Avto.info

Novi Yaris MC24

Toyota napoveduje vrsto izboljšav in dodelav

Novi Yaris MC24: Toyota napoveduje vrsto izboljšav in dodelav

Novi Yaris MC24

Avtor: Foto: Toyota
Novi Yaris MC24: Toyota napoveduje vrsto izboljšav in dodelav Novi Yaris MC24: Toyota napoveduje vrsto izboljšav in dodelav Novi Yaris MC24: Toyota napoveduje vrsto izboljšav in dodelav Novi Yaris MC24: Toyota napoveduje vrsto izboljšav in dodelav Novi Yaris MC24: Toyota napoveduje vrsto izboljšav in dodelav

Toyota danes napoveduje vrsto izboljšav in dodelav, ki bodo še okrepile ponudbo kombilimuzin Yaris Hybrid in povečale tržno privlačnost modelne palete, ki se je za znamko izkazala kot izjemno uspešna. Izboljšana zmogljivost, varnost in oblikovanje bo lastnosti modela povzdignil na raven, ki ji v njegovem razredu zelo konkurenčnega segmenta B v Evropi ni para.

Toyota poleg večje moči in zmogljivosti hibridnega električnega pogonskega sklopa, ki evropskim kupcem omogoča večjo izbiro, ter večjega obsega naprednih aktivnih varnostnih in asistenčnih sistemov uvaja povsem novo digitalno razsežnost vozila. Obsežen paket vključuje prilagodljivo armaturno ploščo z instrumenti, zmogljivejši in intuitivnejši večpredstavnostni sistem, priročno in stabilno povezljivost ter prvič tudi prostoročni digitalni ključ za odklepanje in zagon vozila. Novi Yaris, izdelan v Evropi za evropske kupce, bo utrdil dolgoletni sloves modela po inovativnosti in odličnosti na področju oblikovanja in inženiringa majhnih vozil.

VEČ MOČI IN BOLJ NAVDUŠUJOČA VOŽNJA
Najnovejše posodobitve polnega hibridnega električnega pogonskega sklopa Yarisa odločilno prispevajo k večji privlačnosti modela, saj zagotavljajo večjo zmogljivost ter bolj vznemirljivo in zabavno vožnjo. Te lastnosti so vse bolj pomembne za potencialne kupce segmenta B, zlasti za tiste, ki želijo učinkovitejše vozilo. Z novim Yarisom lahko kupci zdaj izbirajo med dvema hibridnima pogonskima sklopoma, ki ustrezata njihovim potrebam, pri tem pa izkoristijo okoljsko učinkovitost Yarisa, ki je vodilna v razredu.

Ob predstavitvi 1,5-litrskega sistema so mediji in vozniki pohvalili njegovo izjemno majhno porabo goriva in nizke emisije ter možnost daljše vožnje v povsem električnem načinu EV. Ker sistem uvaja menjalnik iz najnovejše, pete generacije Toyotine vodilne hibridne električne tehnologije na trgu, zdaj ponuja več moči, več navora in boljše vozne lastnosti. Nov menjalnik z večjim in zmogljivejšim elektromotorjem-generatorjem ter popravki programske opreme nadzorne enote sistema (PCU) so skupno moč sistema povečali za 12 %, s 116 KM po DIN/85 kW na 130 KM po DIN/97 kW. Tudi navor je znatno večji, saj se je najvišja vrednost v celotnem območju vrtljajev povečala za 30 %, s 141 Nm na 185 Nm.

To pomeni občutno hitrejše pospeševanje, ne le pri sprintu od 0 do 100 km/h, temveč predvsem pri hitrejšem prehitevanju. Za pol sekunde se je skrajšal čas pospeševanja od 0 do 100 km/h (9,2 sekunde), za skoraj pol sekunde pa se je skrajšal tudi čas pospeševanja od 80 do 120 km/h (7,5 sekunde). Te prednosti so bile dosežene le z majhnim povečanjem emisij CO2; Yaris je še vedno najboljši v svojem razredu s 96–116 g/km. Seveda je dodajanje moči le del zgodbe. Bistvenega pomena je, kako zmogljivost vozila doživlja voznik. Večji navor pri vseh vrtljajih motorja daje močnejši, odzivnejši in bolj dinamičen občutek. Hibridni električni pogonski sklop je odločilni dejavnik, ki prepriča v nakup Yarisa. Z večjo zmogljivostjo bo njegova privlačnost še večja – uglajen in okreten v mestu, suveren in samozavesten na zunaj mesta.

Z novo ponudbo »dvojnega hibridnega« pogonskega sklopa lahko kupci pri novem Yarisu izbirajo med uveljavljenim hibridnim pogonskim sklopom z najboljšo okoljsko učinkovitostjo v svojem razredu z motorjem »Hybrid 115« ali novim hibridnim pogonskim sklopom, ki zagotavlja večjo zmogljivost in hkrati ohranja vodilni položaj v segmentu okoljskih vozil z motorjem »Hybrid 130« (»130« pomeni moč, povečano na 130 KM po DIN/97 kW). Paketa opreme Yaris Premiere Edition in GR SPORT bosta serijsko opremljena z motorjem »Hybrid 130«, na nekaterih trgih v Evropi pa bo v razširjenem paketu opreme1 na voljo tudi zmogljivejši pogonski sklop.

TOYOTA T-MATE OMOGOČA VARNEJŠO IN LAŽJO VOŽNJO
Bogata oprema aktivne in pasivne varnosti ter oblikovanje vozila sta dokaz, da je bila trenutna generacija Yarisa vedno zasnovana kot najvarnejše malo vozilo na svetu. Toyota z novim Yarisom uvaja dodatne in izboljšane varnostne funkcije, da bi še izboljšala vodilni položaj Yarisa na področju varnosti. Toyota T-Mate je skupni izraz za napredne funkcije, ki omogočajo varnejšo vožnjo in lažje parkiranje. V novem Yarisu so te funkcije učinkovitejše kot kadar koli prej, saj ponujajo dodatne in izboljšane možnosti. Te vključujejo najnovejšo generacijo asistenčnih sistemov za pomoč vozniku Toyota Safety Sense.

Toyota v okviru svojega poslanstva, da bi odpravila prometne nezgode, pri Yarisu serijsko zagotavlja napredne tehnološke funkcije, ki so pri drugih modelih segmenta B pogosto ponujene kot dodatna oprema ali preprosto niso na voljo. Z novim večpredstavnostnim sistemom in modulom za prenos podatkov (DCM) Toyota zagotavlja prilagodljivost in priročnost brezžičnih posodobitev programske opreme. To pomeni, da je mogoče funkcije sistema Toyota Safety Sense in večpredstavnostne funkcije neopazno nadgraditi, ne da bi morali vozilo odpeljati v servisni center. Prenosi se lahko izvedejo med vožnjo in so pripravljeni za namestitev, ko to ustreza vozniku.

Z uporabo nove kamere in radarja, ki lahko skenira dlje in širše kot prej, je mogoče bistveno povečati obseg odkrivanja tveganj za nezgode. Na primer, sistem za predhodno zaznavanje trka (PCS) lahko na poti vašega vozila prepozna možnost čelnega trka ter širši nabor predmetov in vozil (vključno z motornimi kolesi). Podpora za preprečevanje trkov v križišču – varnostna funkcija, ki je pri Toyoti debitirala v sedanji generaciji modela Yaris – ima prav tako večji obseg delovanja, saj prepozna promet, ki se vam približuje čez dva vozna pasova, ter kolesarje in vozila, ki se v križišče vključujejo od strani. Omejevanje pospeševanja je novost v ponudbi sistema Toyota Safety Sense. Ko funkcija zazna nevarnost trka s spredaj vozečim vozilom, prepreči vsako nenadno pospeševanje.

Proaktivni sistem za pomoč pri vožnji (PDA) je še ena nova funkcija, ki je zasnovana, da pripomore k izogibanju znanim tveganjem za nezgode med vožnjo pri nizki hitrosti. Pomoč pri upočasnjevanju zagotavlja nemoteno upočasnjevanje, ko voznik sprosti stopalko za plin, da bi upočasnil vožnjo zaradi počasnejšega vozila pred seboj, ali ko zapelje v ovinek. Dodaten element je pomoč pri krmiljenju, ki prepozna ovinek pred vozilom in prilagodi silo krmiljenja, da vozniku pomaga pri gladkem in stabilnem zavijanju. Novi sistem ustavitve v sili (EDSS) lahko pomaga vozniku, ko se ta počuti slabo ali če ne more nadaljevati vožnje. Če sistem ugotovi, da voznik v določenem času ni izvajal nobenih ukazov (krmiljenje, zaviranje, pospeševanje), sproži opozorilo. Če se voznik ne odzove, sistem vozilo nežno ustavi, vklopi varnostne utripalke in odklene vrata.

Toyota T-Mate zagotavlja zaščito tudi, ko vozilo miruje, z opcijskim sistemom za varno izstopanje (SEA), vizualnim in zvočnim opozorilnim sistemom, ki preprečuje nenamerno odpiranje vrat na pot vozil in kolesarjev, ki se približujejo od zadaj. Opomnik o prtljagi na zadnjih sedežih (RSRS) voznika z vizualnimi in zvočnimi obvestili opozori, če je na zadnjem sedežu pustil otroka ali hišnega ljubljenčka, in tako prepreči nevarnost incidentov, do katerih pride v »pregretem vozilu«. Poleg teh dodatnih funkcij je novi Yaris deležen tudi nadgradnje uveljavljenih funkcij Toyota Safety Sense. Prilagodljivi tempomat (ACC) je bil spremenjen, da se hitreje odziva in deluje bolj naravno. Ko na primer drugo vozilo zapelje na vozni pas Yarisa, je upočasnjevanje bolj postopno. Voznik lahko izbere tudi večjo varnostno razdaljo za udobnejši razmak, sistem za zmanjšanje hitrosti vožnje v ovinku pa se aktivira prej, kar omogoča enakomernejše prilagajanje hitrosti.

Prilagodljivemu tempomatu so bili dodani novi sistemi za varnejše prehitevanje: podpora za preprečevanje prehitevanja preprečuje nenamerno prehitevanje po napačni strani vozila (»prehitevanje po desni«), predhodno upočasnjevanje/nadzor smernikov pa vozniku pomaga, da se varno vključi na vozni pas z ustrezno hitrostjo in oddaljenostjo do drugih vozil. Sistem opozarjanja ob menjavi voznega pasu (LDA) zazna, kdaj je voznik zapeljal z voznega pasu, ko se je poskušal izogniti oviri (pešcu ali drugim udeležencem v prometu), in začasno prekliče sistem opozarjanja ob menjavi voznega pasu. Spremenjen je bil tudi asistent za ohranjanje voznega pasu (LTA), tako da vozilo zagotavlja bolj naraven občutek pri vožnji. Asistent za prepoznavanje prometnih znakov je bil izboljšan tako, da se informacijam na prometnih znakih prilagodite z le enim dotikom gumba omejevalnika hitrosti.

NOVA DIGITALNA UPORABNIŠKA IZKUŠNJA
Toyota je s popolnoma novo digitalno uporabniško izkušnjo pri novem Yarisu želela ponuditi le najboljše. Ta vključuje prilagodljivo armaturno ploščo z instrumenti ter hitrejši in zmogljivejši večpredstavnostni sistem z dodatnimi funkcijami. Zasloni – 7- ali 12,3-palčni za kombinirani instrument, 9- ali 10,5-palčni za večpredstavnostni zaslon, odvisno od paketa opreme – so po velikosti vodilni v razredu.

Digitalni kombinirani instrument prikazuje številčnice, informacije in grafike v ostri ločljivosti za dobro vidljivost pri vseh ravneh svetlobe. Njihov videz je mogoče prilagoditi razpoloženju voznika in vrsti potovanja s tremi možnostmi: pametno, običajno in športno. 7-palčna različica je standardna za Mid+, 12,3-palčna pa za paket opreme High, GR SPORT in Premiere Edition. Novi večpredstavnostni sistem Toyota Smart Connect v Yarisu ima bolj intuitiven in odziven vmesnik ter serijsko zagotavlja navigacijo v oblaku. Ta »vedno povezan« sistem zagotavlja, da so pri načrtovanju potovanj na voljo informacije o poteh, prometu in zamudah v realnem času.

S sistemom za prepoznavanje glasu in glasovnim asistentom »Hey Toyota«, ki se odziva na bolj naravne oblike govora, sistem dvigne govorne ukaze na višjo raven. Če na primer rečete »Hey Toyota, I’m cold« (Hej Toyota, zebe me), bo sistem samodejno zvišal temperaturo klimatske naprave. Enostavna povezljivost je kupcem izredno pomembna, zato novi Yaris omogoča brezžično povezovanje pametnih telefonov z Apple CarPlay in Android Auto. Tako kot pri sistemih Toyota Safety Sense je mogoče nadgradnje in nove funkcije za večpredstavnostni sistem pridobiti brezžično, brez dodatnih obiskov servisnega centra.

ENOSTAVEN DOSTOP S PAMETNIM DIGITALNIM KLJUČEM
Digitalna preobrazba novega Yarisa vključuje pametni digitalni ključ, ki je na voljo prvič. V povezavi z aplikacijo MyT omogoča dostop do vozila s pametnim telefonom do petim uporabnikom. Zasnovan je za popolno udobje, tako da lahko uporabniki zaklenejo, odklenejo ali zaženejo vozilo, ne da bi jim bilo treba vzeti telefon iz torbe ali žepa. Ta nova funkcija dodatno razširja funkcije MyT, ki vključujejo zaklepanje/odklepanje na daljavo, upravljanje klimatske naprave in vklop varnostnih utripalk, da lažje najdete vozilo na polnem parkirišču.

OSVEŽENA OBLIKA IN YARIS PREMIERE EDITION
Ob začetku prodaje bo novi Yaris na voljo v posebni različici Premiere Edition, vodilnem modelu, ki bo predstavljal celoten nabor novih funkcij modela. Na voljo bo z novim namenskim dvobarvnim lakiranjem v barvi Neptune Blue s kontrastno črno streho in stebrički. Modra barva se ponovi na kontrastnih šivih oblazinjenja sedežev in dekorativnih linijah na armaturni plošči in oblogah vrat ter na novo oblikovanih 17-palčnih črnih strojno obdelanih platiščih iz lahke kovine. Različica Premiere Edition bo na voljo tudi z dvobarvnim lakiranjem v barvah Platinum Pearl White ali Silver Metallic. Modela Yaris Mid in Mid+ sta opremljena tudi z novimi 5-krakimi srebrnimi ali strojno obdelanimi platišči iz lahke kovine. Z novim vzorcem je osveženo tudi oblazinjenje notranjih sedežev. Celotna ponudba modelov Yaris bo na voljo v novi barvi Juniper Blue.

Sicer pa novi Yaris ohranja mišičaste, »zgoščeno agilne« linije, po katerih se razlikuje od drugih modelov segmenta B in daje občutek, da je poln energije in dinamike ter vedno pripravljen na vožnjo. Njegov športni profil je mogoč zaradi platforme GA-B: skupna višina in dolžina sta kompaktni, medosna razdalja ter sprednji in zadnji koloteki pa so široki, kar zagotavlja čvrst videz in dovolj prostora v kabini. Kratki previsi pripomorejo k Yarisovi okretnosti pri mestni vožnji, kar omogoča vozilu primerno majhen 5,2 m obračalni krog (s 16-palčnimi kolesi), kar je idealno za mestne ulice in ozka parkirna mesta. Notranjost je zasnovana po načelu »manj je več«. Gre za izostreno zasnovan prostor, ki ima visoko senzorično kakovost in prostornost vozila višjega razreda. Podrobnosti vključujejo mehko oblazinjenje armaturne plošče, vstavke iz mehkega filca v oblogah vrat, široko sprednjo konzolo, nizko nameščen pokrov motorja za voznikovo armaturno ploščo in športni volanski obroč z majhnim premerom.

YARIS: ZGODOVINA VISOKIH DOSEŽKOV
Yaris je eden najuspešnejših modelov v Toyotini zgodovini, saj je leta 2023 presegel mejo 10 milijonov prodanih vozil po svetu. Ta dosežek kaže, kako je to majhno vozilo izpolnilo svojo prvotno obljubo, da bo na trg modelov segmenta B prineslo razmišljanje »velikega in majhnega« za kompakten in namenski videz vozila s prostorno notranjostjo. Yaris je s prvo generacijo kombilimuzine na prelomu tisočletja osvojil oba naziva avtomobila leta v Evropi in na Japonskem ter vedno znova postavljal merila glede zmogljivosti in tehnologije, tudi zato, ker je v tretji generaciji postal prvo vozilo v svojem razredu, ki je bilo na voljo s hibridnim električnim pogonom. Z nenehnimi izboljšavami in pravim razumevanjem spreminjajočih se želja in prioritet kupcev je Yaris ostal na vrhu. Zaradi svoje vztrajne privlačnosti in vodilnih lastnosti v svojem razredu je leta 2021 sedanja, četrta generacija modela prejela še eno nagrado za avto leta. Z razvojem modela Yaris se je ponudba razširila z osnovne kombilimuzine na današnji kompaktni športni terenec Yaris Cross in visokozmogljivi GR Yaris, vozilo, ki je bilo razvito neposredno na podlagi znanja in izkušenj, pridobljenih z večkratnim uspehom dirkalnikov Toyota GAZOO Racing v svetovnem prvenstvu v reliju. Opomba: Vsi podatki o zmogljivosti novega Yarisa so predmet homologacije. Končne specifikacije bodo potrjene ob predstavitvi celotnega produkta.

1 Za več informacij o podrobnostih, ki veljajo za posamezne trge, se obrnite na lokalnega prodajalca Toyotinih vozil.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava