Avto.info

DS 7 E-tense 300 4x4 rivoli

Zunaj množice

Avtor: Foto: Jernej Prelac


Opis in fotogalerija

DS 7 E-tense 300 4x4 rivoli: Zunaj množice DS 7 E-tense 300 4x4 rivoli: Zunaj množice DS 7 E-tense 300 4x4 rivoli: Zunaj množice DS 7 E-tense 300 4x4 rivoli: Zunaj množice DS 7 E-tense 300 4x4 rivoli: Zunaj množice DS 7 E-tense 300 4x4 rivoli: Zunaj množice DS 7 E-tense 300 4x4 rivoli: Zunaj množice DS 7 E-tense 300 4x4 rivoli: Zunaj množice

V Evropi najbolj priljubljeni model francoske prestižne znamke, ki ga poznamo od leta 2018, je pred kratkim doživel prenovo. Ta mu je prinesla predvsem stilsko posodobitev z novo masko in novimi precej posebnimi navpičnimi dnevnimi lučmi, ki jim pri DS-u pravijo tančica. Rahlo so prenovili tudi zadek, na katerem med drugim opazimo napis z imenom znamke. Na splošno pa so za zunanjost uporabili nekaj manj kromiranega okrasja, s čimer poudarjajo prijaznost do okolja.

Notranjost ohranja poznano zasnovo s poudarkom na kakovosti materialov in izdelave ter nekaj oblikovnimi posebnostmi, ki vplivajo tudi na splošno ergonomijo. Pri tem imamo v mislih stikala za pomik stekel na sredinskem grebenu, ki so stilsko gotovo nekaj posebnega, a žal ne najbolj praktična za uporabo. Enako velja za upravljanje multimedijske in klimatske naprave, ki z izjemo nekaj gumbov na volanskem obroču v celoti poteka prek zaslona na dotik. Tu so sicer tudi bližnjice do nekaterih funkcij pod zaslonom, pri čemer gre prav tako za na dotik občutljivo površino, ki za uporabo zahteva umik pogleda s ceste. Prenovljeni vmesnik omogoča različne prikaze in njihovo personalizacijo. S sistemom DS Iris je na voljo tudi glasovno upravljanje, ne manjka pa niti brezžična povezljivost s sistemoma Android Auto in Apple CarPlay.

Njegov cilj je biti drugačen od klasičnih premijskih tekmecev.

Ugoden položaj za volanom se najde zlahka. Sedeži, ki so pri opremi rivoli odeti v usnje, pri čemer sta sprednja z dodatnim paketom udobje lahko tudi ogrevana, ventilirana ter s funkcijo masaže, so izjemno udobni. Nad udobjem se ne moremo pritoževati niti v drugi vrsti, kjer je tudi za višjerasle potnike dovolj prostora v vse smeri. Glede na salonsko notranjost bi od Deesove sedmice pričakovali še več udobja v vožnji, za katero med drugim skrbi prilagodljivo podvozje DS active scan. Slednje s pomočjo kamere spremlja lastnosti cestišča pred vozilom in samodejno prilagaja delovanje vzmetenja. Sicer dobro blaži udarce pri vožnji čez neravnine, a pri tem ni tako prepričljivo kot pri DS 4 oziroma ne izstopa občutno v primerjavi s tekmeci. Podobno velja za hibridni pogonski sklop, ki ga sestavljajo 1,6-litrski turbobencinar in dva elektromotorja. V hibridnem načinu je ob umirjeni vožnji zelo uglajen, ko pa želimo iz njega izvleči nekaj dinamike, se v kabini konkretno zasliši nič kaj posebej plemeniti zvok štirivaljnika, ki ga dobro poznamo iz številnih drugih Stallantisovih modelov. Sam ponuja 147 kilovatov (200 KM) moči, vsak elektromotor pa po 81 kilovatov (110 KM). Skupaj je na voljo 221 kilovatov oziroma 300 bencinsko-električnih »konjev«, ki omogočajo zelo živahno pospeševanje. Stotica je dosegljiva v športnih 5,9 sekunde, končna hitrost pa znaša prav tako spoštovanja vrednih 240 kilometrov na uro. Baterija s kapaciteto 14,2 kilovatne ure obljublja 66 kilometrov dosega po meritvenem ciklu WLTP, pri čemer jih je nam uspelo prevoziti le med 30 in 40. Ob tem smo na testu zabeležili porabo goriva 6,9 litra na 100 kilometrov, kar je sprejemljivo, a seveda daleč od po meritvenem ciklu WLTP izmerjenih 1,2 litra. Med voznimi načini najdemo način 4x4, pri katerem zadnji kolesi poganja elektrika. Sistem namreč tudi ob izpraznjeni bateriji vselej zagotavlja dovolj električne energije za delovanje elektromotorja na zadnji osi (tudi s pomočjo bencinskega agregata).

7,4 kilovata znaša največja moč polnjenja baterije s kapaciteto 14,2 kilovatne ure.

Bogata serijska oprema poleg omenjenega usnjenega oblazinjenja in prilagodljivega vzmetenja vključuje tudi odlične prilagodljive matrične žaromete pixel LED, doplačati pa je treba za naprednejše asistenčne sisteme, ki so vključeni v paket drive assist in med drugim omogočajo polsamodejno vožnjo druge stopnje ter spremljanje pozornosti voznika s pomočjo infrardeče kamere. Za vse to je treba odšteti skoraj 67 tisočakov. To ceno DS 7 upravičuje predvsem z razkošno notranjostjo, malce manj pa s tehnično zasnovo, ki si jo deli z drugimi manj žlahtnimi modeli skupine Stellantis. Njegova prednost nedvomno ostaja drugačnost, ki jo bodo cenili vsi, ki se ne želijo biti vkalupljeni v imidž klasičnih premijskih znamk in njihovih precej bolj množičnih modelov.

DS 7 E-tense 300 4x4 rivoli: Zunaj množice
DS 7 E-tense 300 4x4 rivoli: Zunaj množice
DS 7 E-tense 300 4x4 rivoli: Zunaj množice
DS 7 E-tense 300 4x4 rivoli: Zunaj množice
Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov