Avto.info

Abarth 595 esseesse in 124 Rally Tribute

Abarth praznuje 70 let zgodovine na mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi

Abarth 595 esseesse in 124 Rally Tribute: Abarth praznuje 70 let zgodovine na mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi

Abarth 595 esseesse in 124 Rally Tribute

Avtor: Foto: Abarth
Abarth 595 esseesse in 124 Rally Tribute: Abarth praznuje 70 let zgodovine na mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi Abarth 595 esseesse in 124 Rally Tribute: Abarth praznuje 70 let zgodovine na mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi Abarth 595 esseesse in 124 Rally Tribute: Abarth praznuje 70 let zgodovine na mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi Abarth 595 esseesse in 124 Rally Tribute: Abarth praznuje 70 let zgodovine na mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi Abarth 595 esseesse in 124 Rally Tribute: Abarth praznuje 70 let zgodovine na mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi Cisitalia Abarth 204A Spyder Corsa (1949)

Cisitalia Abarth 204A Spyder Corsa (1949)

Fiat Abarth 850

Fiat Abarth 850

Fiat Abarth 595

Fiat Abarth 595

Fiat Abarth 595 Competizione

Fiat Abarth 595 Competizione

Fiat Abarth 124 Spider

Fiat Abarth 124 Spider

Fiat Abarth 131 Rally

Fiat Abarth 131 Rally

Fiat Ritmo Abarth 125 TC

Fiat Ritmo Abarth 125 TC

Na mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi blagovna znamka s podobo škorpijona praznuje 70. obletnico ustanovitve. Zvezdi sta novi Abarth 595 esseesse in omejena serija Abarth 124 Rally Tribute, oba pristna izraza dirkaške duše blagovne znamke in njena veličastna preteklost v motošportu.

Če pogledamo posebnosti, je prvi avtomobil poklon legendarnemu Sixties tuning kit, ki je bil uspešno obujen leta 2009 na novem Abarth 500. Drugi debitant pa je Abarth 124 Rally, ki je po izjemno uspešni sezoni dosegel vrhunec z osvojitvijo pokala FIA R-GT in Evropskega prvenstva v reliju ter več kot 40 zmagami v 12 različnih državnih prvenstvih in ki si bo prizadeval braniti prevladujoči položaj in osvojene naslove tudi v letu 2019.

Novi Abarth 595 esseesse
Neverjetni Abarth 595 esseesse se je vrnil in vdihnil novo življenje imenu znamke, ki se ozira nazaj na svoje začetke, ko so kompleti za predelovanje iz šestdesetih Karlu Abarthu prinesli pravo bogastvo. Abarth je slovel kot izumitelj kompletov, zasnovanih za povečanje zmogljivosti avtomobilov masovne proizvodnje.

Leta 1964 se je zgodil prvenec Abarth 595 esseesse, ki je bil predelan s pomočjo uplinjača Solex 34 PBIC in posebnega sesalnega razdelilnika, ulitega v enem kosu lahke zlitine skupaj s pokrovom valja, kar je povečalo njegovo moč na 32 KM. Na zunaj je bil avtomobil prepoznaven po gumijastih vezicah, ki so namesto običajne ključavnice varovale motorni pokrov, zamenjal pa jo je emajliran logotip Abarth. V notranjosti je "nevaren mali škorpijon" razkazoval značilne značke, vključno z monogramom "SS" z velikimi tiskanimi črkami na motornem pokrovu in prtljažniku, pa tudi "esseesse" v celoti z malimi črkami na armaturni plošči. Za italijanske navdušence za športne avtomobile je bil to takojšen uspeh.

Uspeh, ki ga je nato leta 2009 ponovil prvotni komplet za predelave "esseesse" za novega Abarth 500, ki je ugledal luč sveta leta 2008. Predelave so povečale moč motorja na 160 KM in spremenile nastavitev vzmetenja z Eibachovimi športnimi vzmetmi, poleg zmogljivejšega zavornega sistema in drugih vsebin, ki črpajo svoj navdih iz dirkalnega športa. Še več, da bi zagotovili skladnost z najzahtevnejšimi standardi nadzora in varnosti, so komplet za predelave "esseesse" lahko vgrajevali samo pooblaščeni Abarthovi mehaniki.

Danes, 10 let kasneje, ikona "esseesse" napoveduje vrnitev na vrh serije Abarth. Opremljena je z najzmogljivejšim motorjem blagovne znamke, ki razvije 180 KM. Novi Abarth 595, ki je namenjen ljubiteljem čiste zmogljivosti, saj združuje adrenalin in športnost blagovne znamke s podobo škorpijona, neločljivo povezana z značilnim oblikovanjem, slogom in povezljivostjo.

V najboljši Abarthovi tradiciji je ta avtomobil resnično izjemen s posebno standardno opremo, ki zagotavlja neponovljivo vozniško izkušnjo, vedno pospremljeno z nezamenljivim zvokom izpušnega sistema, izdelanega v podjetju Akrapovič, ki je po meri izdelan za avtomobile z značko škorpijona in ki združuje izjemno zmogljivost s še bolj razburljivim zvokom.

Novi Abarth 595 esseesse ima tudi visokozmogljiv zavorni sistem Brembo, ki zagotavlja odlično odzivnost in popolno vodljivost, zahvaljujoč perforiranim sprednjim zavornim kolutom s prisilnim zračenjem in "prevelikim" rdečim zavornim sedlom. Natančneje, sistem je sposoben poravnati zavorne obloge z zavorno površino koluta, za hitro razpršitev toplote in izboljšano odzivnost avtomobila pri zaviranju.

Standarden je tudi posebni zračni filter " BMC", ki zagotavlja boljšo zmogljivost pretoka dovodnega zraka od običajnih filtrov, z očitnimi prednostmi za kakovost zgorevanja zmesi, izhodno moč in posledično učinkovitost. Oprema novega Abarth 595 esseesse je dopolnjena z zadnjim vzmetenjem Koni FSD (Frequency Selective Damping), ki optimizira vozniško izkušnjo in zagotavlja še boljšo lego na cesti, vodljivost in stabilnost v popolni varnosti. In nenazadnje, standardna oprema vključuje tudi 7-palčni navigacijski sistem Uconnect HD z zaslonom na dotik, vključno s funkcijo Abarth Telemetry, podporo za Apple CarPlay in združljivostjo Android AutoTM*.

Bogato standardno opremo spremljajo edinstvene estetske značilnosti. Na zunaj novega Abarth 595 esseesse zaznamujejo 17-palčna aluminijasta platišča Supersport z novo barvo Racing White, Abarthove črte na bokih, pokrova zunanjih ogledal in ujemajoč prednji in zadnji spojler. Če povzamemo, je novi Abarth "certificiran" s posebnim "esseesse" bistvom na svoji uniformi, ki skupaj z logotipom "70th anniversary" naredi ta športni avtomobil resnično edinstven in ekskluziven. Dirkaška osebnost Abarth 595 esseesse je jasno izražena s športnimi sedeži "Sabelt 70" s karbonskim hrbtiščem in karbonskimi prevlekami na pedalih. Še več, za 595 je zdaj na voljo cela nova serija Sabeltovih sedežev, ki obeležujejo 70. rojstni dan Abartha s številko 70, vezeno na sedežni prevleki. Ti sedeži imajo še izboljšano obliko, vložke in oblazinjenje, kar omogoča še bolj intenzivno vozniško izkušnjo.

Abarth 124 Rally Tribute
Ženevski sejem gosti svetovni prvenec novega Abarth 124 Rally Tribute, ki slavi lanskoletno zmagoslavje dirkalnega avtomobila "124 rally" v pokalu FIA R-GT, kot tudi približno 40 zmag razreda v 12 državnih prvenstvih, v katerih je tekmoval.

Izdelan v omejeni izdaji: samo 124 avtomobilov. Novi Abarth 124 Rally Tribute razkriva edinstvene vsebine, zaradi katerih je pravi "zbirateljski zaklad", kot je posebna spominska značka na blatnikih ali oštevilčena kovinska plošča v voznikovi kabini, ki potrjuje njegov ekskluzivni status. Ekskluzivna slogovna karakterizacija in njena brezhibna standardna oprema preoblikujeta ta avtomobil v emblem temeljnih vrednot blagovne znamke: zmogljivost, dovršena izdelava in odličnost.

Podobno kot 124 Spider, iz katerega izhaja, je novi Abarth 124 Rally Tribute izjemno dinamičen in okreten, zahvaljujoč predvsem mehanskemu samozapornemu diferencialu – eden izmed redkih avtomobilov, ki ga ponuja v tem segmentu – in svoji masi, ki je skoncentrirana v medosni razdalji. Njegova lahka teža, le 1060 kg, zagotavlja izjemno okretnost z odličnim razmerjem med maso in močjo 6,2 kg/KM.

Pod motornim pokrovom je močan 1,4-litrski štirivaljni turbobencinski motor s tehnologijo MultiAir. S homologacijo Euro6/D razvije 170 KM (z drugimi besedami okoli 124 KM na liter delovne prostornine) in 250 Nm navora, za največjo hitrost 232 km/h in pospešek od 0 do 100 km/h v 6,8 sekunde, v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. In nenazadnje, podvozja imajo na voljo sprednjo premo z dvojnim zgibom in večvodilno zadnjo premo.

Da ne omenjamo uporabe legendarnega izpuha Record Monza na novem Abarth 124 Rally Tribute, s sistemom dvojnega načina delovanja, ki lahko spreminja pretok izpušnih plinov glede na število vrtljajev motorja in zagotavlja linearen razvoj vrtilnega momenta ter ustvarja zadovoljujoče, globoko grmenje. Druge tehnične značilnosti, ki izhajajo iz sveta dirkanja, vključujejo zavore, ki jih je razvil in izdelal Brembo, in ultra lahka 17-palčna aluminijasta platišča v barvi Racing White, ki zagotavljajo zmanjšanje mase za 4 kg, kar zagotavlja izboljšano vodljivost in še bolj športno obliko.

Novi Abarth 124 Rally Tribute je na voljo v dveh barvah karoserije, Costa Brava Red in Turini White, obe v kombinaciji s črnim motornim pokrovom matiranega videza, ki se sklicuje na zgodovinskega Abarth 124 Rally, kjer so to rešitev izkoristili za zmanjšanje bleščanja sončne svetlobe za voznike.

Standardna oprema vključuje tudi luksuzne funkcije za povečanje udobja, kot so ogrevani usnjeni sedeži, komplet Alcantara, Abarthove preproge in paket Radio Plus. Slednji vsebuje vgrajen razvedrilno-informacijski sistem, ki ga upravljate s priročnim in uporabniku prijaznim gumbom. Vključuje tudi 7-palčni barvni zaslon na dotik, digitalni sprejemnik DAB, dva vhoda USB, AUX vhod in povezavo Bluetooth. Kombiniran je z zvočnim sistemom Bose z devetimi zvočniki, od katerih so štirje vgrajeni v naslone za glavo. Paket vključuje samodejno klimatsko napravo.

Ključni dodatki, ki so na voljo v katalogu Mopar za Abarth 124 spider, vključujejo tudi trdo streho iz karbonskih vlaken: visokotehnološki, lahek in varen material, ki daje avtomobilu pristen slog kupeja, obenem pa ohranja vse navdušenje in užitek v vožnji, ki ju lahko ponudi samo pravi roadster. "Prevelik" stabilizator zagotavlja večjo torzijsko togost za še bolj vrhunsko vodljivost. Da ne omenjamo vrste drugih dodatkov, kot je komplet držal za pijačo s srebrnimi obročki in aluminijasto skodelico z logotipom 124 Spider, ki pripomorejo k temu, da je notranjost še bolj ekskluzivna, medtem ko mreža za prtljažnik z logotipom Mopar pripomore k urejenosti predmetov, za največjo svobodo, ko ste na poti.

Abarth, 70 let sloga in zmogljivosti, globoko zakoreninjena v motošportu
Legenda o blagovni znamki s podobo škorpijona se je začela 31. marca 1949, ko je Carlo Abarth (1908 – 1979), skupaj z voznikom Guidom Scagliarinijem, ustanovil podjetje Abarth & C.. Prvi proizvedeni avtomobil je bil 204 A, na osnovi Fiata 1100, ki je takoj osvojil italijansko prvenstvo 1100 Sport in naslov v Formuli 2. Od takrat je bila zgodovina Abartha polna dirkalnih in industrijskih rekordov, vedno v duhu ustanovitelja, ki združuje največjo zmogljivost, ročno izdelavo in stalen tehnični napredek. Zahvaljujoč izrednim dosežkom Abarth 124 Rally, mednarodna javnost zdaj ponovno uživa v vsem vznemirjenju in razburjenju, ki izvirata iz sredine petdesetih let, ko se je zaradi vse tesnejšega partnerstva s Fiatom pričela legenda v svetu motošporta blagovne znamke s podobo škorpijona: 10 svetovnih rekordov, 133 mednarodnih rekordov in več kot 10.000 zmag. Seznam avtomobilov Abarth, ki so se zapisali v zgodovino motošporta, je resnično dolg: od racionaliziranih avtomobilov za podiranje rekordov, ki so bili izdelani v sodelovanju z vrhunskimi torinskimi karoserijskimi delavnicami, do 850 TC, ki je slavil na vseh mednarodnih dirkališčih, vključno z Nürburgringom, in 2300 S, ki je postavil neverjetno serijo rekordov na stezi v Monzi. Od leta 1971 je bil Abarth popolnoma v lasti družbe Fiat Auto, legendo pa so nadaljevali Fiat 124 Abarth, zmagovalec evropskega naslova iz leta 1975, 131 Abarth, svetovni prvak v reliju leta 1980, in Ritmo Abarth.

Čeprav so ti uspehi, trdno zasidrani v kolektivni domišljiji, impresivni sami po sebi, je bil pomen dirkanja za Abarthove inženirje in tehnične strokovnjake vedno veliko večji: zagotavlja namreč naporno preizkuševališče, ki ponuja najzahtevnejše pogoje za preizkušanje najbolj inovativnih tehnologij, pripravljenih za prenos na cestne avtomobile Abarth. To je edina pot za doseganje najboljših rezultatov v smislu zmogljivosti, varnosti in zanesljivosti. Dve novosti, predstavljeni v Ženevi, nista nobena izjema, in zagotovo bosta prispevali k utrditvi prodajnega uspeha, doseženega leta 2018, ko je blagovna znamka zabeležila svojo rekordno evropsko prodajo, saj je bilo registriranih skoraj 23.500 avtomobilov, kar je pomenilo 36,5-odstotno rast v primerjavi z letom 2017. Rezultati so bili še posebej izraziti na nekaterih trgih: na primer, v Veliki Britaniji je Abarth dosegel svoj državni rekord s 5600 prodanimi avtomobili in 27-odstotno rastjo, v Španiji pa je prodal 1450 avtomobilov, kar je pomenilo 27-odstotno rast. Še več, v Evropi se baza oboževalcev blagovne znamke širi z vrtoglavo hitrostjo, z več kot 100.000 oboževalcev, registriranih v skupnosti Abarth Scorpionship. V počastitev teh dosežkov in zgodovinskega rojstnega dne, je blagovna znamka lansirala serijo "70th Anniversary", ki jo sestavljajo Abarth 595, Abarth 124 in od danes tudi modeli Abarth 595 esseesse, vsi na zunaj prepoznavni po posebnem logotipu, ki jih dela edinstvene in ekskluzivne.

Življenjski slog
Na avtomobilskem salonu v Ženevi skupina FCA predstavlja nekaj novih projektov sodelovanja na področju licenciranja, katerih cilj je razširiti prepoznavnost blagovnih znamk zunaj avtomobilskega sveta. To so ekskluzivni izdelki, ki prikličejo v spomin vrednote blagovne znamke in se poklanjajo 70. obletnici škorpijona.

Dva nova izdelka na avtomobilskem salonu v Ženevi sta nastala posebej zaradi obeležitve 70. obletnice blagovne znamke Abarth: kronograf z ohišjem iz titana znamke Breil, z jasnimi referencami na avtomobilski svet, vključno z nedvoumnim Abarthovim paščkom in ikoničnim slavnostnim emblemom škorpijona. In novi zvočni sistem Ixoost HiFi z vgrajenim ojačevalnikom Bluetooth™, ki se nanaša na repliko znanega glušnika Record Monza.

* Android Auto, Google Play in Google Maps so blagovne znamke podjetja Google LLC. Apple CarPlay je registrirana blagovna znamka podjetja Apple Inc.

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.