipo 1.6 multijet cross: Zasluži več pozornosti, kot je je v resnici deležen FIAT tipo 1.6 multijet cross: Zasluži več pozornosti, kot je je v resnici deležen

Fiata tipa v različici cross smo že preizkusili v kombinaciji z bencinskim motorjem, zdaj smo še preverili, kako se odreže v kombinaciji z dizelskim motorjem. Takrat smo zapisali, da je tipo s prenovo – in še posebej z nekaj dodatki v SUV stilu in večjo oddaljenostjo od izvedbe cross – postal precej bolj oblikovno privlačen, piko na i dodaja oranžna kovinska barva (na ceniku je navedena z imenom paprika) tokratnega tipa.

V popolnoma novo luč ga postavlja tudi 1,6-litrski dizelski motor s 96 kW (131 KM) in bogatimi 320 Nm navora. Je brez kakršne koli hibridne navlake, streže pa mu ročni menjalnik s šestimi stopnjami prenosa. Motor ni niti glasen niti žejen, temveč prijetno prožen prek širokega območja vrtljajev in prijeten ter zmogljiv sopotnik tako pri mestni vožnji kot na avtocesti.

Resda ni tako instagramovsko privlačen kot fiat 500, a si vseeno zasluži več pozornosti, kot je je v resnici deležen.

Za razliko od bencinarja je zaloge moči vedno dovolj in tudi pri polno obremenjenem vozilu ne boste občutili pomanjkanja, za povrh boste s polno posodo goriva lahko prevozili celo več kot tisoč kilometrov. Ja, dandanes to zmorejo le redki avtomobili. Skratka, po našem mnenju večja moč in s tem povezane opazno boljše zmogljivosti govorijo v korist dizelskemu motorju, čeprav je ta dva tisočaka dražji od bencinarja. Z njim med drugim dobite še šeststopenjski menjalnik namesto petstopenjskega in približno dva in pol litra nižjo porabo goriva (naši testni podatki).

Ne glede na motorno izbiro je tipo razmeroma prostoren avtomobil, v katerem se zlahka peljejo štirje odrasli ljudje z njihovo prtljago vred. Vozne lastnosti so dobro uravnotežene, podvozje pa precej mehko in s primernim blaženjem udarcev s ceste, a kljub temu se tipo tudi skozi ovinke lahko pelje precej hitro in brez pretiranega nagibanja.

FIAT tipo 1.6 multijet cross: Zasluži več pozornosti, kot je je v resnici deležen
FIAT tipo 1.6 multijet cross: Zasluži več pozornosti, kot je je v resnici deležen
FIAT tipo 1.6 multijet cross: Zasluži več pozornosti, kot je je v resnici deležen
FIAT tipo 1.6 multijet cross: Zasluži več pozornosti, kot je je v resnici deležen
Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov