Avto.info

Tehnološki dosežek

Nova Boscheva dizelska tehnologija je rešitev za težave z emisijami NOx

Tehnološki dosežek: Nova Boscheva dizelska tehnologija je rešitev za težave z emisijami NOx

Tehnološki dosežek

Avtor: Foto: Bosch
Tehnološki dosežek: Nova Boscheva dizelska tehnologija je rešitev za težave z emisijami NOx Tehnološki dosežek: Nova Boscheva dizelska tehnologija je rešitev za težave z emisijami NOx

Stuttgart in Renningen, Nemčija: »Dizel ima prihodnost. Danes želimo trajno ovreči namigovanja o koncu dizelske tehnologije.« S temi besedami je na letni konferenci podjetja Bosch izvršni direktor dr. Volkmar Denner oznanil odločilni tehnološki preboj na področju dizelske tehnologije.

Nova Boscheva tehnologija bi proizvajalcem vozil lahko omogočila, da emisije dušikovih oksidov (NOx) zmanjšajo tako drastično, da bi vozila že zdaj delovala v skladu s prihodnjimi mejnimi vrednostmi. Celo pri testiranju RDE (emisije, proizvedene pri dejanski vožnji) emisije iz vozil, ki so opremljena z novo Boschevo dizelsko tehnologijo, niso le znatno nižje od sedanjih mejnih vrednosti, temveč tudi od tistih, ki naj bi začele veljati leta 2020. Boschevi inženirji so te rezultate dosegli z izboljšanjem obstoječih tehnologij, zato niso potrebne dodatne komponente, ki bi zvišale ceno. »Bosch premika meje tehnično mogočega,« je povedal Denner.

»Dizelska vozila, opremljena z najnovejšo Boschevo tehnologijo, bodo kategorizirana kot nizkoemisijska vozila in hkrati cenovno dostopna.« Izvršni direktor podjetja Bosch je pozval k večji transparentnosti glede emisij CO2, ki jih povzroča cestni promet, ter prav tako pozval, naj se v prihodnosti poraba goriva in posledično emisije CO2 merijo glede na dejanske razmere na cesti.

Rekordno nizke meritve glede na dejanske razmere na cesti: 13 mg emisij NOx na kilometer
Od leta 2017 evropska zakonodaja zahteva, da novi potniški modeli avtomobilov, ki so testirani v skladu z mešanico mestnega, zunajmestnega in avtocestnega voznega cikla (v skladu z RDE), ne proizvajajo več kot 168 miligramov emisij NOx na kilometer. Mejne vrednosti bodo od leta 2020 znižane na 120 miligramov. Toda že danes vozila, opremljena z Boschevo dizelsko tehnologijo, proizvedejo le 13 miligramov emisij NOx na standardnih zakonsko predpisanih voznih ciklih RDE. To je približno desetina predpisane mejne vrednosti, ki bo začela veljati po letu 2020.

Tudi pri vožnji v izredno zahtevnih mestnih razmerah, kjer testni parametri precej presegajo zakonske zahteve, Boscheva testna vozila proizvedejo le 40 miligramov emisij NOx na kilometer. Boschevi inženirji so ta tehnološki preboj dosegli v zadnjih nekaj mesecih. Tako nizke rezultate omogoča kombinacija napredne tehnologije vbrizgavanja goriva, na novo razvitega sistema za upravljanje zračnega pretoka in inteligentnega upravljanja temperature. Emisije NOx zdaj lahko ostanejo pod zakonsko dovoljeno ravnjo v vseh okoliščinah, naj vozilo vozite dinamično ali počasi, v zimskih ali poletnih temperaturah, na avtocesti ali v zgoščenem mestnem prometu. »Dizel je še naprej primeren za mestni promet, naj gre za voznike obrtnike ali dnevne migrante,« je dejal Denner.

Bosch je dokaze za ta inovativni tehnološki napredek predstavil na velikem dogodku za medije v Stuttgartu. Številni nemški in tuji novinarji so imeli priložnost preizkusiti testna vozila, opremljena z mobilno merilno opremo, v zgoščenem mestnem prometu, kar je predstavljalo še posebej zahtevne razmere. Rezultate, ki so jih zabeležili novinarji, in pot, po kateri so vozili, si lahko ogledate tukaj (povezava do drsnic o testni vožnji). Ker ukrepi za zmanjševanje emisij NOx na porabo goriva ne vplivajo bistveno, dizel ohranja svoje primerjalne prednosti v smislu ekonomičnosti porabe goriva, emisij CO2 in posledično prijaznosti do okolja.

Umetna inteligenca lahko še poveča učinkovitost izgorevanja v motorjih Kljub temu tehnološkemu napredku dizelski motor še ni dosegel svojega polnega potenciala. Bosch zdaj želi s pomočjo umetne inteligence nadgraditi najnovejši napredek. To bo še en korak k pomembnemu mejniku: razvoju motorja z notranjim izgorevanjem, ki – z izjemo CO2 – nima praktično nobenega vpliva na zunanji zrak.

»Trdno verjamemo, da bo dizelski motor še naprej igral pomembno vlogo v prihodnosti mobilnosti. Dokler elektromobilnost ne prodre na množični trg, bomo še vedno potrebovali visoko učinkovite motorje na notranje izgorevanje,« je dejal Denner. Ambiciozni cilj, ki ga je zadal Boschevim inženirjem, je razvoj nove generacije dizelskih in bencinskih motorjev, ki ne proizvajajo nobenih posebnih emisij ali emisij NOx. Želi si celo, da bi bili pri merilni postaji Neckartor v Stuttgartu, kjer beležijo hudo onesnaženost, prihodnji motorji na izgorevanje odgovorni za nič več kot mikrogram emisij NOx na kubični meter zunanjega zraka – kar je enako štiridesetini ali 2,5 % trenutne mejne vrednosti 40 mikrogramov na kubični meter.

Bosch želi še več: transparentnost in realistično testiranje porabe goriva in emisij CO2
Denner je pozval, naj se pozornost ponovno usmeri na emisije CO2, ki so neposredno povezane s porabo goriva. Dejal je, da se testi porabe ne bi smeli več izvajati v laboratorijih, ampak v dejanskih razmerah med vožnjo. To bi ustvarilo sistem, ki bi bil primerljiv tistemu, ki je v uporabi za merjenje emisij. »To bi za stranko pomenilo večjo transparentnost in bolj osredotočeno ukrepanje proti podnebnim spremembam,« je povedal Denner.

Prav tako bi vse ocene emisij CO2 morale zajemati veliko več kot le rezervoar za gorivo ali akumulator: »Potrebujemo transparentno oceno vseh emisij CO2, ki jih proizvede cestni promet, torej ne samo emisij, ki jih proizvajajo vozila sama, ampak tudi tistih, ki so proizvedene med proizvodnjo goriva ali elektrike, ki jih napaja,« je dejal Denner. Dodal je, da bi ogljični odtis, ki bi zajemal več dejavnikov, voznikom električnih vozil omogočil pravo predstavo vpliva te oblike mobilnosti na podnebje. Hkrati bi uporaba nefosilnih goriv lahko izboljšala ogljični odtis motorjev na notranje izgorevanje.

Kodeks za razvoj izdelka: snovanje etične tehnologije
Denner, ki je v podjetju prav tako odgovoren za raziskovanje in napredno inženirstvo, je javnosti predstavil Boschev kodeks za razvoj izdelka. V njem so zapisana načela podjetja za razvijanje Boschevih izdelkov. Prvič, vključitev funkcij, ki samodejno zaznavajo testne cikle, je strogo prepovedana. Drugič, izdelki Bosch ne smejo biti optimizirani za testne situacije. Tretjič, običajna, vsakdanja uporaba izdelkov Bosh mora varovati človeško življenje, varčevati z viri in varovati okolje v največji možni meri.

»Poleg tega naše delo vodita načelo zakonitosti in naš etos 'tehnika za življenje'. Kadar se porajajo dvomi, imajo Boscheve vrednote prednost pred željami strank,« je povedal Denner. Tako na primer od sredine leta 2017 Bosch ni več vključen v evropske projekte za bencinske motorje, ki ne vključujejo uporabe posebnega filtra. 70.000 sodelavcev, večinoma iz oddelka za raziskovanje in razvoj, bo v sklopu največjega izobraževalnega programa v 130-letni zgodovini podjetja izobraženih o naših novih načelih do konca leta 2018.

Kako se nova dizelska tehnologija razlikuje od drugih?
Zmanjševanje emisij NOx v dizelskih vozilih sta do zdaj onemogočala dva dejavnika. Prvi je način vožnje. Tehnološka rešitev, ki jo je razvil Bosch, je zelo odziven sistem za upravljanje zračnega pretoka motorja. Dinamični način vožnje zahteva enako dinamično kroženje izpustnih plinov. To je mogoče doseči s turbopihalom, optimiziranim za RDE, ki se odziva hitreje kot navadni turbopihalniki. Zaradi kombinacije visoko- in nizkotlačnega kroženja izpušnih plinov je sistem za upravljanje zračnega pretoka še fleksibilnejši.

To pomeni, da vozniki lahko speljejo hitreje brez povečanega proizvajanja emisij. Enako pomemben je vpliv temperature. Da zagotovimo optimalno konverzijo NOx, mora biti temperatura izpušnih plinov več kot 200 stopinj Celzija. Med vožnjo po mestu ta temperatura pogosto ni dosežena. Bosch se je zato odločil za sofisticiran sistem upravljanja temperature za dizelske motorje. Ta aktivno nadzira temperaturo izpušnih plinov in tako zagotavlja, da je izpušni sistem vroč dovolj dolgo, da deluje v stabilnem temperaturnem obsegu in omogoča nizko stopnjo emisij.

Kdaj bo tehnologija pripravljena na proizvodnjo?
Boschev novi dizelski sistem temelji na komponentah, ki so na trgu že dostopne. Strankam je tako že na voljo in je lahko vključen v proizvodne projekte.

Zakaj je vožnja po mestu zahtevnejša kot vožnja zunaj njega ali vožnja po avtocesti?
Da zagotovimo optimalno konverzijo NOx, morajo izpušni plini imeti temperaturo več kot 200 stopinj Celzija. Med vožnjo po mestu ta temperatura pogosto ni dosežena, saj so vozniki ujeti v prometnih zamaških oz. prometu tipa »ustavi in spelji«. Posledično se izpušni sistem ohladi. Boschev novi sistem za upravljanje
temperature z aktivnim uravnavanjem temperature izpušnih plinov to težavo
odpravi.

Ali uravnavanje temperature zahteva vgraditev pomožnega 48-voltnega grelca v sistem za izpušne pline ali podobne dodatne komponente?
Boschev novi dizelski sistem temelji na komponentah, ki so že dostopne na trgu, in ne potrebuje dodatnega 48-voltnega sistema v vozilu.

Bo nova Boscheva tehnologija znatno podražila dizelske motorje?
Boscheva dizelska tehnologija temelji na komponentah, ki so že v uporabi pri proizvodnji vozil. Odločilni napredek je plod nove kombinacije obstoječih tehnologij. Ne zahteva nobene dodatne strojne komponente, zato zmanjševanje emisij ne bo povzročilo nobenih podražitev dizelskih vozil.

Bo dizelski motor zaradi nove tehnologije izgubil svoje primerjalne prednosti v smislu ekonomičnosti porabe goriva ali okolju prijaznega delovanja?
Ne. Cilj naših inženirjev je bil jasen: zmanjšati emisije NOx in hkrati obdržati primerjalne prednosti dizelskega motorja v povezavi z emisijami CO2. Dizel bo tako ostal okolju prijazen.

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.