Avto.info

TOYOTA HILUX NA VODIKOVE GORIVNE CELICE

ZAČETEK RAZVOJA PROTOTIPNE RAZLIČICE POLTOVORNJAKA

TOYOTA HILUX NA VODIKOVE GORIVNE CELICE: ZAČETEK RAZVOJA PROTOTIPNE RAZLIČICE POLTOVORNJAKA

TOYOTA HILUX NA VODIKOVE GORIVNE CELICE

Avtor: Foto: Toyota
TOYOTA HILUX NA VODIKOVE GORIVNE CELICE: ZAČETEK RAZVOJA PROTOTIPNE RAZLIČICE POLTOVORNJAKA TOYOTA HILUX NA VODIKOVE GORIVNE CELICE: ZAČETEK RAZVOJA PROTOTIPNE RAZLIČICE POLTOVORNJAKA

Na podlagi vedno večjega povpraševanja strank in holističnega pristopa k mobilnosti v vseh sektorjih so pri znamki Toyota prepoznali novo priložnost na trgu brezemisijskih gospodarskih vozil. Toyota je lani predstavila projekt razvoja številnih novih tehnologij in mobilnostnih rešitev ter uspešno zaprosila za financiranje pri Advanced Propulsion Centru, ki ima pomembno vlogo v avtomobilski branži Združenega kraljestva in ponuja edinstvene priložnosti za premostitev vrzeli med industrijo in tehnološkimi rešitvami prihodnosti. Tovrstno financiranje podpira raziskave in razvoj izdelka od koncepta do prototipa.

Konzorcij pod okriljem Toyota Motor Manufacturing (UK) Ltd. (TMUK), bo prejel sredstva za začetek razvoja prototipa priljubljenega poltovornjaka Toyota Hilux, ki ga bodo poganjale gorivne celice. V podjetjih Ricardo, ETL, D2H in Thatcham Research so našli strokovno usposobljene partnerje, v sodelovanju s katerimi bodo za preoblikovanje Hiluxa v električno vozilo na gorivne celice uporabili komponente sistema vodikovih gorivnih celic druge generacije, ki jih sicer že uporabljajo v najnovejši različici limuzine Toyota Mirai. Projekt vodi TMUK, razvojna ekipa Toyota Motor Europe pa bo zagotovila strokovno tehnično podporo, ki bo ekipi v Združenem kraljestvu omogočila samozadostnost pri razvoju pogona na vodikove gorivne celice.

Toyota že več kot 20 let spodbuja pristop več tehnologij k ogljični nevtralnosti. Zato v svoji paleti ponuja vse elektrificirane tehnologije do samopolnilnih in priključnih hibridov do baterijsko električnih vozil in električnih vozil na vodikove gorivne celice. Zavedajoč se pomembnosti transportnega sektorja so se lotili tudi svojevrstnega izziva s poltovornjakom Hilux, ki ga bodo poganjale vodikove gorivne celice. V okviru projekta bodo že v letu 2023 prva prototipna vozila proizvedena v obratu TMUK v Burnastonu, sledila pa naj bi priprava na maloserijsko proizvodnjo. Ta projekt predstavlja vznemirljivo priložnost za raziskovanje dodatne uporabe Toyotine tehnologije gorivnih celic v segmentu vozil, ki je ključen za številne industrijske skupine in bo pomagal pri razogljičenju sektorja gospodarskih vozil.

»Združeno kraljestvo je eden od ključnih trgov za gospodarska vozila in poltovornjake ter je s tega vidika za znamko Toyota zelo pomemben. Prav zaradi tega financiranje projekta razvoja prototipnega Hiluxa na vodikove gorivne celice predstavlja izjemno priložnost za razvoj brezemisijske rešitve v tem tržnem segmentu. Radi bi se zahvalili vladi Združenega kraljestva za financiranje, ki bo konzorciju omogočilo razvoj pogonskega sklopa na gorivne celice za poltovornjak Hilux. Vse to bo močno prispevalo k uresničitvi naših okoljskih ambicij glede ogljične nevtralnosti,” je povedal Matt Harrison, predsednik in izvršni direktor Toyota Motor Europe.

O KONZORCIJU: 
- Ricardo je globalno strateško inženirsko in okoljsko svetovalno podjetje, ki je specializirano za sektorje prometa, energije in redkih virov. Podpirali bodo tehnično integracijo komponent gorivnih celic v šasijo poltovornjaka Hilux.
- ETL European Thermodynamics je specialist za toplotne rešitev visoke integritete. Projekt bodo podprli z zagotavljanjem najsodobnejših rešitev za upravljanje toplote.
- Skupina podjetij D2H zagotavlja visokotehnološke inženirske storitve na področju simulacije, modeliranja, aerodinamike, termodinamike in oblikovanja za potrebe avtomoto športa in drugih industrij. Njihovo termodinamično strokovno znanje bo ključnega pomena za projekt. 
- Thatcham Research je leta 1969 ustanovila panoga avtomobilskega zavarovanja s posebnim ciljem omejiti ali zmanjšati stroške odškodninskih zahtevkov za avtomobilsko zavarovanje ob ohranjanju varnostnih standardov. Projekt bodo podprli z ocenama varnosti in zavarovanja. 

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov