Avto.info

The Pilgreens

Zeleni »pridigarji« in električni tuk-tuk so se ustavili v Ljubljani

The Pilgreens: Zeleni »pridigarji« in električni tuk-tuk so se ustavili v Ljubljani

The Pilgreens

Avtor: Foto: Ecetera d.o.o.
The Pilgreens: Zeleni »pridigarji« in električni tuk-tuk so se ustavili v Ljubljani The Pilgreens: Zeleni »pridigarji« in električni tuk-tuk so se ustavili v Ljubljani The Pilgreens: Zeleni »pridigarji« in električni tuk-tuk so se ustavili v Ljubljani The Pilgreens: Zeleni »pridigarji« in električni tuk-tuk so se ustavili v Ljubljani

Trije francoski študentje, imenovani The Pilgreens, so se 17. novembra na povabilo Društva za električna vozila (DEVS) s svojim električnim vozilom tuk-tuk ustavili pri hotelu Four Points by Sheraton Ljubljana, kjer so predstavili svoje dosedanje potovanje. Obisk Slovenije je obeležil mejnik 17.000 na elektriko prevoženih kilometrov. S svojim potovanjem iz tajskega Bangkoka do francoskega mesta Toulouse želijo The Pilgreens dokazati, da lahko preprosto vozilo z električnim pogonom brez težav opravi več kot 20 tisoč kilometrov dolgo pot.

Študentje so se za izziv odločili v želji promovirati čistejše vire energije. Ljudem želijo pokazati, da so električna vozila uporabna in primerna za vse podvige – od prevoza do trgovine do norega izleta s prijatelji. Pot ekipo z električnim tuk-tukom vodi skozi 16 držav, prevozili pa jo bodo v 120 dneh, pri čemer se študentje zanašajo zgolj na energijo iz sončnih celic in dobrosrčnost tujcev, ki jim odstopijo električno vtičnico, iz katere nato napolnijo dve bateriji svojega vozila. The Pilgreens načrtujejo, da se bodo v Francijo vrnili konec novembra, prav v času konference organizacije Združenih narodov o podnebnih spremembah.

Prevozno sredstvo tuk-tuk, predelano na električni pogon, poganja DC motor moči 7 kW, zmogljivost vgrajenih baterij pa je 35 kWh. Baterije za popolno napolnitev prek standardne omrežne gospodinjske vtičnice potrebujejo 14 ur, z enim polnjenjem pa tuk-tuk prevozi približno 350 kilometrov s hitrostmi do 70 km/h, saj so mu v pomoč tudi sončne celice skupne zmogljivosti do 560W. Električno predelano vozilo je moč obremeniti z do 400 kilogrami tovora, prevaža pa lahko do 7 potnikov. V nakup in predelavo vozila tuk-tuk so The Pilgreens vložili 24 tisoč evrov.

»V Sloveniji smo na dobri poti, da postanemo elektro mobilna družba, kar dokazujejo tudi številne domače dobre prakse. Vsekakor pa bi dodatne spodbude v smeri električne mobilnosti pričakovali tudi od države, predvsem okoljskih in infrastrukturnih resorjev, ki bi lahko svoja službena vozila nadomestila z električnimi in tako postavila zgled drugim,« meni predsednik društva za električna vozila Slovenije - DEVS Simon Čretnik.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov