Avto.info

Hyundai i20 N 1.6 T-GDI performance

Čas za prehitevanje!

Avtor: Foto: Jernej Prelac


Opis in fotogalerija

Hyundai i20 N 1.6 T-GDI performance: Čas za prehitevanje! Hyundai i20 N 1.6 T-GDI performance: Čas za prehitevanje! Hyundai i20 N 1.6 T-GDI performance: Čas za prehitevanje! Hyundai i20 N 1.6 T-GDI performance: Čas za prehitevanje! Hyundai i20 N 1.6 T-GDI performance: Čas za prehitevanje! Hyundai i20 N 1.6 T-GDI performance: Čas za prehitevanje! Hyundai i20 N 1.6 T-GDI performance: Čas za prehitevanje! Hyundai i20 N 1.6 T-GDI performance: Čas za prehitevanje! Hyundai i20 N 1.6 T-GDI performance: Čas za prehitevanje!

Kar nekaj let smo govorili o tem, kako Hyundai počasi, a zanesljivo dohiteva evropske in japonske tekmece. No, zdaj je že jasno, da jih je dohitel. Še več, prišel je čas za prehitevanje. Dobesedno. Korejci namreč pridno širijo družino športnih modelov N. Modelu i30 N sta se pred kratkim pridružila kona N in manjši i20 N. In verjemite, da so prehitevanja z njimi pravi užitek. To brez dvoma velja za i20, ki je na pogled še bolj agresiven in dinamičen od večjih bratov s črko N v oznaki. Za to so poleg ostrih karoserijskih linij in 18-palčnih platišč zaslužni izstopajoči aerodinamični dodatki. Zaradi rdeče barve ni mogoče spregledati podaljškov odbijačev in pragov, pobalinsko naravo malčka pa jasno poudarjata zadnji usmerjevalnik zraka, ki gosti dvojno ovalno izpušno cev, in velik strešni spojler.

Res ima kar nekaj elektronskih igrač, a z ročnim menjalnikom s kratkimi in čvrstimi hodi prestavne ročice ohranja pristne vozne užitke.

In če ga kljub temu kdo začuda ne bo opazil, ga bo zagotovo slišal. S športno rezkim zvokom lepo zahrumi že ob zagonu, še bolj razgrajaški postane v športnih voznih načinih. Ob umiku noge s plina tudi prav lepo zabrbota. Izvor tega zvoka je 1,6-litrski turbobencinski štirivaljnik, ki razvije 150 kilovatov (204 KM) moči in 304 Nm navora. To se s šeststopenjskim ročnim menjalnikom prenaša na sprednji kolesi in zadostuje za pospešek do stotice v 6,2 sekunde ter končno hitrost 230 kilometrov na uro. To so vsekakor spoštovanja vredne zmogljivosti, ki pa smo jih pri nabritih malčkih v tem razredu že vajeni. Toda pomembnejši so občutki, ki jih takšna žepna raketa lahko zagotovi z voznimi lastnostmi in drugimi sladkorčki. In lahko vam povemo, da i20 N z njimi ne skopari. Pohvalili smo že vozne lastnosti običajnega i20 tretje generacije, za kar je med drugim zaslužen dober okvir. Ta je pri izvedbi N ojačan v kar 12 točkah, kar zagotavlja trdnost, ki je ključna za športne avtomobile.

Drugo zagotovilo za dobre vozne lastnosti je vzmetenje, ki za razliko od tistih pri i30 in koni N ni nastavljivo. Je športno trdo, a morda malce manj, kot bi pričakovali. Zato voznika in potnikov ne spravlja v obup pri vožnji čez krajše neravnine ali čez hitrostne ovire. Volan z električno servo ojačitvijo je natančen in zelo dobro poroča o dogajanju pod kolesi. Sprednji v ovinkih zelo vneto grabita asfalt tudi zaradi mehanske delne zapore diferenciala, za katero je pri osnovnem modelu treba doplačati 680 evrov, pri različici performance pa je vgrajena serijsko. Zato je avtomobilček izjemno vodljiv in gre točno tja, kamor ga usmerimo. Ob tem posreduje vrhunski občutek nadzora in zanesljivosti, saj daje vselej vedeti, kje je meja, ki je ne smemo prevoziti, da se ne bi vse skupaj končalo z opravki na zavarovalnici ali, bog ne daj, z obiskom kakšne zdravstvene ustanove. Ustanove, ki se jim z njim ni mogoče izogniti, pa so, seveda, bencinske črpalke. A ob povprečni porabi 8,4 litra na 100 kilometrov, kolikor smo izmerili na testu, ti obiski ne bodo pretirano pogosti.

6,2 sekunde traja pospeševanje do stotice, zaključi pa se pri 230 kilometrih na uro.

Model i20 N ima torej spoštovanja vredno športno naravnano mehansko zasnovo. Poleg tega ponuja kup »zabavne elektronike« za bolj intenzivno športno doživetje. Ob voznih načinih eco, normal in sport, ob katerih se poleg odzivnosti motorja, krmiljenja in zvoka prilagaja tudi grafika na zaslonu prikazanih merilnikov, je na voljo še bolj športen način N (s čisto posebno grafiko z merilnikom vrtljajev v glavni vlogi). Ta vpliva na vse nastavitve avtomobila in omogoča poljubno nastavljanje posameznih sklopov (motor, krmiljenje, sistem za izenačevanje vrtljajev, sistem za nadzor stabilnosti, zvok izpušnega sistema), pri čemer ob stopnji sport ponuja še stopnjo sport+. A tudi to še ni vse. Na volanskem obroču poleg klasičnih gumbov za upravljanje tempomata in multimedijske naprave ter dveh velikih modrih gumbov za izbiro voznih načinov najdemo še velik rdeč gumb za neposreden vklop omenjenega sistema za izenačevanje vrtljajev pri pretikanju v nižjo prestavo – rev matching. Zabavno, ni kaj. Skoraj kot v video igrici, a veliko bolje.

I20 N namreč ni igrača, temveč zelo dober športni avtomobil, ki v izvedbi performance za 25 tisočakov, poleg očitnih športnih lastnosti, prinaša praktično popolno opremo, ki med drugim vključuje žarometa bi-LED, samodejno klimatsko napravo, sistema za nadzor mrtvih kotov in samodejno ohranjanje smeri, multimedijsko napravo z navigacijo in ozvočenje znamke Bose. Ob tem je za doplačilo na voljo še nekaj malenkosti.

Hyundai i20 N 1.6 T-GDI performance: Čas za prehitevanje!
Hyundai i20 N 1.6 T-GDI performance: Čas za prehitevanje!
Hyundai i20 N 1.6 T-GDI performance: Čas za prehitevanje!
Hyundai i20 N 1.6 T-GDI performance: Čas za prehitevanje!
Hyundai i20 N 1.6 T-GDI performance: Čas za prehitevanje!
Hyundai i20 N 1.6 T-GDI performance: Čas za prehitevanje!
Hyundai i20 N 1.6 T-GDI performance: Čas za prehitevanje!
Hyundai i20 N 1.6 T-GDI performance: Čas za prehitevanje!
Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov